Atnaujintas 2004 spalio 27 d.
Nr.80
(1283)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Žvilgsnis į išeivijos kultūrinę veiklą

JAV Lietuvių bendruomenės kultūros gyvenimo aktyvumą bent iš dalies atskleidžia kultūrinių renginių planavimas ir jų įgyvendinimas bei informacijos teikimas. Tačiau Kultūros taryba pirmiausia atkreipia dėmesį į JAV LB XVII Tarybos kultūros veiklos priimtas rezoliucijas: visi punktai buvo įvykdyti.

1. JAV LB skelbia 2004 metus Lietuviškos spaudos atgavimo metais – sukako šimtas metų nuo spaudos panaikinimo, kai 1904 m. gegužės 7 d. caras Nikolajus II panaikino šį draudimą. Tuo tikslu LB Kultūros taryba suorganizavo plataus masto minėjimus – lietuviško „Žodžio kelias“, kuris nusidriekė per plačiąją Amerikos žemę. Buvo pakviesti du menininkai iš Lietuvos: aktorius „Žodžio kelio“ režisierius Egidijus Stancikas ir dainininkas Mindaugas Jankauskas. Programa buvo lietuviško žodžio, liaudies dainos ir muzikos kryžkelė. Spaudos minėjimai vyko: St.Petersburge, Omahoje, Detroite, Klivlende, Ročesteryje, Bostone, Filadelfijoje, Čikagoje.

Kartu su „Žodžio kelio“ minėjimais menininkai vežė Mažvydo bibliotekos parengtą spaudos draudimo laikotarpio leidinių parodą. Prie šios kilnojamosios parodos prisidėjo „Alkos“ archyvas, paskolinęs retų leidinių – knygelių. Kultūros taryba dėkinga Mažvydo bibliotekos darbuotojams ir „Alkos“ archyvo vadovybei už suteiktą galimybę JAV LB apylinkėms pamatyti istorinius leidinius.

Amerikiečių akademinei publikai buvo surengtos paskaitos apie spaudos atgavimo kultūrinę ir istorinę reikšmę lietuvių tautai bei Lietuvos valstybingumui. Paskaitas skaitė dr. Giedrius Subačius St. Ambrose universitete, Davenporte (Ajova) ir Sietle (Vajomingas). Šios paskaitos tęsiamos ir šį rudenį.

2. Sakytinės istorijos medžiaga, įrašyta į magneto juostas, dar yra perrašinėjama. Darbas yra lėtas, bet įdomus ir reikalingas išeivijos istorijai.

3. Buvo sudarytas metinių minėtinų sukakčių aštuonių puslapių kalendorius ir išsiuntinėtas visų LB apylinkių ir apygardų pirmininkams. Kalendorius tinka ne tik šiems metams, bet ir ateinantiems.

4. Metų pradžioje, sausio 10 dieną, buvo išsiuntinėtas LB Kultūros tarybos Bendraraštis, kuriame buvo atkreiptas dėmesys į 2004 metų XII tautinių šokių šventę ir pasirengimą jai. Be to, tame aplinkraštyje buvo skatinama LB apylinkėse organizuoti chorus, esamus chorus stiprinti naujais dainininkais ir rengtis 2006 metų Dainų šventei.

5. LB Kultūros taryba globojo Meno mokyklėlę, kuriai vadovauja LB Kultūros tarybos narė kultūrininkė Ligija Tautkuvienė. Meno mokyklėlė sėkmingai užbaigė šeštuosius mokslo metus. Lapkričio 14 dieną Jaunimo centre Čikagoje įvyks jaunųjų atlikėjų festivalis. Dalyvaus ne vien tik Čikagos apylinkių jaunieji lietuviukai, bet ir svečiai iš toliau ir iš Kanados.

6. Sausio 18 dieną Jaunimo centre Čikagoje LB Kultūros taryba surengė knygos „JAV LB penki dešimtmečiai“ sutiktuves. Nors tai buvo ypatingai šaltas sausio sekmadienis, vis tiek susirinko nemažai dalyvių. Knygos sutiktuvėse kalbėjo JAV LB Krašto valdybos pirmininkė Vaiva Vebraitė. Profesionali smuikininkė Edita Orlinytė iš Hartfordo atliko rimtą muzikinę programą. Knygą išleido JAV Lietuvių bendruomenės Krašto valdyba, vadovaujama Algimanto Gečio, 750-aisiais karaliaus Mindaugo karūnavimo metais. Tai pavyzdinė knyga, kaip reikia dirbti ir aukotis dėl savo tautos ir mūsų išeivijos išlaikymo. Knyga apima JAV LB 50 metų veiklos apžvalgą.

7. Muzikos laureatei kompozitorei Giedrai Gudauskienei negalint atvykti į Čikagą ir dalyvauti 2003 metų Premijų šventėje, Muziko premiją teko nuvežti į Kaliforniją ir ten ją įteikti kompozitorei. G.Gudauskienės kūrinių koncertai buvo surengti daugelyje JAV vietų ir dabar – Lietuvoje.

8. Kultūros tarybos pirmininkės pastangomis „Draugo“ 95-erių metų jubiliejaus proga kovo 28 dieną buvo suorganizuotas išskirtinis generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos choro „Kariūnas“ koncertas. Pirmą kartą išeivijos istorijoje Lietuvos karo akademijos kariūnai koncertavo JAV lietuviams, būtent Čikagoje ir Klivlende.

9. LB Kultūros taryba daugelį metų pavasarį organizuoja Poezijos dienas. Šiais metais gegužės 30 dieną buvo surengta naujoviška poezijos ir literatūros popietė PLC, Lemonte, skirta mūsų tautos laisvės pranašui ir poetui Bernardui Brazdžioniui ir rašytojui Jurgiui Jankui pagerbti. Programą sudėstė Kanados „Tėviškės žiburių“ redaktorė Ramūnė Jonaitienė. Atlikėjai – Kanados kultūrininkai ir čikagiečiai dainininkai bei jauna pianistė.

Įvykusių renginių proga buvo parengti reklaminiai plakatai ir išspausdintos programos. Spaudoje buvo pateikta ypač daug informacijos apie renginius. Be to, su LB apylinkėmis buvo ir yra palaikomi ryšiai telefonu ir elektroniniu paštu, o kartais ir laiškais.

Niekad kultūra negyvuoja be finansinės paramos, nes kultūriniai renginiai neatneša materialinių vertybių. Kultūrinei veiklai reikalingos lėšos. Neturime jokių apmokamų tarnautojų ar įstaigos. Darbus atliekame savo namuose. Vis sunkiau surasti savanorių pagalbiniams darbams, ruošiant renginius ar suteikiant nakvynę atvykstantiems kultūrininkams svečiams. Visada esame dėkingi tiems, kurie prisideda prie darbų ir dalijasi savo sugebėjimais.

Dėkojame Lietuvių fondui, kuris parėmė mūsų kultūros užsibrėžtus darbus. Lietuvių fondo dėka šiemet buvo paremtos penkios mažosios LB apylinkės, kurios galėjo pasidžiaugti kultūriniais renginiais. Kultūrinis gyvenimas yra mūsų gyvenimo sudedamoji dalis. Kai daugiau kultūrinės veiklos, tuo daugiau ir gyvastingumo mūsų apylinkėse. Kiek mes į veiklą įdėsime, tiek ir turėsime.

Dėkojame žiniasklaidai, kuri neprašo pinigų ir talpina LB kultūrines žinias. Ypač dėkojame „Draugo“ dienraščiui, be kurio neįvyktų svarbieji kultūriniai renginiai. Dėkojame radijo programos laidai „Margutis“ ir kt. programoms bei laikraščiams.

Be įvykdytų rezoliucijų, LB Kultūros taryba dirbo ten, kur matė reikalą ir kur galėjo panaudoti savo sugebėjimus. Dar metai nesibaigia ir yra nebaigtų užsibrėžtų darbų, kuriuos teks atlikti. Rugsėjo 19 dieną PLC, Lemonte, įvyko prof. Kazio Pakšto knygos rinktinės sutiktuvės: „Kultūra.Civilizacija. Geopolitika“. Į knygos sutiktuves atvyko knygos pagrindiniai sudarytojai dr. Silvestras Gaižiūnas ir Arūnas Bliūdžius. Šios knygos išleidimas Lietuvoje tapo reikšmingu kultūros įvykiu, įprasminančiu K.Pakšto, vieno geriausių ir garbingiausių kultūros ir visuomenės veikėjų, veiklą bei idėjas.

Lapkričio 13 dieną Detroite įvyks 22-oji Premijų šventė. Yra sudarytas pagrindinis komitetas iš įvairių sričių atstovų, kurie pasikviečia patarėjus bei aktyvius visuomenininkus talkon. Lietuvių fondo dėka piniginėmis dovanomis bus apdovanoti šeši kultūrininkai. Pagerbtuvėmis ir meno programa rūpinasi Detroito LB apylinkė, kurios pirmininkė – Raminta Vilkienė.

Lapkričio 26-28 dienomis įvyks XI teatro festivalis. Mūsų išeivijos teatrai, kad ir ne profesinio lygio, įeina į mūsų tautos istoriją. Festivalyje numatoma, kad dalyvaus bent šeši teatrai: du Čikagos, Los Andželo, Niujorko ir du iš Kanados. Laukiame bent vieno svečio – kultūrininko iš Lietuvos. Užbaigtuvių vakare bus įteikti apdovanojimai – „Oskarai“ ir padėkos raštai.

Kultūros taryba tęsia savo įsipareigojimus, renka medžiagą apie JAV lietuvius, jų veiklą ir visa, kas buvo pastatyta ar įsigyta lietuvių pastangomis ir lėšomis. Knyga redaguojama ir bus išleista Lietuvoje, ten ji bus plačiau paskleista. Išeivija apie Lietuvą daug žino ir nuolat domisi, bet Lietuvoje tautiečiai apie išeivius žino labai mažai. Knygos redaktorė – Audronė Škiudaitė. Šiai istorinei knygai išleisti reikia finansinės paramos.

Šiais metais Kultūros taryba specialiais padėkos ir sveikinimo raštais yra sveikinusi organizacijas ir pavienius asmenis – jų šešiolika. Be to, asmeniškai tenka dalyvauti ir atstovauti Lietuvių bendruomenei įvairiuose renginiuose.

2004 metų LB Kultūros tarybą sudaro: pirmininkė Marija Remienė, sekretorė Violeta Drupaitė-Cole, iždininkė Dalia Anysienė, narai – Lilija Jasaitė, Rūta Kuncienė, Leonas Narbutis, Vitalija Pulokienė, Aušrelė Sakalaitė, Dalia Šlenienė ir Ligija Tautkuvienė.

Marija REMIENĖ,
JAV LB Kultūros tarybos pirmininkė


Pagal JAV Lietuvių bendruomenės kultūros veiklos pranešimą JAV LB XVIII tarybos sesijai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija