Atnaujintas 2004 spalio 20 d.
Nr.78
(1281)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Šviesos spindėjimas

Renginio dalyviai. Dešinėje –
prel. Antanas Maskeliūnas

Taip atrodo senoji
mokykla šiandien

Prie senosios Sintautų
mokyklos, statytos XIX a.
viduryje, jos vedėjas
mokytojas Antanas
Černevičius su mokiniais

Muziejininkė mokytoja
Marijos Puodžiukaitienė –
knygos – istorinės
apybraižos „Sintautų
mokyklos šviesa“ autorė

Dabartinis mokyklos
direktorius Vytautas Strolys

Sintautų mokyklos buvusią
mokinę prof. Angelę
Vyšniauskaitę (kairėje)
sveikina „Suvalkijos“ žurnalo
redaktorius Zenius Šileris
(dešinėje). Viduryje –
„Gimtinės“ redaktorius
Kazys Račkauskas

Pagarba visada lydi tai, kas dora, gražu, žmonės veržiasi ten, iš kur sklinda šviesa.

Ne veltui didysis Suvalkijos švietėjas kun. Antanas Tatarė Sintautuose išarė gilią kultūros vagą šviesdamas ir ieškodamas gėrio. Jis rašė: „Tik du dalykai niekada nežūva – dorybės ir mokslas“.

Klebono kun. A.Tatarės rūpesčiu XIX a. viduryje Sintautuose buvo pastatyta mokykla, dar ir šiandien rymanti prie kelio miestelio centre. „Tai seniausias mokyklos pastatas visoje Zanavykijoje“, - pasakojo A.Černevičius, buvęs mokyklos vedėjas ir gyvenęs šiame pastate. Ši mokykla buvo šviesos židinys XIX a. antroje pusėje ir XX a. pradžioje. Čia spaudos draudimo metais mokiniai slapta skaitė lietuviškas knygas, čia XX a. pradžioje Sintautų šviesuoliai rinkosi į mitingus, rengdami kelią Lietuvos nepriklausomybei, čia dirbo puikūs mokytojai K.Kubilskis, K.Popendikis, Z.Počvaitienė. O A.Černevičius dvylika metų (1928-1940) buvo jos vedėjas. Nepriklausomybę atgavus, čia vyko Šaulių sąjungos susirinkimai, buvo rengiami koncertai, vaidinimai, vyko kursai suaugusiesiems. Čia iki 1940 metų vyko intensyvus kultūrinis gyvenimas. 1938 metais buvo atidaryti penktas ir šeštas skyriai. Mokykloje mokėsi daugiau kaip 150 mokinių.

Šiais metais mokykla švenčia gražią 165 metų sukaktį. Iškilmės prasidėjo šv. Mišiomis Sintautų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Šv. Mišias aukojo, gražiais žodžiais pasveikino buvusius ir dabartinius mokinius bei mokytojus Šakių dekanas Sintautų klebonas garbės prelatas Antanas Maskeliūnas. Jo ryšiai su šia mokykla visada buvo glaudūs – jis pirmasis 1989 metais įvedė tikybos mokymą Sintautų vidurinėje mokykloje.

Po šv. Mišių visi rinkosi į mokyklą, kur buvo prisimintas mokyklos nueitas kelias. Kalbėjo pirmasis vidurinės mokyklos direktorius Zigmas Norkaitis, vedęs mokytojus gerumo keliais 20 metų. Ši mokykla išleido į gyvenimą daug inteligentų, kurie nešė šviesą ir tiesą. Tai poetas Pranas Vaičaitis, Nepriklausomybės Akto signataras Saliamonas Banaitis.

Čia XX a. trečiajame dešimtmetyje mokėsi profesorė Angelė Vyšniauskaitė ir Zanavykijos kultūrinio gyvenimo šviesulys, Kalbos dienų organizatorius Šakių rajone mokytojas Jonas Augustaitis, 2002 metais apdovanotas Gedimino ordino medaliu, kalbininkas profesorius Juozas Pikčilingis. J.Augustaičiui rūpi gimtoji kalba, o profesorės rūpestis – etninė kultūra, jos puoselėjimas.

Buvę mokiniai, karo audrų nublokšti į užjūrį, gyvenantys JAV, taip pat garsino savo kraštą. Tai Kazys Skaisgirys, ryškią vagą išvaręs muzikos istorijos srityje, Jonas Dėdinas, chemijos mokslų daktaras, garsėjęs savo išradimais, Juozas Dėdinas, 30 metų dirbąs JAV aviacijoje.

Dabartinis mokyklos direktorius Vytautas Strolys pasidžiaugė, kad nedidelė Sintautų mokykla ne tik XIX a.-XX a. pradžioje garsėjo savo mokiniais, bet iš vidurinės mokyklos į gyvenimą išėję daug žymių žmonių. Tai technikos mokslų daktaras Zenonas Kaunas, agrarinių mokslų daktaras Juozas Kaunas, Teisės universiteto prorektorius profesorius Justinas Pečkaitis, žurnalistas Algirdas Ūsas.

Šiandien mokykloje dirba 25 aukštos kvalifikacijos mokytojai, puikiai įrengta kompiuterių klasė, sudarytos geros mokymosi sąlygos, tik mokykla neturi sporto salės.

Konferencijoje kalbėjusi profesorė A.Vyšniauskaitė pasidžiaugė, kad šioje mokykloje buvo mokoma, o ne dėstoma. Ji skatino mokykloje įsteigti Tėviškės pažinimo draugijos skyrių, domėtis savo gimtinės praeitimi, gamtos paminklais.

Konferencijoje ji sutiko savo bendramintį „Suvalkijos“ žurnalo vyriausiąjį redaktorių Zenių Šilerį, su kuriuo nuolatos bendrauja ir rašo straipsnius „Suvalkijai“. Konferencijoje kalbėjo ir „Gimtinės“ laikraščio redaktorius Kazys Račkauskas.

Susirūpinimą gimtinės istorijos įamžinimu savo kalboje išsakė „Sintautų parapijos istorijos“ autorius teisininkas Juozas Jacevičius. Jis kvietė visus prisidėti prie monografijos „Sintautų valsčius“ parengimo.

Po meninės programos, kurią atliko Sintautų pagrindinės mokyklos mokytojai ir mokiniai, vyko muziejininkės mokytojos Marijos Puodžiukaitienės knygos – istorinės apybraižos „Sintautų mokyklos šviesa“ pristatymas. Apie jos knygą kalbėjo buvęs mokyklos mokinys Kauno antikvarinio knygyno direktorius Vidmantas Staniulis, kuris rūpinosi knygos leidimu.

Šventė praėjo labai nuotaikingai, nes čia susirinko kelių kartų mokiniai ir mokytojai. Šiluma sklinda iš ten, kur meilė ir gerumas.

Antanina KLIMAITIENĖ

Sintautai, Šakių rajonas

Gedimino JOKŪBAIČIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija