Atnaujintas 2004 lapkričio 3 d.
Nr.82
(1285)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kai kritikuojame vien Baltarusijos valdžią, nukrypstame nuo tikrovės

Jeigu žiūrėtume vien į žemėlapį, iš karto pamatytume, kad Europos Sąjungos plėtra pasiūlė Baltarusijai unikalią progą, - jeigu ta proga savo ruožtu nėra vien teorinė. Šie abudu „jeigu“ – tai itin trapios atramos, ant kurių galime vien įsivaizduoti Baltarusiją kaip tiltą tarp Europos Sąjungos ir Rusijos. Baltarusijos tiltas būtų reikalingas visoms trims pusėms ir pelningas pačiai Baltarusijai. Tačiau tam turi egzistuoti demokratinė savarankiška Baltarusijos valstybė.

Šiuo metu Baltarusija yra pusiau priklausomas protektoratas, kurį valdo autokratinis diktatorius, globojamas Rusijos. Klysta tie, kurie mano, kad viskas Baltarusijoje, taip pat ir rinkimai, priklauso tik nuo pono Lukašenkos. Kai kritikuojame vien Baltarusijos valdžią, mes nukrypstame nuo tikrovės.

Nuo 1997 metų yra sudaryta Rusijos-Baltarusijos sąjunga, kuri plėtojama vis didesnio valstybių susiliejimo kryptimi. Todėl Rusijos atsakomybė negali būti ignoruojama.

Antai A.Lukašenka paskyrė generolą V.Uschopčiką, Lietuvos teismo ieškomą beginklių žmonių žudiką 1991 metų Vilniaus įvykiuose, dabartinės Baltarusijos vyriausybės viceministru. Mes tikimės, kad A.Lukašenka darė tą politinę provokaciją be Maskvos patarėjų nurodymo. Bet štai draugystė su Sadamo Huseino diktatūra, taip pat ir ginklų prekyba vargu ar galėjo būti vykdoma be Maskvos pritarimo - mažų mažiausiai.

Atrodo, jog Rusijai dabartinė padėtis naudinga. Jeigu Rusijai būtų nenaudinga, ten jau seniai būtų kita padėtis ir valdytų ne A.Lukašenka. Tačiau protektoratas duodamas būtent A. Lukašenkai – ne vien šaliai, bet ir režimui. Padėtis pasikeis, kai Rusija supras, kad tai ir jai ne pats naudingiausias atvejis.

Briuselyje jau dabar galėtų veikti demokratinės Baltarusijos informacijos centras, jeigu jam įsikurti padėtų Europos Sąjunga.

Vytautas LANDSBERGIS,
Europos Parlamento narys


Kalba, pasakyta Europos Parlamento plenarinėje sesijoje Strasbūre spalio 27 dieną

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija