Atnaujintas 2004 rugsėjo 24 d.
Nr.72
(1275)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Melžėjų varžytuvės

Varžytuvių organizacinio
komiteto pirmininkas
Vytautas Grušauskas
nugalėtojo taurę įteikia
Nijolei Litvaitienei
iš Prienų rajono

Muniškių fermoje
vyksta praktinės varžybos

Kaune, Lietuvos veterinarijos akademijos Melžimo mokymo centre, ir Kauno rajone, LVA Muniškių fermoje, tris dienas vyko respublikinės karvių melžėjų varžytuvės. Jose dalyvavo apie pusės šalies rajonų melžėjos ir melžėjai, rajoninių varžybų nugalėtojai, iš viso apie 40 melžimo meistrų. Respublikiniame konkurse varžėsi žemės ūkio bendrovių melžėjos, šeimos ūkininkai, jaunieji ūkininkai, būsimieji žemės ūkio specialistai.

Pirmiausia buvo tikrinamos teorinės melžėjų žinios. Klausimų spektras buvo labai platus, nes reikėjo atsakyti į daugelį klausimų: apie karvių anatomiją, priežiūrą, sanitarijos sąlygas; taip pat reikėjo gerai išmanyti melžimo aparatų, kitos įrangos ypatumus. Pirmieji teoriniai ir praktiniai egzaminai vyko rajoniniuose konkursuose, o prieš vykstant į šį renginį, tas žinias dar reikėjo pagilinti, nes reikalavimai respublikinėse varžytuvėse buvo didesni, tuo įsitikino visi dalyviai.

Jauniausia respublikinių varžytuvių dalyvė buvo šešiolikmetė Prienų rajono Balbieriškio žemės ūkio mokyklos moksleivė Giedrė Astrauskaitė. Iš vyresniųjų į konkursą atvyko Magdė Rutkauskaitė iš Alytaus rajono, Stefa Gibienė iš Lazdijų ir kt. Varžytuvėse dalyvavę devyni vyrai paneigė nuomonę, kad karvių melžimas yra vien moterų darbas. Pavyzdžiui, ne vienoje užsienio šalyje karves melžia vyrai, nes šiame darbe reikia nemažai fizinių jėgų. Tarp vyrų geriausi šiose varžytuvėse buvo Jurgis Tamulynas iš Alytaus rajono „Atžalyno“ žemės ūkio bendrovės, jaunasis ūkininkas Albertas Brazas iš Kelmės rajono ir kt.

Karvės buvo melžiamos Muniškių fermoje. Melžėjų pastangas stebėjo ne vien vertinimo komisija, bet ir gausus būrys iš įvairių šalies vietovių atvykusių ūkininkų, gyvulininkystės specialistų, žemės ūkio mokyklų moksleiviai. Savo gebėjimus melžti parodė ir kai kurie politikai. Atrodo, kad patyrusioms melžėjoms nė kiek nenusileido Kauno miesto pirmasis vicemeras, Kauno rajone, Rokuose, šeimininkaująs ir laikąs karvių ūkininkas Kazys Starkevičius. O Seimo narys Vytautas Einoris po tokio darbo juokaudamas pripažino, kad vadovauti yra lengviau negu melžti karves...

Susumavusi varžytuvių rezultatus, vertinimo komisija, kurios pirmininkas buvo LVA Melžimo mokymo centro vadovas J. Tacas, geriausia melžėja iš žemės ūkio bendrovių pripažino LVA Gyvulininkystės instituto Baisogalos skyriaus meistrę Mariją Saveliavienę, tarp šeimos ūkininkų geriausiai pasirodė Rūta Pilypienė iš Tauragės rajono, ūkininkų grupėje pirmavo Nijolė Litvaitienė iš Prienų rajono. Geriausiu jaunuoju melžėju pripažintas Nerijus Martinkus, o iš būsimųjų žemės ūkio specialistų - LŽŪU studentas Karolis Martinkus. Jiems varžytuvių organizacinio komiteto pirmininkas Žemės ūkio ministerijos sekretorius V. Grušauskas įteikė apdovanojimus.

Varžytuvių metu vyko seminarai. Gyvulininkystės, ekonomikos ir kitų sričių specialistai renginio dalyviams papasakojo apie pieno perdirbimo ypatumus smulkiuose ūkiuose, apie dažniausiai pastebimus trūkumus pieno ūkiuose pagal ES Tarybos direktyvas ir kt.

Benjaminas ŽULYS

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija