Atnaujintas 2004 lapkričio 12 d.
Nr.85
(1288)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Už ką balsuosime ateityje?

Dažnai pagrįstai peikiame tikrąją ir dešiniąją partiją Tėvynės sąjungą; ir ateityje tikriausiai ją peiksime. Sveikata taip daryti, nors būtų geriau ją taisyti, į ją įstojant ir atitinkamą įtaką jai darant. Tai nemadinga, taip nesielgiama, o to nesielgimo rezultatas visada vienodas. Kai ateina rinkimai, tada pamatome, kad nieko geresnio už ją neturime, tad reikia už ją balsuoti, tegul ir pavadinus iš blogybių mažiausia.

Kad taip nesikartotų, reikia veikti bent dviem kryptimis, kurių viena jau minėta: reikia į Tėvynės sąjungą (TS) įstoti ir gerinti ją iš vidaus. TS viduje demokratijos yra nemažai ir gal net daugiau nei visose kitose partijose. Tvirta partijos visuma yra labai pageidautina: ji daro įtaką vadovybei, o įtaka gali vis stiprėti, ir kad tik ji būtų gera. Kuo daugiau partijoje gerų žmonių, tuo partija geresnė – reikia į ją įstoti ir būti geriems.

Yra pagunda sukurti ir kitas geresnes partijas: prieš rinkimus jos vis nuolat pasirodo. Prieš šiuos Seimo rinkimus savo gerumą įrodinėjo subruzdę tautininkai, iš kito krašto reiškėsi R.Dagio buvusieji socialdemokratai – 2000. Abi partijos įrodinėjo esančios geros ir vertos būti išrinktos, o tautininkai per pavienius narius net prašėsi Sąjūdžio paremiami, socialdemokratai –2000 veržėsi per „Kitą pasirinkimą“. Gal jie ir buvo geri, bet ar kas matė tą jų gerumą? Visą laiką tarp rinkimų kiekvienai partijai gerumą reikia įrodinėti savo darbais, ir darbų turi būti. Jeigu kuri partija galvotų apie kitus rinkimus, jau nuo šiandien savo originaliais gerais darbais turėtų rodytis visuomenei, Sąjūdžiui ar kam kitam, kieno paramos norėtų. Taip įgytų pasitikėjimą, paaugtų, ir nebūtų jos dalyvavimas rinkimuose tik dešiniosios pusės balsų išbarstymas. Jeigu kuri sulaukė rinkimų paslapčia, nėra ką tik mėnesį prieš juos garsintis ir dar norėti paramos: niekas nerems nežinomukų ir neprivalo remti. Planuojančioms, norinčioms dalyvauti rinkimuose visoms, jeigu jų atsirastų, reikia dirbti ir įrodyti tikrai esančioms už TS geresnėms arba bent jau jai prilygstančioms.

Bet dar geriau yra vienoms nebandyti ir jungtis prie TS, tikintis savo uždavinius jos viduje įvykdyti. Ne taip blogai sekasi kitoms partijoms savo uždavinius vykdyti, kurių gal ir neturi, bet, pasinaudojant TS, patekti į Seimą tikrai ne vienam pasisekė. Sau naudingai sužaidė buvusi Dešiniųjų sąjunga, kurios žmonėms pasisekė patekti į Europarlamentą ir į Seimą, ir net gana gausiai, o pati viena ta partija nieko nelaimėdavo nei daugiamandatėje, nei vienmandatėse, bent jau buvo nustojusi ką nors laimėti. Ar tas jų pasisekimas taps naudingas TS ir Lietuvai, bus matyti iš jų elgesio ir darbų; ar bus tik pasinaudoję TS, Andriaus Kubiliaus žodžiais tariant, kaip nemokamu taksi į Seimą įvažiuoti, o elgsis jame savanaudiškai, ar tikrai dirbs ne vien tik sau palankiai. Gal ir vėl pasirodys, kad savanaudžiai yra gudresni už šviesos vaikus, Evangeliją ir joje parašytus žodžius prisiminus, ir moka viskuo pasinaudoti. Gal jie yra gudresni, bet tai neatpalaiduoja ir kitų, kurie tariasi šviesos vaikais esantys, nuo pareigos mokytis gudrumo ir taip pat keliauti į Seimą vedimiems gerų tikslų. Realiau yra anų jau įvykdyta kelionė negu kūrimas atskiros partijos, net ir manant ją gera padaryti. Nėra tiek žmonių ir lėšų susikurti daugybei gerų partijų, nes gerų joks Borisovas nei Uspaskichas nefinansuoja. Kokie nors tautininkai su tautišku klubu ar frakcija gali TS žibėti, nes nesvetimas tautiškumas yra ir TS: ji taip pat nori būti labiau lietuviais, o žada ir kompiuteriams padėti lietuviškai kalbėti – tokie yra šiandien labai svarbūs tautos reikalai. Su visais gerais reikalais Tėvynės sąjungoje galima dalyvauti, taip stiprinant save, partiją ir valstybę.

Gražina TRIMAKAITĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija