Atnaujintas 2004 rugsėjo 24 d.
Nr.72
(1275)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Čia būna kitaip…

MIEŽIŠKIAI. Daugelyje mokyklų mokslo metai prasideda šv.Mišiomis. Į jas renkasi moksleiviai ir tie, kurie dar girdi mokyklinių skambučių aidą, kurie nori malda palydėti savo vaikus ar giminaičius į žinių šalį.

Miežiškiuose Rugsėjo 1-osios šventė prasideda kitaip. Nebe pirmus metus visos parapijos moksleiviai klebono kun. Kosto Balsio užsakytais autobusais atvežami į Miežiškius. Ir šį rugsėjį du didžiuliai autobusai sustojo prie bažnyčios. Lipo iš jų Kurganavos ir Trakiškių mokyklų mokiniai nuo pirmokėlio iki dešimtoko, lydimi tėvelių, artimųjų, kaimynų, ir ėjo į bažnyčią pro didžiuosius vartus, pro didžiąsias duris (tie vartai ir durys atveriami tik ypatingomis progomis!).

Pilna bažnyčia vietinių ir atvykusiųjų susitelkusi rimčiai ir maldai. Skamba „Tautiška giesmė“, aidi jauni balsai, skaitydami Šventojo Rašto žodžius, gieda mažųjų choras. Susikaupę mokytojai, mokiniai, ypač pirmokai, klausosi pamokslo, kuriame kun. K.Balsys ragina aktyviai dalyvauti mokymo procese, kviečia nepraleisti be dėmesio nė vieno dalyko, semtis žinių iš įvairių šaltinių. Daug vardijo klebonas mokymo dalykų, pabrėždamas kiekvieno jų savitumą ir svarbą žmogaus gyvenime. Visas žinias, pasak klebono, cementuoja religinis bei dvasinis ugdymas, žmogaus santykis su Bažnyčia, su Dievu. Siekdamas žinių, kiekvienas turi ir dvasiškai tobulėti. „Nelikite abejingi žinioms, skverbkitės į dėstomojo dalyko esmę, renkitės būti naudingi savo gimtinei, savo kraštui!“ – ragino kun. K.Balsys.

Per pamaldas ne vienas jauniausiųjų klasių mokinukas kartkartėmis grįžteli į vargonus, prie kurių buriasi taip nuoširdžiai giedantys bendraklasiai, jog ir suaugusiam sunku ištverti nepažvelgus, nenusišypsojus. Bet greitai vėl visi sėdi ramiai ir dalyvauja šv.Mišiose.

Galima pastebėti ryškius pokyčius. Jei seniau būdavo atvejų, kai paaugliai nežinojo, kaip elgtis bažnyčioje, kai kas nemokėjo persižegnoti, tai dabar tokių nesusipratimų nebepasitaiko. Visi čia orūs, šventiškai nusiteikę, su gėlėmis rankose, o spindintys akių žiburėliai tarsi sako: gera, gražu, iškilminga…

Iš bažnyčios moksleiviai, jų artimieji ir mokytojai skuba į klases, o šviesūs žvilgsniai rodo, kad nenueina veltui klebono rūpestis telkiant jaunimą šviesesniam gyvenimui, vedant į gėrį ir šviesą visus parapijiečius.

Miežiškėnai laukia kitos Rugsėjo 1-osios, kai klebonas vėl atveš daugybę mokinių, ir kaip kasmet bažnyčią nušvies mokslo šviesos pasiilgusios vaikų ir jaunuolių akys.

Ona BARTULYTĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija