Atnaujintas 2004 lapkričio 26 d.
Nr.89
(1292)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Šv. Kazimiero jubiliejiniai metai
pratęsti nauja paroda

Šv. Kazimieras. XX a. ketvirtas
dešimtmetis Dail. Juozas
Ignatavičius (1884-1940).
Jonavos Šv. apaštalo
Jokūbo bažnyčia

Sekmadienį, per Kristaus Karaliaus šventę, iškilmingomis padėkos šv. Mišiomis Vilniaus Arkikatedroje tikintieji užbaigė Liturginius metus. Kartu buvo užbaigti ir šv. Kazimiero kanonizavimo 400 metų sukakčiai paminėti skirti Jubiliejiniai metai. Kaip sekmadienio pamoksle sakė šv. Mišių koncelebracijai vadovavęs kardinolas Audrys Juozas Bačkis, „šį sekmadienį susitinka dvi prasmingos šventės: Liturginių metų užsklandoje minime Kristaus Karaliaus šventę, o drauge užbaigiame šventojo Lietuvos karalaičio Kazimiero metus. Tai dar viena proga geriau suprasti, kas yra Kristus Karalius ir kas yra žmogus, šiam Karaliui paaukojęs savo gyvenimą”.


Naujuosius liturginius metus pasitikime su klusnumu Jėzui

Didieji Dievo Sūnaus įvykiai Žemėje iki pat laikų pabaigos lieka pridengti slėpiningo nuolankumo skraiste, nes kito tokio panašaus, koks buvo Jėzaus atėjimas į šį pasaulį, mes neturime. Tiktai iš dalies galime (krikščioniškai motyvuodami) suprasti, kad Dievas Tėvas taip neapsakomai yra pamilęs pasaulio žmones, kad atidavė savo vienturtį ir mylimiausiąjį Sūnų, idant Jis, išgerdamas savo kančių taurę iki pat paskutinio lašo, išgelbėtų nuodėmingą žmoniją nuo amžinos pražūties (plg. Jn 3, 16).


Buvo jaučiamas brolių bazilijonų dvasingumas

Ketveri metai prabėgo nuo to laiko, kai 2000 metų pabaigoje buvo įkurta Lietuvių-ukrainiečių istorikų asociacija, kuruojama Tautinių mažumų ir išeivijos departamento. Per šį gana neilgą laikotarpį buvo surengtos keturios tarptautinės konferencijos, skirtos šv. Bazilijui Didžiajam. Dvi konferencijos vyko Lietuvoje, dvi – Ukrainoje. Kiekviena buvo skirta kokiam nors žymiam įvykiui. Lapkričio 11 – 13 dienomis Šiauliuose vyko penkta tarptautinė mokslinė praktinė konferencija, skirta dvasinio įkvėpėjo Ivano Kuncevičiaus - šv. Juozapato įstojimo į Vilniaus Švenčiausiosios Trejybės vienuolyną 400 metų sukakčiai paminėti.


Rinkosi vyskupijos vargonininkai

Šventės dalyviai prie Telšių
Katedros vargonų. Priekyje -
prof. Gediminas Purlys
ir vargonininkas A.Lukošius

Jau dveji metai, kai Telšių vyskupijoje darbuojasi vyskupo Jono Borutos, SJ, dekretu įkurta Šventosios Cecilijos bažnytinės muzikos draugija. Lapkričio 22–ąją, dangiškosios Globėjos dieną, į Telšius susirinko vyskupijos vargonininkai, draugijos nariai pasimelsti, pagilinti savo žinias, pabendrauti.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija