Atnaujintas 2004 gruodžio 31 d.
Nr.98
(1301)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Konsekruota dešimtmečius kentėjusi Paminklinė Prisikėlimo bažnyčia

Angelė BUŠKEVIČIENĖ,

Benjaminas ŽULYS

Iškilmių dieną bažnyčia
buvo pilna žmonių

Išsipildė šviesiausia lietuvių tautos svajonė – kaip padėkos Dievui už Laisvę simbolis ir paminklas naujam gyvenimui atgimė Paminklinė Kristaus Prisikėlimo šventovė Kaune. Antrąją šv. Kalėdų dieną į šios šventovės konsekracijos iškilmes atvyko Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, Kauno arkivyskupo augziliaras Jonas Ivanauskas, vyskupai emeritai: Juozas Žemaitis, Juozas Preikšas, Romualdas Krikščiūnas, prelatai, kanauninkai, kunigai, diakonai iš įvairių vyskupijų, Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus, Seimo, Kauno miesto savivaldybės, valdžios atstovai ir gausybė tikinčiųjų.


Nepasibaigęs ėjimas į laisvę

Kauno arkivyskupas
Sigitas Tamkevičius

Evangelijoje pasakojama apie Erodo bandymą nužudyti Betliejaus Kūdikį. Angelui paliepus, Juozapas pasiėmė kūdikį ir motiną Mariją ir pasitraukė į Egiptą, o po karaliaus Erodo mirties vėl sugrįžo į Izraelio kraštą. Švęsdami Šventosios Šeimos šventę, drauge su Juozapu, Marija ir Jėzumi dalijamės jų išgyventais pavojais, tremties vargais ir džiaugsmingo sugrįžimo nuotaika. Mums, tikintiesiems, ypač artimas jų sugrįžimo džiaugsmas, nes ir mes šiandien susirinkome švęsti Kristaus sugrįžimą į tikruosius savo namus, į kuriuos XX amžiaus erodai buvo užtvėrę kelią. Išties mūsų džiaugsmas yra labai didelis. Juk praėjo net 70 metų, kol sulaukėme dienos, kai bus konsekruota Kristaus Prisikėlimo bažnyčia – lietuvių tautos prisikėlimo simbolis ir paminklas.


Paminėjo garsiąją kraštietę

Prie Adelės Dirsytės paminklo
Šėtos bažnyčios šventoriuje.
Šėtos vidurinės mokyklos
moksleivės skaito A.Dirsytės
laiškų ištraukas, garbės
sargyboje – Kėdainių Povilo
Lukšio brigados šauliai
Aušros Valevičienės nuotrauka

„Mes su ja nuėjome visą kančios kelią, nuo Lukiškių iki Magadano. Tik mūsų dalia buvo kiek lengvesnė. Dievas leido mums sugrįžti į tėvynę. Jos palaikus pasiglemžė svetima Sibiro žemė“, – prisimena mokytoją Adelę Dirsytę bendravargė Zina Bujanauskienė, dabar gyvenanti Varėnos rajone. Pagal oficialią pažymą A.Dirsytė mirė 1955 m. rugsėjo 26 d. Chabarovske, už 9400 km nuo Vilniaus. Lietuvos ir JAV ateitininkai deda pastangas surasti jos kapą, parvežti į Lietuvą palaikus.


Linkime Kristaus laiminamų
Naujųjų metų!

Artėjant 2005 – iems, mes vieni kitus sveikinome su Kalėdomis, o šiuo metu tradiciškai kitiems linkime laimingų Naujųjų metų. Nors pasitaiko, kad žmonės kartais gan paviršutiniškai ištaria ar užrašo linkėjimo bei sveikinimo žodžius kitiems, tačiau kad ir mažiausio gėrio palinkėjimas nėra bereikšmis, nes kai tikintieji kasdien meldžiasi už kitus žmones, tuomet jų maldingi linkėjimai tampa tokiais palaiminimais, kurie panašėja į paties Jėzaus palaiminimus (plg. Mt 5, 1 – 12).


Tarnavimo kultūra bendruomenėje

Gausiai susirinkusiems šventės
dalyviams skambėjo Muzikos
mokyklos chorinės studijos
„Lakštangėlė“ lyrinės giesmės

Gruodžio 19 dieną VšĮ „Dienos namai“ Alytaus Šv.Angelų Sargų bažnyčioje minėjo septynerių metų darbo sukaktį. Sukaktuvininkų pasveikinti atvyko Alytaus dekanas kun. Arūnas Užupis, Miroslavo klebonas kun. Antanas Matusevičius, įstaigos steigėjų atstovas gydytojas Almantas Geležius, Šeimos centro, „Caritas“ vadovės, religinės bendruomenės nariai.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija