Atnaujintas 2004 rugsėjo 17 d.
Nr.70
(1273)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Evangelizacija ir netradiciniai
religiniai judėjimai

Vilkaviškio vyskupijos tikybos mokytojų rudens konferencija Marijampolėje

Rugpjūčio 26 dieną Marijampolėje įvyko Vilkaviškio vyskupijos tikybos mokytojų rudens konferencija. Po šv. Mišių Bazilikoje, kurioms vadovavo vyskupai Rimantas Norvila ir Juozas Žemaitis, MIC, renginio dalyviai susirinko municipalinio dramos teatro salėje. Čia pagrindinį pranešimą apie netradicinius religinius judėjimus Lietuvoje skaitė VDU Socialinio darbo instituto direktorius mons. Artūras Jagelavičius.

Lektorius pabrėžė, kad į sektas gali būti įtrauktas bet kuris žmogus, ypač sunkiais gyvenimo momentais. Sektos ypač domisi paaugliais, jaunuoliais, pasiilgusiais dėmesio, švelnumo.

Žmogus dažnai nežino, kad verbavimo scenos yra surežisuotos, kruopščiai parengtos. Jei religija priimama laisvu apsisprendimu, tai įsijungimo į sektą atveju tą laisvę suvaržo sąmoningai ribojama informacija, kuri pateikiama naujam kandidatui. Be to, sektos vykdo ir stiprią elgesio, minčių bei jausmų kontrolę. Pasaulis suskirstomas tik į gerus ir blogus, stengiamasi užblokuoti visas kritiškas mintis, pagunda sutapatinama su nuodėme. Manipuliuojant kaltės ir baimės jausmais, žmogus praranda sugebėjimą objektyviai vertinti tikrovę, yra įtraukiamas į uždarą grupę, draugišką tarpusavyje, bet labai priešišką kitiems.

Evangelizuoti sektų narius sunku, nes jie jaučiasi turį tikrą tikėjimą. Tad būtina visų pirma gerai žinoti savo doktriną ir mokėti ją apginti, koncentruojantis į pagrindines Šventojo Rašto tiesas, neįsiveliant į tuščius ginčus apie nesvarbius dalykus. Taip pat reikalinga ir asmeninė evangelizavimo patirtis bei susipažinimas su sektų specifika. Prieš pradedant dialogą ir jo metu svarbu melsti Šventąją Dvasią išminties ir kantrybės, kad būtų galima išlikti supratingiems ir jautriems, nesijausti viršesniems, priimti teisingą kritiką. Kadangi sektų nariai gali būti alergiški institucijoms, su jais reikėtų pirmiau kalbėti apie Jėzų Kristų, o tik paskui apie Bažnyčią.

Išsivadavimas iš sektos įtakos priklauso nuo to, kiek laiko joje praleista ir koks intensyvus buvo jos poveikis. Kai šiame išsilaisvinimo procese buvusį narį apima depresija, kyla priekaištai sau, jį stiprinti gali mintis apie tai, kad įgyta patirtis bus naudinga pagelbstint kitiems panašaus likimo žmonėms.

Mons. A.Jagelavičius priminė, kad sektų veikla skatina imtis priemonių. Reikalingas švietimas, mokantis kritiškai mąstyti, perspėjantis apie keliamus pavojus, tačiau neišjuokiantis ir neniekinantis klystančiųjų, kurie dažniausiai taip pat turi gerų intencijų, tiesos krislų. Be to, būtina kurti šiltesnes parapijos bendruomenes, gaivinamas maldos ir atsidavusias karitatyvinei veiklai, kad kiekvienas jose galėtų rasti gyvą tikėjimo, vilties ir meilės liudijimą.

Vilkaviškio vyskupijos Katechetikos centro vadovė Elena Gvazdaitienė supažindino su dabartine tikybos dėstymo padėtimi, trumpai apžvelgė svarbiausius praeitais mokslo metais nuveiktus darbus, pristatė ateities planus. Vyskupijoje dirba daugiau nei 300 tikybos mokytojų, o jų pamokas lanko 63 proc. mokinių (Lazdijų dekanate – 85 proc.). Katechetikos centro darbuotojai praeitais mokslo metais vizitavo Aleksoto dekanato Prienų rajono ir Šakių dekanato mokyklas, o naujaisiais metais tikisi lankytis Lazdijų ir Vilkaviškio dekanatuose. Kaip ir anksčiau, planuojama rengti įvairius seminarus. Taip pat pasveikintos sėkmingai studijas baigusios mokytojos.

Pabaigoje konferencijos dalyviams parodytas Vilkaviškio vyskupijos Jaunimo centro parengtas spektaklis „Morfėjaus vaikai“.

VVK

Marijampolė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija