Atnaujintas 2004 rugsėjo 17 d.
Nr.70
(1273)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Siautėja gamtos stichija

Žmonės iriasi užtvindytomis
Bangladešo sostinės
Dakos gatvėmis

Kubos miesto
Pinar del Rijaus gyventojai
taiso uragano nuniokotą
namo stogą
EPA-ELTA nuotraukos

Liūtys paralyžiavo Bangladešą

Antradienį Bangladeše stiprios liūtys užtvindė didžiąją dalį sostinės Dakos, atnešdamos dar daugiau bėdos šaliai, kuri dar neatsigavo nuo baisiausių per 15 metų potvynių. Dauguma Dakos gatvių apsemtos. Brendant per jas vanduo siekia šlaunis. Dėl to dauguma gyventojų lieka namuose, vyriausybiniai pastatai uždaryti.

“Niekada per savo gyvenimą nemačiau tokio stipraus lietaus”, - teigė sostinės gyventojas, savo namus į kitą vietą perkeldamas jau antrąkart per dvi savaites, nes juos užtvindė lietaus vanduo. Į savo namus jis buvo grįžęs tik prieš porą savaičių po to, kai liepos potvyniai užtvindė du trečdalius Bangladešo, pareikalavo per 700 žmonių gyvybių ir maždaug dešimt milijonų šalies gyventojų paliko be pastogės.

Nepaliaujamai lyja jau penktą dieną. „Tai stipriausias ir ilgiausias lietus šalyje per mažiausiai penkerius metus”, - teigė vienas Dakos meteorologas. Pasak Dakos meteorologų biuro, nuo sekmadienio sostinėje užfiksuota iškritus beveik 350 milimetrų lietaus. Panaši padėtis ir daugelyje kitų šalies vietų. Manoma, kad lietus nesiliaus dar kelias dienas.

Oro uostų pareigūnai pažymėjo, jog nuo pirmadienio atšaukta ar vėlavo mažiausiai 25 vietos ir tarptautiniai reisai. Sutriko ir keltų bei traukinių eismas. Mokyklos, parduotuvės, daug biurų uždaryta. Pirmadienį nuo elektros srovės ir sugriuvus pastato sienai žuvo šeši žmonės. Šimtai šeimų Dakoje suskubo kaupti geriamo vandens ir kitas atsargas, kai potvynio vanduo užtvindė vandens siurblius. Dakos potvynių centras pranešė, kad kai kurios upės jau išsiliejo iš krantų, kitose vanduo taip pat greitai kyla. Paskutinės liūtys užliejo nemažai sričių, kurios kentė nuo potvynių liepą.

Ūkininkai, kurie, artėjant potvyniams, prieš du mėnesius paskubomis sodino ryžius ir kitus pasėlius, dabar mato, jog jie nuniokoti. Anot vyriausybės pareigūnų, liepos potvynių padaryta žala žemės ūkiui, pramonei ir infrastruktūrai skurdžiai valstybei atsiėjo maždaug septynis milijardus JAV dolerių.

Uraganas „Ivanas“ tapo „Siaubinguoju“
kelioms Karibų jūros saloms

Karibų jūros salų gyventojai išgyveno uragano „Ivanas” galią. Šios savaitės pradžioje jis nusiaubė Kaimanų salas, kuriose gyvena 45 tūkst. žmonių. Ten uraganas vertė su šaknimis palmes, jūros vanduo gerokai įsiveržė į pakrantę.

Stichija ne tik pareikalavo mažiausiai 20 žmonių gyvybių Grenadoje, bet ir sunaikino arba smarkiai apgriovė 85-90 procentų šalies namų, tarp jų - premjero rezidenciją, mokyklas, centrinę ligoninę ir dar XVII amžiuje statytą kalėjimą, iš kurio pabėgo nuteistieji. Tarp bėglių yra asmenų, kurie buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos už kairiųjų jėgų suorganizuotą valstybės perversmą 1983 metais. Saloje buvo nutrauktas telefono ryšys, nėra elektros. Šalies sostinėje Sent Džordže plėšikai siaubė paliktus namus. Į Grenadą iš kaimyninių salų permetami policijos būriai ir kariuomenės daliniai, kurie mėgins įvesti tvarką. Grenados premjeras Keitas Mičelas buvo priverstas persikelti į Didžiosios Britanijos karinį laivą „Richmond”, kuris atplaukė į pagalbą. Pasak vyriausybės vadovo, sugriovimai yra „neįsivaizduojami”.

Tuo tarpu Dominikos Respublikoje mažiausiai keturi žmonės tapo galingo uragano „Ivanas” aukomis. Liūčių sukelti potvyniai sugriovė kelis namus, iš nelaimės rajono evakuota daugiau kaip 600 žmonių.

Jamaikoje siautėjęs uraganas „Ivanas” nusinešė vienuolikos žmonių gyvybes. Šėldamas daugiau kaip 200 kilometrų per valandą greičiu, uraganas sukėlė potvynius ir padarė didelių materialinių nuostolių.

Pirmadienį kliudęs Vakarų Kubą ir artėdamas Meksikos įlankos link, uraganas „Ivanas” plėšė stogus, vertė medžius, nutraukė elektros linijas ir užtvindė pakrantės sritis. Tabako auginimu garsėjančios Pinar del Rijaus provincijos pietines pakrantes talžė penkių metrų bangos, jūra 600 metrų išsiveržė į krantą. Tai - galingiausia audra Kuboje, kiek atmena vietos gyventojai. Kubos žinybos, evakavusios 1,3 mln. žmonių, teigė, jog dėl to, kad uraganas pasistūmėjo labiau į vakarus nei tikėtasi, šalis patyrė mažiau žalos, pranešimų apie žuvusiuosius ar sužeistuosius nėra.

Anot JAV nacionalinio uraganų centro, „Ivanas” pirmadienį sustiprėjo ir tapo vienas stipriausių uraganų, kada nors sukrėtusių Meksikos įlanką. Prie Jungtinių Valstijų krantų jis priartėjo trečiadienio vakarą. Pražūtingam uraganui „Ivanas” skriejant per Meksikos įlanką, daugiau kaip milijonui žmonių nuo Naujojo Orleano iki pietvakarių Floridos buvo įsakyta palikti namus. Tūkstančiai Floridos, Alabamos, Misisipės ir Luizianos pakrančių gyventojų skubėjo trauktis į aukštesnes vietas. JAV surašymo biuras paskelbė, kad itin pavojinga audra galėjo paliesti per 6,1 mln. žmonių.

Stichija daug žalos padarė ir kitoms valstybėms Mažosiose Antilų salose. Regiono gyventojai jau vadino uraganą nebe „Ivanu”, o „Siaubinguoju”. Tenykščiai sinoptikai pažymi, kad vėjo greitis uragano epicentre siekė 225 kilometrus per valandą, gūsių stiprumas - iki 300 kilometrų per valandą. Tokios galios gamtos reiškinio regione nebuvo jau 15 metų. Savaitę siausdamas Karibų jūros regione „Ivanas” nusinešė 68 žmonių gyvybes.

Taifūnai Japonijoje

Vienas pragaištingiausių taifūnų Japonijoje pareikalavo mažiausiai 31 žmogaus gyvybės. Dar 14 asmenų laikomi dingusiais be žinios. Daugiau kaip 900 gyventojų per gamtos stichiją patyrė sužalojimus. Pradžioje Japonijos pietinėje ir vakarinėje dalyse siautėjęs bei daug nuostolių padaręs taifūnas „Songda” šėlo jau šiaurinėje Hokaido saloje. Du vyrus provincijos sostinėje Sapore užmušė virstantys medžiai, viena moteris Kimobetsu žuvo užgriuvus pašiūrei. Kartkartėmis viesulo stiprumas siekė 180 kilometrų per valandą. Vieną vyriškį pasiglemžė audringa jūra.

Praėjusiomis savaitėmis Japonijoje per taifūnus jau žuvo daugiau kaip 50 žmonių. Beveik pusė iš 31 taifūno „Songda” aukų yra užsienio jūreiviai. Dvylika įgulų narių ir toliau laikomi dingusiais be žinios. Siautėjantis „Songda” sukėlė didžiules bangas, vartė šviesoforus, medžius ir automobilius, plėšė namų stogus. Taifūnas, pavadintas pagal vieną Vietnamo upę, savo kelyje iš pietų apgadino daugiau kaip 1500 namų.

„Songda” užklupo Japoniją iš karto po taifūno „Chaba”, nusinešusio mažiausiai trylikos žmonių gyvybes, ir „Megi”, per kurį žuvo mažiausiai dešimt asmenų.

„Šimtmečio“ potvynis Kinijoje

Beveik savaitę Pietvakarių Kinijoje trunkantys potvyniai, pavadinti „šimtmečio katastrofa”, jau nusinešė mažiausiai 161 žmogaus gyvybę. Labiausiai patvino Jangdzės upė, esanti netoli Trijų tarpeklių užtvankos ir didžiausios pasaulyje hidroelektrinės, tekanti į rytus nuo potvynių nuniokotos zonos. Daugiausia žmonių Sečvanio ir Čongkingo provincijose žuvo dėl nuošliaužų, greitai judančio purvo ir akmenų srauto bei srauniai tekančio potvynio vandens. Kai kuriose srityse potvynio vanduo apsėmė net keturių aukštų pastatus. Gelbėtojai valtimis gyventojams gabena maisto atsargas bei vaistus. Sičvanio mieste Dižu daugiau nei šeši tūkstančiai žmonių neteko pastogės ir yra apsupti vandens. Šis potvynis apibūdinamas kaip „katastrofa, kuri tikriausiai nebepasikartos per ateinančius šimtą metų”.

Sveikatos apsaugos darbuotojai baiminasi, kad šalyje staiga neprasidėtų epidemija.

Pagal Reuters-dpa-PAP-ELTA

EPA-ELTA nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija