Atnaujintas 2004 spalio 20 d.
Nr.78
(1281)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Sprogimai Bagdade sukrėtė bažnyčias, viešbutį ir ligoninę

Moteris stovi prie vienos
iš Bagdade suniokotų
bažnyčių
EPA-ELTA nuotrauka

Šeštadienį Bagdade sprogimai sukrėtė kelias bažnyčias, ligoninę ir viešbutį.

JAV remiama Irako laikinoji vyriausybė siekia apmalšinti smurtą šalyje artėjant sausio rinkimams ir yra pažadėjusi susigrąžinti (prireikus - jėga) valdžią tokiose maištininkų citadelėse kaip sunitų musulmonų miestas Faludžia.

Anot ligoninės pareigūnų ir liudytojų, raketa arba minosvaidžio sviedinys, sprogęs „Ibn al-Bitar“ ligoninės komplekse Bagdado centre, nusinešė vieną gyvybę ir sužeidė penkis žmones. Raketa taip pat sudrebino automobilių aikštelę prie „Mansour Melia“ viešbučio, kuriame apsigyvena kai kurių užsienio žinių agentūrų darbuotojai. Suniokota transporto priemonių, tačiau žmonių aukų nėra.

Prieš aušrą Bagdade surengta bombų išpuolių prieš penkias bažnyčias. Šios atakos tikriausiai buvo skirtos įbauginti nedidelei, tačiau tvirtai krikščionių bendruomenei. Rugpjūtį ją jau sukrėtė bažnyčių sprogdinimų serija, nusinešusi vienuolika žmonių gyvybes. „Gyvename baimėje“, - sakė 40 metų Marlena Michail savo namuose, ant kurių sienų prikabinta kryžių ir kitų simbolių. Maždaug 650 tūkst. Irake gyvenančių krikščionių sudaro vos apie 3 proc. visų gyventojų.

Dėl sprogdinimų, kuriais siekiama sukelti religinę nesantaiką ir pilietinį karą, JAV yra apkaltinusios savo didžiausią priešą Irake - jordanietį kovotoją Abu Musabą al Zarkavį. JAV pajėgos yra suintensyvinusios antskrydžius prieš A. M. Zarkavio bazes Faludžioje. A. M. Zarkavio grupuotė prisiėmė atsakomybę dėl dviejų mirtininkų sprogdinimų Bagdado vadinamojoje Žaliojoje zonoje praėjusį ketvirtadienį. Šios atakos nusinešė penkių žmonių gyvybes.

Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija