Atnaujintas 2004 rugsėjo 17 d.
Nr.70
(1273)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Nuostabi kelionė po Dzūkiją

Jonaviečiai „Girios aide“

Liškiavos bažnyčioje
su klebonu
kun. Valiumi Zubavičiumi

Rugpjūčio 30 dieną Jonavos dekanas klebonas kun. Sigitas Bitkauskas suorganizavo įdomią kelionę „Caritas“ narėms ir bažnyčios darbuotojams. Ekskursantai, apžiūrėję senąją ir naująją bažnyčias, sustojo Balbieriškyje, nuo kalnelio žavėjosi nuostabiu reginiu: Nemuno slėniu, miškais. Apsilankė V.Krėvės-Mickevičiaus gimtuosiuose Subartonyse, Merkinėje. Labiausiai sužavėti buvo Liškiavos klebono kun. V.Zubavičiaus veikla: nuostabiai restauruota švytinti bažnyčia, atgautame parapijos name įrengtas Ekskursijų turizmo ir poilsio centras, kuriame nuolat pilna turistų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio. Prabangiai įrengti kambariai, baseinas, valgyklos, konferencijų salės – žiūri ir stebiesi, kiek gali padaryti kunigas entuziastas. Druskininkuose keliauninkai apsilankė „Girios aide“, apžiūrėjo muziejų, kuriame gausu įdomių eksponatų, sužinojo, kad dar gyvas ir Pietų Afrikoje gyvenantis profesoriaus Tado Ivanausko sūnus, sulaukęs per 90 metų. Šiemet jis buvo apsilankęs „Girios aide“, daug įdomaus papasakojo apie savo tėvą profesorių, pasidžiaugė, kad saugomas jo atminimas.

Įdomiai Punios ir Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios istorijas papasakojo klebonas Alytaus dekanato dekanas kun. Juozapas Napoleonas Anusevičius, beje, mūsų kraštietis, kilęs iš Ukmergės rajono, padovanojo knygutes apie Punios bažnyčią.

Maloniai priėmė Jiezno Šv. arkangelo Mykolo ir Jono Krikštytojo bažnyčios klebonas kun. Rolandas Bičkauskas. Skoningai sutvarkytas šventorius, restauruota bažnyčia. Joje net trylika altorių, vertingos lubų ir sienų freskos. Bažnyčią pastatė Lietuvos didikai Pacai. Jiezne buvo ypač prabangūs jų rūmai, kurie dabar visiškai sunaikinti. Bažnyčioje saugomas daugiau nei 400 metų senumo ornamentuotas kryžius, kurį popiežius Klemensas VIII padovanojo Pacams. Jiezne taip pat saugomas čia ilgai dirbusio kunigo Broniaus Bulikos atminimas. Klebonas kun. R.Bičkauskas ekskursantams padovanojo knygą „Pasilikęs su mumis“. Joje išspausdinti parapijos žmonių prisiminimai apie kun. B.Buliką, keturiolika metų klebonavusį Jiezne, garbų dvasininką, pamokslininką, rašytoją, palikusį nemažai religinių knygelių, puikų psichologą, daug įtakos turėjusį jiezniečių gyvenimui.

Kupini įspūdžių ekskursantai nepaprastai dėkingi dekanui klebonui už nuostabią kelionę.

Felicija LANKELIENĖ

Jonava

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija