Atnaujintas 2004 rugsėjo 22 d.
Nr.71
(1274)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pirmasis fotografijos festivalis

Festivalio organizatorius,
fotografas ir meno kritikas
Mindaugas Kavaliauskas
Aliaus Koroliovo
(ELTA) nuotrauka

Tris dešimtis fotografijos parodų kauniečiams bei miesto svečiams pristato pirmasis Lietuvoje fotografijos meno festivalis - „Kauno fotografijos dienos“. Iki spalio 10 dienos bus galima ne tik susipažinti su pasaulinės reikšmės fotografijos kūriniais, bet ir pasiklausyti paskaitų, o fotografai galės pasitobulinti praktiniuose užsiėmimuose. Festivalio renginiuose lankytojams pristatoma dar menkai žinoma kaimyninių, ypač Šiaurės šalių, fotografijos klasika bei šiuolaikinė kūryba, taip pat pasaulyje žymių išeivių iš Lietuvos darbai.

„Programa visiems skoniams ir nebūtinai tik meninį išsilavinimą turintiems žmonėms“, - sako festivalio organizatorius, fotografas ir meno kritikas Mindaugas Kavaliauskas. Jo nuomone, Kaune yra daug neišnaudotų erdvių, į kurias gali įsiterpti fotografijos menas. „Kauno fotografijos dienos“ bando ištaisyti šią klaidą.

Fotomeno kūriniai karaliauja ne tik tradicinėse meno erdvėse, bet ir Ryšių istorijos, Sporto istorijos, Medicinos ir farmacijos istorijos muziejuose, prieškario prezidentūroje, Kauno jėzuitų namuose, Perkūno name, Žaliakalnio funikulieriuje, „Urmo“ prekybos miestelyje, gamykloje „Drobė“, „Romuvos“ kino teatre, Vytauto Didžiojo universitete, Kauno miesto savivaldybės fojė bei kitur. Pasak M. Kavaliausko, šių metų festivalio tema - turgaus fotografija. Kita vertus, anot organizatoriaus, festivalis „neuždeda griežtų rėmų ties tema“. Ar festivalis bus organizuojamas ir ateityje, anot organizatoriaus, priklausys nuo pirmojo projekto sėkmės.

Festivalio renginių maratonas prasidėjo žymaus prancūzų fotografo Marko Penjaro vadovaujama kūrybine dirbtuve „Raudonas taškas“. Tris dienas fotografijos profesionalai bei mėgėjai turėjo galimybę tobulinti spalvotosios meninės fotografijos išraišką.

Pirmą kartą Lietuvoje vyko fotografijos darbų peržiūros, susitikimai su įtakingais kuratoriais, galerijų vadovais, meno kritikais. Tai buvo unikali galimybė fotografams parodyti savo darbus bei gauti profesionalų įvertinimą. Vytauto Didžiojo universitete surengta tarptautinė konferencija „Visuomenės atvaizdas ir atvaizdo visuomenė“, kurioje mokslo, kultūros, meno bei visuomenės atstovai diskutavo apie vizualinės komunikacijos kultūrą Lietuvoje ir pasaulyje.

Organizuota kūrybinė dirbtuvė, kuriai vadovavo fotografijos mokyklų Kvebeke (Kanada) bei Arlyje (dabar Prancūzijos Nacionalinė aukštoji fotografijos mokykla) įkūrėjas Alenas Desvernas iš Prancūzijos. Iš atsineštų nuotraukų dirbtuvės dalyviai per dvi bendro darbo dienas sukūrė originalų knygos maketą.

Festivalio kulminacija - „Fotografijos naktis“ – spalio 8-ąją Ryšių istorijos muziejuje. Numatoma apžvelgti festivalio įvykius, bus pristatyti geriausi darbai.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija