Atnaujintas 2004 gruodžio 3 d.
Nr.91
(1294)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Juoksis tas, kas juoksis paskutinis,
arba Krikščionys demokratai,
nepraraskime vilties

Andrius Navickas „XXI amžiaus“ priede „Atodangos“ (2004 11 05), straipsnyje „Po rinkimų škvalo – nauji politiniai vėjai“, rašo: „Ypač svarbus krikščionių demokratų apsisprendimas. LKD „praryti“ norėtų ne viena parlamentinė partija. Tačiau krikdemai turėtų siekti tapti ne gardžiu kąsneliu, bet veikiau sauja druskos, kuri galėtų pasūdyti kurią nors įtakingą, bet prėską partija. Tuo labiau kad, kaip rodo vakarietiška patirtis, krikščioniškosios demokratijos politinė programa ypač veiksminga socialinių įtampų pasaulyje“.

Tose pačiose „Atodangose“ – interviu su krikščionių demokratų pirmininku Valentinu Stundžiu. Jis įvardija nesėkmių per Seimo rinkimus priežastis. V.Stundys sako: „Manau, nebus jokia naujiena, kad nuo pat 1999 m., kai buvo nutraukta koalicija su konservatoriais, partija išgyveno pakankamai didelių įtampų, ir jos politika neretai buvo grindžiama tam tikru vadizmu, kai visa valdžia partijoje buvo sutelkta kelių asmenų rankose ir tie asmenys darė tik tai, kas buvo naudinga jiems, o ne visai partijai. 2004 m., regis, partijos demokratinė sankloda jau yra kur kas gyvesnė ir krikščionims demokratams pavyko iš esmės atsinaujinti, bet, deja, nepakako laiko įrodyti tai visuomenei. Taigi priežastis iš esmės viena – pavėlavusi vidinė partijos kaita ir konfliktai, kurie nebuvo laiku sprendžiami ir kurių sprendimo atidėjimas mus nubaudė. Dalis elektorato nuo mūsų nusisuko“. Iš to, kas pasakyta, matome, kad rinkėjai dar išgyvena pasirinkimo krizę. Konstatuojant, kad į rinkimus ateina mažiau nei pusė rinkėjų, galima teigti, kad politinėms permainoms lieka dar daug galimybių. Reikia įtikinti dar neapsisprendusius rinkėjus, kurie neturėjo pasirinkimo, supažindinant su krikščionių demokratų (KD) programa , ir jie pasidarys aktyvūs KD rinkėjai. Be to, reikia turėti rėmėjų ir įvaizdžio kūrėjų. Rėmėjų krikščionims demokratams turėti sunkiau, nes rėmėjai pareikalauja už rėmimą privilegijų ir gal dar ko nors daugiau, o to pagal krikščionišką idėją būti negali. Įvaizdį galime kurti aktyviai dalyvaudami periodinėje spaudoje, prisitraukiant krikščioniškoms idėjoms pritariančius žurnalistus, pagal galimybę dalyvauti televizijos laidose. Visi krikščionys demokratai turime būti aktyvūs agitatoriai ir išnaudoti visas galimybes rinkėjus supažindinant su KD programa. Norisi tikėti, kad krikščionys demokratai iki ateinančių savivaldybės rinkimų sustiprės ir padarys teigiamą įtaką rinkėjams. Partija, prieš 100 metų sukurta dvasininkų ir turėjusi didelę įtaką Lietuvos valstybės politiniame gyvenime, turi vaidinti svarbų vaidmenį ir dabartiniame valstybės politiniame gyvenime.

Reikia jungti moteris katalikes, „Caritas“, Kolpingo draugijos, Bažnyčios komiteto narius. Visus tikinčiuosius ir pritariančius krikščionių demokratų programai.

Jonas KAIRIŪKŠTIS,
LKD Kaišiadorių skyriaus Kruonio kuopos pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija