Atnaujintas 2004 rugpjūčio 18 d.
Nr.61
(1264)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Dėl čečėnų kraujo liejimo

Garbės laiškas JAV ir Prancūzijos prezidentams Džordžui Bušui ir Žakui Širakui, Didžiosios Britanijos ir Italijos premjerams Toniui Bleirui ir Silvijui Berluskoniui, Vokietijos kancleriui Gerhardui Šrioderiui

Anoniminio blogio nebūna. Neteisingumas, beteisiškumas ir prievarta klesti, jeigu juos ramsto galią ir valdžią turintieji. Jiems istorija suteikia pareigos ir atsakomybės priedermes, o ne savivalės galią.

Rusijos prezidentas V.Putinas turi 20 asmenų, kurie surašo ir sužymi visa, kas pasaulyje rašoma apie jį – ir gera, ir bloga. Giriančiųjų sąraše, Jūsų negarbei, esate Jūs, aukštieji valstybių vyrai. Ir pagal Jūsų šypsenas bei elgesį V.Putinas modeliuoja savo imperinio veikimo principų matmenis. Jūs su juo kartu dainuojate:

Aš myliu tave, Imperija,

Purvo ir prievartos karalyste!

Istorija rašo, kad jeigu ne Jūs:

– Čečėnijoje nebūtų kankinami žmonės;

– nebūtų nužudyta 100 tūkst. čečėnų;

– Rusijos kariškiai nepardavinėtų nužudytųjų kūnų;

– Čečėnijoje nebūtų 100 tūkst. Rusijos naikinamosios kariuomenės;

– V.Putinas atsakytų už karinius nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui.

Jūsų dėka tarptautinė teisė neveikia Čečėnijoje:

– niekas yra Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija;

– trypiamas tarptautinis pilietinių ir politinių teisių paktas;

– išvaryta ESBO taikos misija;

– profanuojama Europos Tarybos veikla.

Kuriate V.Putino, kadrinio čekisto, modeliuojamą, lenkiančią D.Orvelo klaikų siurrealistinį pasaulį, viziją:

– visi čečėnai yra ,,teroristai”;

– teisė virsta tolimos žvaigždės šviesa;

– prievarta pateikiama kaip geranoriškumas ir auka teisei;

– kraujas įgyja lietaus balos kainą;

– skausmas tampa kasdiene duona;

– rinkimai ir referendumai – grakščių baltųjų gulbių šokis.

V.Putino mentalitetas, intelektas ir erudicija Jūsų dėka tampa pasaulio elgsenos pavyzdine norma, besiremiančia į Jūsų akmenširdiškumą, savanaudiškumą ir bevališkumą. Ir tai yra Jūsų žmogiškosios komedijos finalas.

Kartu Jūs esate čečėnų tautos teisių uzurpatoriai, ašarų ir kraujo skatintojai. Jūs pasistatote makabrišką kruviną paminklą savo asmeniui, šeimai, giminei, valstybei ir pasaulio prakeiktos prievartos istorijai. Jūs galite, kaip K.Anderseno pasakos nuogas karalius, vaizduoti save su teisės knygomis kilnius, galingus, sumanius, teisingus ir išmintingus, bet čečėnų kraujas visuomet pareikalaus atlyginimo už melą ir niekšybę. Ir iš dešimties Jums pateiktų savivalės sąskaitų pirmoji bus neištrinama gėdos sąskaita.

Ne tam buvo rašyta JAV Nepriklausomybės deklaracija, ne tam Didžiojoje Britanijoje buvo patvirtinta Didžioji laisvių chartija, ne tam vyko Prancūzijos revoliucija, ne tam Vokietijoje buvo atsisakyta savo siaubo metų, ne tam Italijoje buvo kurta Respublika, kad jų vadovai XX ir XXI amžiuose rašytų kruvinos prievartos tekstus pragaro Belzebubo knygoje čečėnų krauju. Nepavyks suversti kaltės vienam V.Putinui, be Jūsų širdžių ir teisės jis būtų niekas – vienišas ir bejėgis.

Jūs esate vienos pasaulio tvarkos komanda – cosa nostra, kur pasidalytos pareigos: taisyklių nustatymas, jų laikymasis, sprendimai. Nuosprendžiai yra bendri. Tai, kad nepasipriešinate, pritariate blogiui – esate bendraminčiai.

Istorija Jums nuosprendį skelbia šiandien be apeliacijos: – Jūs – blogio sąmokslininkai, sąmokslininkai prieš tiesą, teisę ir teisingumą. Baisu tai, kad Jūs nepajėgiate suvokti savo moralinio beviltiškumo galybės fone. Ir tai yra tragedijos šaknis. Jūs atsitraukėte nuo elementarios, sveiku protu suvokiamos pirmapradės tiesos. Toliau nuo pirmosios neparduotos tiesos niekur negalima nueiti – tai nepajudinama dvasios purvo būsena – duobė. Tiesa parduota už garbės dizainą ir gardaus valgio šaukštą. Jūs padarėte viską, kad negalėtumėte glaustis prie išminties ir gerumo. Tai Jūsų žlugimas ir tragedija.

Į tai atvedė žengimas plačiu nusikalstamu taku, košmaro taku – prigimtinės čečėnų teisės į gyvybę pasisavinimu ir paneigimu. Kai rytoj greta su V.Putinu eisite raudonu garbės sargybos kilimu, atminkite, kad brendate čečėnų krauju. To negebate matyti grojant pataikavimo gėdos maršui. Bet juk nuo istorijos nepabėgsi. Maršas baigsis. Didesnė žmonių dalis turi savigarbą. Jie jums tai sako šiandien ir pasakys rytoj.

Algirdas Endriukaitis,
Tarptautinės parlamentarų grupės
Čečėnijos problemoms generalinis sekretorius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija