Atnaujintas 2004 rugsėjo 24 d.
Nr.72
(1275)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kryžius nėra kryžius, kol jo neneši

LAZDIJAI. Rugsėjo 12 dieną Šv.Onos bažnyčioje buvo švenčiami Šv.Kryžiaus Išaukštinimo atlaidai. Kaip rodo istoriniai šaltiniai, imperatoriaus Konstantino motina Elena, jau būdama 82 metų, 326-aisiais išvyko į Jeruzalę ieškoti kryžiaus, ant kurio mirė Jėzus Kristus. Elenai pavyko surasti Jėzaus kapą ir kryžių.

Kryžius buvo saugomas Jeruzalėje. Vėliau pagrobtas ir išvežtas į Persiją. Imperatorius Heraklijus 627 metais atgavo kryžių, atgabeno jį į Konstantinopolį. Nuo tada Rytuose buvo pradėta švęsti Kryžiaus atradimo šventė. Nuo 650 metų ji įvesta ir Vakaruose. Šv.Kryžiaus atradimas minimas gegužės 3 dieną, o Išaukštinimas – rugsėjo 14 dieną.

Nors ir labai nepalankios oro sąlygos kaimo žmonėms (užsitęsė javapjūtė ir jau kasamos bulvės), tačiau į atlaidus susirinko nemažai maldininkų. Kaip visada, mokytojos pensininkės Nijolės Vyšniauskienės rūpestingai sutvarkytas ir išpuoštas bažnyčios šventorius, katechečių Elės Pečiulienės ir Onutės Stankevičienės paruoštos ir pristatytos atnašos: kryžius, javų pėdas, vaisių pintinė – Kristaus Duona ir Kraujas – pakvietė šv.Mišių aukai. Jas aukojo anksčiau Lazdijuose dirbęs dabar Miroslavo parapijos klebonas kun. Antanas Matusevičius. Šio kunigo pamokslai sujaudina ne vieno tikinčiojo širdį Dzūkijos krašte. Jam neliko abejingi ir šią dieną Lazdijų bažnyčią aplankę tikintieji. Klebonas kvietė visus per Jėzų Kristų, Jo meilę, kančią ir auką ant kryžiaus Dievo akivaizdoje būti mažutėliais. Neturime teisės teisti ir smerkti kitaip mąstančių ir besielgiančių žmonių. Tai – tik Dievo valia. Tik mūsų krikščioniška nesavanaudiška meilė, dėmesys bei pagarba šalia esančiajam gali padėti jam surasti Kristų, visiems kartu pelnyti Dievo meilę. Citavo Motinos Teresės pamokymus sesėms vienuolėms:

– Apie save kalbėkite kuo mažiau.

– Nesikiškite ne į savo reikalus. 0

– Nesmalsaukite.

– Nesistenkite tvarkyti kitų žmonių reikalų.

– Priimkite kritiką ir pastabas.

– Netyrinėkite kitų žmonių klaidų.

– Nekaltai apkaltintos, nepykite.

– Nusileiskite kitų valiai.

– Negalvokite apie įžeidimus ir nuoskaudas.

– Būkite ramios, kai jūsų nepaiso ir užmiršta, kai jūsų nemėgsta.

– Net tada, kai esate provokuojamos, išlikite malonios ir švelnios.

– Nesitikėkite, kad jus labai mylėtų ar jumis žavėtųsi.

– Niekada nežeiskite kito žmogaus orumo.

– Nusileiskite ginčuose net būdamos teisios.

– Visada rinkitės sunkiausią kelią.

Pamokslą užbaigė T.L.Osborno žodžiais:„Varpas nėra varpas, kol juo neskambini. Giesmė nėra giesmė, kol jos negiedi. Meilė įdėta į jūsų širdį ne tam, kad ten pasiliktų, o meilė nėra meilė, kol jos neatiduodi“. Paskutinę frazę pridėjo nuo savęs: „Kryžius nėra kryžius, kol jo neneši“.

Lazdijų parapijos klebonas kun. Rimantas Baltrušaitis supažindino su programa „Atgaivink“. Pakvietė visus parapijiečius aktyviai įsitraukti į šios programos įgyvendinimą. Taip pat buvo galima įsigyti tik ką išėjusią Birutės Žemaitytės knygą „Su kryžiumi per Europą“.

Alvyra GRĖBLIŪNIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija