Atnaujintas 2004 liepos 30 d.
Nr.57
(1260)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Atlaidai ir miestelio gimtadienis

Gitara groja Eigirdžių klebonas
kun. Egidijus Arnašius

LAUKUVA. Liepos 18-ąją Laukuvos Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčios didįjį altorių papuošė didžiulis Švč.Mergelės Marijos Škaplierinės paveikslas, kuriame pavaizduota, kaip Dievo Motina įteikia karmelitų vienuolijos vadovui Simonui (Stokui) škaplierius, kaip žmonijos atsivertimo ir išsigelbėjimo malonės ženklą. Tą sekmadienį Laukuvoje vyko ir Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės atlaidai. Iš pat ryto Laukuvos parapijos klebonas kun. Stasys Toleikis laukė maldininkų, pasikvietęs telšiškius kunigus Rimantą Gudlinkį, Remigijų Saunorių ir Telšių dekanato Eigirdžių parapijos kleboną Egidijų Arnašių, kuris ir vedė apeigas.

Pirmąsias šv. Mišias, skirtas parapijos jaunimui, aukojo Telšių vyskupijos Katechetikos centro vadovas kun. R.Gudlinkis. Giedojo šios bažnyčios vaikų ir jaunimo choras, vadovaujamas Jolantos Bučnienės. Turiningą pamokslą, skirtą jaunimui ir Škaplierinės atlaidams, pasakė Eigirdžių klebonas kun. E.Arnašius. Be to, jis čia pat, bažnyčioje, surengė nedidelį koncertą, pagiedojęs keletą savo kūrybos giesmių, puikiai akompanuodamas gitara.

Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės atlaidų Sumoje dalyvavo Seimo narys, susisiekimo ministras Zigmantas Povilas Balčytis su žmona ir jo patikėtinis Albinas Ežerskis, kurie buvo Laukuvos seniūnijos tą dieną pakviesti į Laukuvos miestelio gimtadienį. Sumą aukojo Eigirdžių klebonas kun. E.Arnašius. Giedojo Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijos mokytojų choras drauge su kitais šios bažnyčios choristais, kuriems vadovauja vargonininkas Aivaras Šimkus. Visus sujaudino kun. E. Arnašiaus pamokslas apie meilę Dievui, tėvynei ir savo artimui. Po iškilmingos procesijos aplink bažnyčią, po sugiedotas giesmės „Marija, Marija“, pagaliau po nuoširdžių laukuviškio klebono kun. S.Toleikio palinkėjimų visi pasuko į miestelio aikštę, prie įrengtos lauko estrados. Čia prasidėjo linksmoji šventės dalis.

Mat praėjusią vasarą Laukuva atšventė savo 750 metų jubiliejų, o šiemet laukuviškiai sumanė pradėti kasmet švęsti miestelio gimtadienį, nes, pagal istorinius šaltinius, šio miestelio gimtadienis sutampa su Škaplierinės atlaidais.

Iš pat ryto Laukuvos miestelį „okupavo“ daugybė „bagamazininkų“, didelių ir mažų atlaidų dalyvių. Šią šventę suorganizavo Laukuvos klebonas kun. S.Toleikis, jam talkino bažnyčios aktyvas, Laukuvos seniūnija, Norberto Vėliaus gimnazija ir Laukuvos kultūros namai.

Laukuviškius Škaplierinės atlaidų ir miestelio gimtadienio proga pasveikino Seimo narys Z.P.Balčytis, Laukuvos seniūnas Stasys Skalauskas, Norberto Vėliaus gimnazijos direktorius Vincas Jurgaitis. Visi atlaiduose buvę kunigai pabendravo, nuoširdžiai pasikalbėjo su parapijiečiais.

Grojo ir dainavo Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijos mokinių etnografinė kapela „Vėliukai“, vadovaujama muzikos mokytojo Alfredo Šniaukos, Šilalės kultūros centro kapelos „Kuplė“ ir „Šilas“, vadovaujamos Laimutės Saročkienės ir Alekso Vaičio. O kai užgrojo Laukuvos kultūros namų kapela „Laukuva“, neliko nešokančio nei jauno, nei seno.

Ši dviguba laukuviškių šventė baigėsi visoje Lietuvoje žinomo „Jonio“ koncertu.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija