Atnaujintas 2004 rugsėjo 17 d.
Nr.70
(1273)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Vienvaldis caras

Petras KATINAS

Prezidentas Vladimiras
Putinas nori stipriau
kontroliuoti didžiausią
pasaulio valstybę

Rusijos prezidentui V.Putinui paskelbus apie valstybės politinės sistemos reformą, daugelis rusų dienraščių pavadino jas valstybės perversmu ir „rugsėjo revoliucija“. Kai kurie jų ironizuoja, kad netrukus buvę KGB pagalbininkai užsidės generalisimo antpečius kaip Stalinas ar pasiskelbs caru Vladimiru. Pirmiausia, kad nuo šiol Rusijoje bus toks pat, dargi griežtesnis režimas nei Baltarusijoje. V.Putinas pasiūlė Valstybės Dūmai projektą nuo šiol rinkti Dūmos deputatus tik pagal partijų sąrašus, o nepriklausomiems kandidatams kelias į Dūmą bus uždarytas. Jau ir dabartinėje Dūmoje yra likę vos keli deputatai, nepriklausantys kišeninei V.Putino partijai „Jedinnaja Rossija“ ar D.Rogozino nacionalistinei imperinei „Rodina“. Vienas jų Vladimiras Ryžkovas V.Putino projektą pavadino demokratijos laidotuvėmis. Jo žodžiais tariant, V.Putinas išrauna paskutiniuosius demokratijos daigus, kuriuos buvo pasėjęs jo pirmtakas Borisas Jelcinas.

Pagal V.Putino sumanymą, bus panaikinti regionų gubernatorių rinkimai, o juos faktiškai skirs pats V.Putinas.

Nuolankūs Dūmos deputatai neslepia savo džiūgavimų prezidento pateiktais valdžios centralizavimo projektais. Dūmos pirmininko pavaduotoja arši imperininkė L.Sliska pareiškė, jog pagaliau baigsis regionų gubernatorių savavaliavimas, nes gubernatoriai bus skiriami paties prezidento.

Po tokių V.Putino reformų pagaliau prabilo ir Vašingtonas, iki šiol vengęs kritikuoti Kremlių. JAV valstybės sekretorius Kolinas Pauelas išreiškė didelį susirūpinimą dėl V.Putino planų ir pabrėžė, kad tokiu būdu smogiama demokratiniams procesams Rusijoje. Daugelis Vakarų laikraščių skelbia žinomo visame pasaulyje žmogaus teisių gynėjo Sergejaus Kovaliovo pareiškimą jam lankantis Berlyne. S.Kovaliovas įspėjo Vakarus liautis padlaižiauti Kremliui ir jo valdovui V.Putinui, jeigu jie nenori atgaivinti buvusios Sovietų Sąjungos visam pasauliui kelto pavojaus. S.Kovaliovas taip pat ragino Vokietijos kanclerį Gerhardą Šrioderį ir JAV prezidentą Džordžą Bušą neužmerkti akių į Rusijos vykdomą valstybinį terorizmą prieš čečėnų tautą.

Visi tiek Rusijos, tiek užsienio politikos apžvalgininkai atkreipia dėmesį į tai, kad V.Putino projekte suteikiamos beveik neribotos galios jėgos struktūroms. Pirmiausia KGB įpėdinei FSB. Taip kovos su terorizmu priedanga atgaivinama tokia pat sovietinių laikų diktatūra ir įteisinamas visuotinis žmonių sekimas.

Niekas neabejoja, kad Valstybės Dūma, esanti absoliučioje V.Putino kontrolėje, patvirtins ir pritars V.Putino „reformoms“. Nes, kaip sakė vienas Dūmos deputatas, reikia pagaliau baigti su tokiais dalykais kaip žmogaus teisės ar žodžio laisvė.

Po valstybės perversmu pavadinto V.Putino paskelbto valdžios reformos projekto, vėl pasigirdo balsų, kad paskutiniuosius teroro aktus Maskvoje, taip pat dviejų keleivinių lėktuvų sprogimą ore galėjo organizuoti Federacinė saugumo tarnyba. Šie teroro aktai buvo preliudija V.Putinui rengiantis pradėti valstybės politinės sistemos pakeitimą. Taip pat primenama, kad nemokšiškas įkaitų „vadavimas“ Beslano mokykloje irgi buvo organizuotas taip, kad būtų kuo daugiau aukų. Tuo siekta sukelti visuomenėje „tvirtos rankos“ įvedimo pateisinimą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija