Atnaujintas 2004 spalio 27 d.
Nr.80
(1283)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Keptų bulvių valgė, virtų pupų ragavo

Tris savaitgalio dienas šurmuliavo Panevėžio ūkininkų turgus „Tau, žemdirby“. Čia vyko tradicinė rudens gėrybių mugė. Jos dalyviais tapo ne tik vietos, aplinkinių, bet ir gerokai tolimesnių rajonų ūkininkai. Turėjo jie kuo pasidžiaugti, ką per vasarą sugebėjo išauginti.

Sušalti neleido lūpas deginanti arbata, virta iš įvairių žolelių, samstyta iš didžiulio žalvarinio puodo. Gerti tokio karštumo skystį leido visiems, kiek kam tilpo. Siūlė ragauti ir virtų pupų. Kas jas mėgo, saujomis kabino. Kiti ragavo žarijose keptų bulvių. Už visa tai nereikėjo mokėti. Tokia labdara pasirūpino turgaus administracija. Vyko varžybos, kas greičiausiai pririnks bulvių ir daržovių. Jų nugalėtojai namo keliavo su pilnutėliais krepšiais žemės gėrybių. Nebuvo kada nuobodžiauti ir su tėvais atėjusiems vaikams. Paaugliai moliūgus ridinėjo, laimėję obuolius krimto, saldainius čiulpė.

Buvo renkama labdara agentūrai „SOS vaikai“. Kiek kas negailėjo, tiek prie turgaus administracijos pastato rudens gėrybių nešė. Tokia pat labdaros akcija buvo surengta ir pernai.

Kas pageidavo įsigyti dailiųjų meno dirbinių, suko prie jais prekiaujančių Zarasų krašto tautodailininkų. Akį traukė ir žavios raganaitės - daug jų įvairiausių buvo. Gausybę tokių padarėlių sugebėjo prigaminti panevėžietė Daiva Krivickienė.

Šventinei mugės programai vadovavo Panevėžio sveikuolių vadovas Kazimieras Ilginis. Grojo po pasaulį klaidžiojantys muzikantai iš Bolivijos. Ne vienam smalsu buvo pažvelgti į jų muzikos instrumentus. Iš tamsaus gymio Pietų Amerikos šalies piliečių buvo galima įsigyti jų įrašytų kompaktinių diskų.

Daugoka žmonių buvo tose vietose, kas norėjo ne tik pasižvalgyti po mugę ar su joje sutiktu pažįstamu pabendrauti, bet ir galvojo, ką įsigyti sodinimui. Kaip vijurkas sukosi privataus medelyno savininkas Vytautas Nefas. Vadaktėlių ( Panevėžio r.) sodininką iš matymo daugelis panevėžiečių pažįsta. Turintis aukštąjį techninį išsilavinimą ir mėgstantis auginti medelius vyriškis nepraleidžia nė vienos tokios mugės. Su V.Nefu įmanoma ne tik pasiderėti, bet ir galima išgirsti iš jo naudingų patarimų.

Netoli panevėžiečio vaismedžiais, vaiskrūmiais ir uogakrūmiais prekiavo Liuda ir Aleksandras Velykiai iš Pasvalio rajono. Meškalaukyje jie turi užsiveisę maždaug vieno hektaro ploto medelyną. Ten auginami sodinukai, tinkami mėgėjiškam sodui. Velykių išpuoselėtos augalų veislės yra atsparios ligoms, jos nereikalauja ypatingos priežiūros. Tai pasiekti A.Velykiui padeda turimas agrarinių mokslų daktaro laipsnis.

Turgus tarsi buvo prašviesėjęs nuo gėlių gausos. Kartu tai buvo lyg priminimas, jog ne už kalnų Vėlinės. Chrizantemų kelmelio, priklausomai nuo jo dydžio ir veislės, kaina buvo 3 - 25 litai.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija