Atnaujintas 2004 rugsėjo 24 d.
Nr.72
(1275)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kardinolo pozicijai dėl Katedros
aikštės pritaria ir politikai

Festivalio administratorius
Vygaudas Juknelis Katalikų
Bažnyčios hierarchams
siūlęs atsipeikėti, plačiau
pažiūrėti į pasaulį
ir nepainioti
XIV amžiaus su XXI
Mykolo Ambrazo
(ELTA) nuotrauka

Tėvynės sąjungos prezidiumo narė parlamentarė Irena Degutienė stebisi „Sostinės dienų” festivalio organizatoriais, „pamokslaujančiais” kardinolui Audriui Juozui Bačkiui. Festivalio rengėjai, nepaisydami kardinolo protestų, Katedros aikštėje surengė pagonišką misteriją „Žaibo gėlės”.

“Manome, kad Katalikų Bažnyčios vadovai teisūs sakydami, jog Katedros aikštė yra Lietuvos širdis ir kad toje vietoje turėtų vykti tik nacionalinio lygio ir aukštos kultūros renginiai”, - teigiama I. Degutienės išplatintame pareiškime. Pasak konservatorės, ją stebina „Sostinės dienų” organizatorių „pamokymai Bažnyčios hierarchams, raginimai plačiau pažiūrėti į pasaulį ir nepainioti XIV amžiaus su XXI”.

“Pamokymą” Lietuvos kardinolui ištarė „Sostinės dienų” koordinatorius Vygaudas Juknelis. Jis renginio išvakarėse pareiškė neatšauksiąs Katedros aikštėje planuojamos misterijos. „Laikas mūsų Katalikų Bažnyčios hierarchams atsipeikėti, plačiau pažiūrėti į pasaulį ir nepainioti XIV amžiaus su XXI. Tik taip galėčiau pakomentuoti kardinolo A. J. Bačkio žodžius”, - pareiškė renginio organizatorius, reaguodamas į kardinolo protestus dėl pagoniškai misterijai parinktos vietos. V. Juknelis teigė taip kalbąs dėl to, kad šis klausimas jam „sugadino daug kraujo”.

Savo ruožtu I. Degutienė mano, jog nepagarba ir nepakantumas Bažnyčiai nieko gero neliudijo nei XIV, nei XXI amžiuje. „Mes manome, kad ir XIV amžiuje, ir XXI amžiuje viena pamatinių vertybių yra pakantumas kitokiai nuomonei, todėl sakome, kad, net ir gerų norų turėdami, šventės organizatoriai privalėtų pagarbiau vertinti Katalikų Bažnyčios hierarchų nenorą katalikiškos Katedros šventoriuje matyti pagonybę šlovinančios misterijos pastatymą”, - teigiama konservatorės pareiškime.

Kardinolo A. Bačkio pozicijai dėl renginio Katedros aikštėje sakė visiškai pritariąs ir Seimo Žmogaus teisių komiteto narys socialdemokratas Algimantas Salamakinas. „Kiek pamenu, buvo susitarimas tarp kardinolo ir Vilniaus mero, kad aikštė priklauso Katedrai ir pramoginius renginius joje galima organizuoti tik kardinolui pritarus. Bažnyčia gali neleisti organizuoti triukšmingų, kaip šis, renginių. Nelabai suprantu meriją, kuri dabar tarytum specialiai įžiebia konfliktą. Esu kardinolo pusėje”, - tvirtino Seimo narys.

Pasak Vilniaus arkivyskupijos kurijos, Bažnyčios pozicijai dėl triukšmingų renginių Katedros aikštėje neleistinumo pritarė ir su kard. A. Bačkiu susitikęs šalies prezidentas Valdas Adamkus.

Tuo tarpu tarptautinio Vilniaus džiazo festivalio nemokamas koncertas visiems klausytojams Katedros aikštėje, atsižvelgiant į Vilniaus arkivyskupijos kurijos protestą, buvo viena valanda trumpesnis. Jis buvo planuotas iki vidurnakčio, tačiau vyko iki 23 valandos, kai aikštėje prasideda ramybės ir rimties laikas.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija