Atnaujintas 2004 liepos 8 d.
Nr.51
(1254)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Įniršis ir neviltis

Birželio 22-ąją, tik pasirodžius pranešimams apie labai sėkmingą čečėnų laisvės kovotojų operaciją kaimyninės Ingušijos sostinėje Nazranėje ir kitose vietose, Rusijos prezidentas V.Putinas bemat sušaukė jėgos struktūrų vadovus ir davė jiems tokios pylos, kad generolai, anot Maskvos dienraščio „Komsomolskaja pravda“, apsipylė šaltu prakaitu ir net ėmė drebėti iš baimės. Ypač teko Rusijos armijos generalinio štabo viršininkui generolui Kvašninui. Tai jo žinioje yra garsusis GRU (vyriausioji žvalgybos valdyba). GRU pareigūnai ne kartą gyrėsi savo žygdarbiais „nematomame fronte“, sėkmingomis operacijomis užsienio šalyse ir pačioje Čečėnijoje bei visame Šiaurės Kaukaze. Birželio 22-osios čečėnų kovotojų operacija Ingušijoje dar kartą parodė, kad karas Čečėnijoje toli gražu nesibaigė, dargi išsiplėtė už jos ribų.


Plutokratija, kleptokratija
ir demokratija

Daugelis politikų, politologų suka galvas apie nemažėjančią korupciją, visų pirma Rusijoje, NVS šalyse bei kitose pokomunistinėse valstybėse. Vienas Rusijos profesorius, tyrinėjantis vadinamojo valdžios elito psichologiją ir sociologiją, Leonidas Gebelingas netgi kelias knygas tuo klausimu parašė. Autorius bandė nagrinėti, kasgi slepiasi už terminų „plutokratija“ ir „kleptokratija“. Na, žodį kleptokratija galima apibūdinti labai paprastai - tai vagių valdžia (graikiškai klepto – vagiu, o klepto ir manija - liguistas potraukis vogti). Plutokratija (graikiškai plutos - turtas) reiškia valstybės valdymo formą, kada formaliai ar faktiškai valdžia priklauso grupei turtingųjų klasės atstovų.


Akademikai aiškiaregiai

Rusų mokslininkas, Nobelio premijos laureatas Vitalijus Ginzburgas pradėjo aktyvią kampaniją prieš įvairius pseudomokslininkus pamatęs, kad visokių aiškiaregių, burtininkų, ekstrasensų bumas apėmė ir profesorių, mokslo daktarų, net akademikų vardus turinčius jo kolegas. Mat netgi profesoriai negali atsispirti pinigų traukai. Juk Rusijos mokslininkų atlyginimų nė iš tolo negalima prilyginti toms sumoms, kurias uždirba įvairūs šarlatanai aiškiaregiai, ateities spėjikai. Jų paslaugomis ypač noriai naudojasi „naujieji rusai“, kurie negaili tūkstančių tokiems apsukruoliams.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija