Atnaujintas 2004 spalio 20 d.
Nr.78
(1281)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ar reikia stabdyti?

Kai kuriems rajonams, geresnio kandidato į antrą rinkimų ratą neištempusiems, reikia rinktis tarp dviejų blogų: socialdemokrato ir Darbo partijos kandidato. Tokio pasirinkimo akivaizdoje elgiamasi įvairiai . Kai kas mano visai neiti balsuoti arba protestuodamas nueiti ir biuletenį sugadinti. Tokie veiksmai reikštų liūdesį, bet gal galima ir daugiau ką padaryti, ne tik liūdėti? Kiti gal mano rinktis pagal kandidatų asmenines savybes, bet šiuo atveju turėtų būti principinis balsavimas. Pagal asmenines savybes kandidatų nelabai ir galime rinktis, nes jų nežinome. Viena aiški Darbo partijos kandidatų asmeninė savybė, kad jie, nors ir nepigiai, tačiau parsiduoda. Auksas pas Viktorą viliojamai blizga, ir kaip ten nenueiti? Jeigu kuris ten eina apytikriai sąžiningai ir žadėdamas nepritarti blogiems sprendimams, tokį sveikintume atsiradusį, bet dabar apie tokius negalime žinoti. Ir sovietų okupacijos metais lietuviai, stodami į partiją, teisino save, kad, jeigu ne jie, įstos ir valdys blogesni, bet toli gražu ne visiems pavyko joje pasilikti geriems, nes ji moka lamdyti, tai gal mokės ir Darbo partija? Gal ir tarp dviejų blogybių – socialdemokratų ir Darbo partijos – mažesnę galima surasti?

Tik nesakykime, kad A.Brazausko socialdemokratai yra valstybininkai, kad jie jau valdė ir padarė ne visus blogus veiksmus, kokius galėjo padaryti. Jie padarė viską, ko Maskvai reikėjo, bet vieno dalyko negali padaryti : jie negali pavirsti etniniais rusais, gimusiais ir augusiais ne Lietuvoje. Balsavimas už tokį rusą, nepalankų ir atvirai niekinantį Lietuvą iš didelės meilės jai, rodo dar didesnį nei iki šiol tautinės savigarbos sunykimą, ir tą jau galima vertinti kaip dar vieną Lietuvos naikinimo etapą. Kai pirmąkart balsavome už komunistus, tai buvo tarsi politinės savigarbos nykimas. Nykimo nesustabdėme, vis pakartotinai panašiai balsavome ir dabar jau esame prie jų pripratę. Priprasime ir prie Lietuvą niekinančių rusų, jeigu tik dabar padarysime pradžią, ir kuo solidesnė ta pradžia, tuo blogiau.

Mūsų piktinimasis Darbo partija nėra demonstracija prieš kitataučius. Jeigu būtų protingas ir geros valios kitatautis, jo buvimo aukštame valdžios poste galėtume net ir norėti. Lietuvos istorijoje yra daug gera Lietuvai padariusių kitataučių. Laikraštis „XXI amžius“ dažnai primena prieškariu Lietuvoje dirbusį ir daug gera jai padariusį Juozą Eretą, dar ir okupacijos metais jos bylą pasaulyje gynusį. Tiesa, jis atėjo ne į politinę valdžią, bet tuo laiku politinei valdžiai Lietuvoje inteligentų jau netrūko. Jeigu būtų trūkę, kaip yra dabar, po sovietų okupacijos toks žmogus, nors ir svetimtautis, būtų buvęs geras Lietuvos politikas. Kitaip yra su protu nežibančiu ir Lietuvą niekinančiu rusų tautybės V.Uspaskich – jį reikia stabdyti. Kai kuriuose rajonuose jam stabdyti reikia pasinaudoti net ir socialdemokratais, kur jų priešininkai – darbiečiai, ir už socialdemokratus balsuoti – tegul žmonės taip padaro. Galima prisiminti, kad vis dėlto A.Brazausko socialdemokratai nepadarė kai kurių blogų veiksmų, ir tranzitas į Kaliningradą Rusijos norams dar ne visai yra pritaikytas. V.Uspaskich kelia ir dar vieną grėsmę: grasina pakeisti rinkimų sistemą, sukurti perkamą Seimą ir įteisinti amžiams – jį reikia stabdyti. Jo stabdymas gali garantuoti ir šiokią tokią spaudos laisvę: svarbu ir mums, kurie „XXI amžių“ vis dar galime skaityti, nes nesunaikintas.

Gražina TRIMAKAITĖ

Marijampolė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija