Atnaujintas 2004 liepos 14 d.
Nr.53
(1256)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Punske skamba lietuviškas žodis

Benjaminas ŽULYS

Punskas yra ryškiausias
lietuvių kultūros ir švietimo
židinys Lenkijoje

Mokosi ir Lietuvoje

Mūsų artimos kaimynės Lenkijos Punsko kraštas, galima drąsiai tvirtinti, yra gilios lietuvybės sala visoje šioje didelėje šalyje. Čia gali kone kiekvieną sutiktąjį užkalbinti lietuviškai ir bus atsakyta lietuviškai. Pats Punsko miestas – tvarkingas, namai rūpestingai prižiūrimi, daug kur žaliuoja, marguoja gėlynai, nutiesti takeliai. Tai lietuviško darbštumo ir tvarkingumo požymis. Šen ir ten kiemuose stovi koplytstulpiai – vėlgi mūsų tautos nacionalinis bruožas. Kai kuriuos vartus, pastatų sienas puošia Gedimino stulpų, Vyties ženklai. (Kažin, ar daug kur mūsų miestų, miestelių privačiose valdose tai išvysime...) Tai todėl, kad Punske lietuviai sudaro daugiau nei 80 proc. visų gyventojų.


Iš Rusnės kiemo sugrįžus

Vytautas Kaltenis,
Vytautas Gocentas

Rašytoja Edita Barauskienė
kalbasi su Lietuvos evangelikų
liuteronų vyskupu
Mindaugu Sabučiu

Tarytum senolių pasaka – Klaipėdos krašto senieji gyventojai, kurių yra buvę net 150 tūkst., o šiandien – septyni tūkstančiai, pėsti ir važiuoti skubėjo į metinį lietuvininkų, klaipėdiškių, prūselių XVI susiėjimą. Jau penkiolika metų šią apeigą, pamaldą jie išgyvena – nuostabią tėviškės ir giminės bendrystės šventę. Prie etnografinės žvejo sodybos-muziejaus durų pasitiko vietos šviesuolis, muziejaus globotojas dr. Kazimieras ir jo žmona Valerija Baniai. Po Sibiro kalėjimų ir tremties čion atkeliavę 1961 metais, jie dar galėjo išvysti krašto didybę, paskutiniuosius Rusnės žvejininkus ir žvejikes...

Kieme sklido muzikos garsai – koncertavo „Aitvaro“ kapela iš Klaipėdos, trobesių ir medžių šešėliuose būriavosi kraštiečiai arba užeidavo į gerai išlaikytą gyvenamąjį namą, daržinę, kitus statinius. Pertraukų metu skambėjo dr. Dalios Kiseliūnaitės vadovaujamo vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Vorusnėlė“ naujausios kompaktinės plokštelės įrašai – netrukus juos pasitiko jau ir Klaipėdoje, ir Nidoje, o ir Norvegijon svečiuotis ir giedoti važiuos.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija