Atnaujintas 2004 rugsėjo 24 d.
Nr.72
(1275)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Reklamuojantis Darbo partiją kunigas sekina Bažnyčios vadovų kantrybę

Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius ketina imtis ryžtingų priemonių Darbo partiją reklamuojančio Paberžės klebono tėvo Stanislovo atžvilgiu. „Tapęs Darbo partijos ruporu, tėvas Stanislovas atvirai demonstruoja neklusnumą Bažnyčiai, nors yra prisiekęs per kunigystės šventimus ir vienuoliškuosius įžadus. Gaila, kad senatvėje, kai reikia mąstyti apie susitikimą su Viešpačiu, kunigui vienuoliui labiau rūpi naujos partijos reikalai. Bet kokios dovanos - pinigai ar klebonija, kurioje jis gyvena, - yra per didelė kaina, kad būtų galima neklausyti Bažnyčios”, - sakė Kauno arkivyskupas.

Kauno - Kėdainių rinkimų apygardoje į Seimą kandidatuojantį Darbo partijos pirmininko pavaduotoją Kėdainių merą Viktorą Muntianą Paberžės klebonas tėvas Stanislovas išreklamavo Kauno krašto laikraštyje „Naujos tėviškės žinios”. „Aš nuolat matau gerus rajono mero V. Muntiano darbus. Pradėję nuo gražiųjų Kėdainių miesto gatvių, nueikite iki tolimiausio vienkiemio - jo rūpestingus pėdsakus rasite visur. Tegul jo nepavargstančios kojos ir jo rūpestis peržengia Kėdainių krašto ribas ir pasiekia Kauno rajoną, ten gyvenančius žmones, kuriems taip pat reikia paramos ir paguodos”, - cituojami laikraštyje tėvo Stanislovo žodžiai. Ši klebono nuomonė paskelbta Darbo partijos užsakytame ir apmokėtame laikraščio plote.

Jame šalia tėvo Stanislovo pagyrimų V. Muntianui - dvi nuotraukos: V. Muntiano su Darbo partijos simbolika ir tėvo Stanislovo su ištrauka iš jo kalbos, pasakytos Darbo partijos steigiamajame suvažiavime.

Arkiv. S.Tamkevičius neigiamai įvertino Darbo partijos kandidatą reklamuojančio Paberžės klebono poelgį ir pažadėjo imtis ryžtingų priemonių. „Esu ne vieną kartą įspėjęs tėvą Stanislovą dėl jo neklusnumo Bažnyčiai ir niekada neišgirdau dėmesio verto atsakymo. Pastarasis tėvo Stanislovo neklusnumas peržengia visas ribas, todėl artimiausiu metu susitiksiu su juo ir labai rimtai kalbėsiu apie jo neklusnumą Bažnyčiai, kuris negali būti toleruojamas, jei kunigas nėra praradęs savo kunigiškos tapatybės ir nori tarnauti Bažnyčiai, o ne nežinia kam”, - tvirtino arkiv. S.Tamkevičius. Jo žodžiais tariant, net jei kuri nors partija turėtų didelių nuopelnų tikinčiųjų bendruomenei, tai neduotų teisės kunigui tapti jos agitatoriumi. Anot arkivyskupo, Bažnyčia ragina kunigus mokyti žmones atsakomybės, pilietiškumo, bet draudžia jiems aktyviai dalyvauti partijų veikloje, nes partijoms talkinantys kunigai taptų „šališkais ganytojais”. „Tėvas Stanislovas yra pakankamai išsilavinęs kunigas ir negali nežinoti oficialaus Bažnyčios reikalavimo dvasininkams nesikišti į partijų veiklą ir nebūti jų ruporais. Ne vieną kartą asmeniškai esu su juo kalbėjęs ir prašęs išlaikyti deramą kunigišką laikyseną visų partijų atžvilgiu, neagituoti už kurį nors vieną politiką”, - teigė arkivyskupas. Kartu jis pavadino neetiškais politikų bandymus įtraukti dvasininkus į Seimo rinkimų kampaniją ir agitaciją už joje dalyvaujančias partijas. „Labai neetiškos ir tų kandidatų į Seimą pastangos savo agitacijai naudoti kunigus. Šitai laikau grubiausiu kišimusi į Bažnyčios vidaus gyvenimą. Šitai buvo galima suprasti sovietiniais metais, tačiau ne laisvoje Lietuvoje. O gal kai kam sovietiniai metodai yra patys priimtiniausi?” - piktinosi arkiv. S.Tamkevičius.

Savo ruožtu pats V. Muntianas tvirtino nematąs nieko bloga, kad už jį spaudoje agituoja kunigas. „Tai jo nuomonė, jo valia, aš įtakos jam nedariau, bet džiaugiuosi, kad tėvas Stanislovas taip įvertino mano veiklą”, - sakė Kėdainių meras.

Nieko bloga, kad Bažnyčios atstovas kišasi į rinkimų kampaniją, reklamuodamas jo partijos kandidatą, teigė neįžvelgiąs ir Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich. „Jie gyvena vienoje bendrijoje. Tai daroma vietiniu mastu”, - aiškino jis savo pavaduotojo ir kunigo bendradarbiavimą Seimo rinkimuose. Politinėje agitacijoje dalyvaujančio tėvo Stanislovo V. Uspaskich, paklaustas, ar toks kunigo elgesys nesikerta su Darbo partijos nuostatomis, nepasmerkė.

Savo ruožtu arkiv. S.Tamkevičius užsiminė, kad tėvo Stanislovo rodomą palankumą konkrečiai politinei jėgai lemia politikų dovanos. „Neturiu atsakymo, kodėl dvasininkas, deklaruojantis klusnumą ir ištikimybę Bažnyčiai, elgiasi tarsi jaunas ir nesubrendęs kunigas, kuriam sava nuomonė rodosi teisingesnė už Bažnyčios mokymą. Žinau, kad tėvas Stanislovas yra gavęs nemažai paramos iš kai kurių politikų, tarp jų ir iš Darbo partijos narių, bet tai neduoda teisės tapti tos partijos agitatoriumi”, - pažymėjo Kauno arkivyskupas.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija