Atnaujintas 2004 lapkričio 10 d.
Nr.84
(1287)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Florencijos tapytojo
„Šv. Kazimieras“ ruošiamas eksponuoti

Iš Florencijos į Vilnių atkeliavęs žinomiausio pasaulyje šventojo Kazimiero atvaizdo originalas, apie 1670 metus nutapytas Karlo Dolčio, rengiamas eksponuoti Taikomosios dailės muziejaus antrame aukšte, šalia kitų šv. Kazimiero atvaizdų ir vertingiausių XVI-XIX a. sakralinės tapybos kūrinių. Iki šių metų pabaigos Vilniuje viešėsiantis paveikslas simboliškai pratęs Šv. Kazimiero jubiliejiniams metams skirtą parodą.


Rokiškio krašto muziejus laukia patvaresnių prakartėlių

Rokiškio krašto muziejus ir italų mecenato Andželo Frozijaus fondas šv. Kalėdoms rengia jau septintąją respublikinę prakartėlių parodą.

Pasak Rokiškio krašto muziejaus Dailės skyriaus vedėjos Marijonos Mieliauskienės, Rokiškyje jau laukiama prakartėlių iš visos Lietuvos. Būsimos parodos autoriams keliama sąlyga sukurti prakartėles iš medžio, molio ir kitų patvaresnių medžiagų, mat šįmet paroda rengiama ne pačiuose muziejaus rūmuose, o erdviame buvusio Tyzenhauzų dvaro kluone. Parodos rengėjai prašo nekurti prakartėlių iš tokių trapių ir drėgmei neatsparių medžiagų, kaip šiaudai, linai, pakulos, popierius, džiovintos žolės, plastilinas, audiniai ir kt.


Archeologijos ekspozicija apie Utenos kraštą

Rūta JONUŠKIENĖ

Utenos kraštotyros muziejuje
atidarytą archeologijos ekspoziciją
gerai įvertino Vilniaus universiteto
profesorius Aleksejus Luchtanas,
vienas pirmųjų su archeologais
tyrinėjęs Utenos krašto piliakalnius

Neseniai Utenos kraštotyros muziejuje atidaryta nuolatinė archeologijos ekspozicija, pasakojanti apie garbingą Utenos krašto praeitį. Atidarant ekspoziciją dalyvavo Lietuvos istorijos instituto mokslinis bendradarbis Gintautas Zabiela, archeologas Vilniaus universiteto profesorius Aleksejus Luchtanas su žmona archeologe Daiva, Nacionalinio muziejaus direktorė Birutė Kulnytė ir šio muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Eivyda Lazauskaitė, dailininkas ir architektas Vytautas Zaranka, etnologė Gražina Kadžytė, Molėtų ir Švenčionių Nalšios muziejų darbuotojos, rajono vadovai ir miesto visuomenė, besidominti krašto praeitimi. Koncertavo Nalšios muziejaus folkloro ansamblis „Dobilia“.


Restauruotas koplytstulpis

Ukmergės rajono Lyduokių seniūnijoje, Griežionių kaime, spalio 17 dieną vyko svarbios iškilmės – senojoje Pukinų sodybos vietoje buvo pastatytas restauruotas unikalus medinis koplytstulpis. Restauraciją profesionaliai ir autentiškai atliko Lietuvą pasaulyje garsinę drožėjai Gabrielius ir Kazimieras Katinai. Iškilmių metu koplytstulpį pašventino klebonas kun. Šarūnas Petrauskas. Kalbėjo Lyduokių seniūnas Vytautas Toliūnas, kaimo bendruomenės vadovė Auksė Pusvaškienė. Daug gražių žodžių išsakyta apie žymius griežioniškius, prisiminta kaimo istorija, paminėti darbščiausi kaimo gyventojai.


Drožyba neišnyks

Tai, kad medžio drožybos galimybės yra neribotos, galima suprasti apsilankius Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos galerijoje. Joje eksponuojami Panevėžio rajono popamokinės veiklos susivienijimo Paįstrio J.Zikaro vidurinės mokyklos moksleivių medžio būrelio dirbiniai.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija