Atnaujintas 2004 liepos 30 d.
Nr.57
(1260)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Tūkstančiai žydų virto gyva grandine nuo Jeruzalės iki Gazos

Žydai gyva grandine
sujungė Jeruzalę su Gazos ruožu

Daugiau nei 100 tūkstančių
žydų sekmadienį susiėmę
rankomis nutiesė gyvą grandinę
nuo Jeruzalės iki Gazos ruožo

Daugiau kaip 100 tūkstančių žydų sekmadienį susiėmę rankomis nutiesė gyvą grandinę nuo Jeruzalės iki Gazos ruožo, taip protestuodami prieš ministro pirmininko Arielio Šarono planą iškeldinti naujakurius iš okupuotų teritorijų.

Didžiausia protesto demonstracija, kurios idėja siūlyta dar vasarį, norima kuo vaizdingiau parodyti, kad A. Šarono laukia sunkus politikos mūšis. Beje, kadaise, kai šios žemės 1967 metų karo metu buvo užgrobtos, pats A. Šaronas buvo beveik kaip naujakurystės krikštatėvis.

„Ši grandinė – jėgos ženklas. Dauguma žmonių myli Izraelio šalį ir nenori matyti jos griaunamos“, – sakė Anita Tuker, viena iš aštuonių tūkstančių naujakurių, gyvenančių viename iš stipriai saugomų anklavų Gazos ruože, kuriame palestiniečių nepalyginti daugiau – 1,8 milijono. Pasak organizatorių, į gyvą grandinę stojo apie 200 tūkstančių žmonių, bet, policijos vertinimu, jų būta apie 130 tūkstančių.

Pagal A. Šarono planą, kuris turėtų išspręsti jau beveik ketverius metus nesiliaujantį žydų ir palestiniečių konfliktą, iki kitų metų pabaigos iš Gazos ruožo ketinama evakuoti 21 gyvenvietę, o iš Vakarų Kranto – keturias. Iš viso okupuotose žemėse yra 120 žydų gyvenviečių.

Palestiniečiai į protesto demonstraciją reagavo savaip – paleido raketą į Guš Katifo gyvenvietę. Jai sprogus, buvo sužeisti šeši žmonės, tarp jų buvo ir vaikų, vieno būklė sunki. Žydų kariai atsakė ugnimi į netoliese esančią Chan Junio palestiniečių stovyklą, sužeidė septynis palestiniečius, iš jų penki buvo vaikai. Žmonių grandinė nutįso apie 90 kilometrų iš šiaurinės Gazos ruožo dalies iki Jeruzalės Vakarų sienos – švenčiausios judaizmo šventovės. Tiesa, prie Jeruzalės, policijos nurodymu, gyvoje grandinėje buvo padarytas aštuonių kilometrų ilgio tuščias tarpas, kad būtų užtikrintas saugumas.

Į paskirtą vietą grandinėje žmonės važiavo sausakimšais autobusais, plevėsavo Izraelio vėliavos, daugelis buvo su oranžinėmis kepurėmis ar marškiniais. „Mes skelbiame faktą, kad visas Izraelis priklauso visiems Izraelio žmonėms“, – aiškino Jonatanas Namdaras.

Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija