Atnaujintas 2005 sausio 5 d.
Nr.1
(1301)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Sektinas inžinieriaus Vladislovo Marciuškos pavyzdys

„Miežiškiai“ – inžinieriaus
V.Marciuškos bei talkininkų
sutelkto ir įtempto trejų
metų darbo rezultatas

Leidinių, skirtų Panevėžio rajono valsčių (seniūnijų) bei parapijų istorijoms, eiles papildo 2003 metais pasirodžiusi Vladislovo Marciuškos ir dr. Jono Šukio parengta 240 puslapių knyga „Miežiškiai“. Pratarmėje atskleidžiamas knygos gimimas – tai panevėžiečio inžinieriaus V. Marciuškos, užsidegusio kraštotyrininko aistra, medžiagos rinkimas, talkininkų sutelkimas ir įtempto trejų metų darbo rezultatas: devynių autorių 20 straipsnių (daugiausia straipsnių parašę parengėjai: V. Marciuška – dešimt bei straipsnio „Švietimas“ bendraautoris ir J. Šukys – penkis straipsnius bei pratarmę).


Trilogija apie vienos gatvės gyventojus

Muziejininkė Joana
Viga Čiplytė savo
pomėgį rašyti vadina
Dievo dovana

Panevėžio J.Miltinio vidurinėje mokykloje pristatyta Joanos Vigos Čiplytės knyga „Kaimynai. Panevėžio miesto Ramygalos gatvė. XIX a. vid.-XX. a. pab.“.

Apybraižos apie tos pačios gatvės žmones

Knygoje pasakojama apie dvylika šeimų iš Ramygalos gatvės. Pusė jų gyveno ar gyvena arčiau miesto centro, antrosios pusės įsikūrimo vieta - stovinčių malūnų rajone. Tai buvo labai skirtingų profesijų žmonės: Zenono Pranskūno ir Jono Biežio šeimos turėjo malūnus, Vaclovas Puzinas buvo banko tarnautojas, Vladas Klišmanas – Panevėžio burmistro pavaduotojas ir miesto elektrinės direktorius. Vidugirių šeimos šaknys siekia XIX a. pradžią. Minevičiai buvo atsikėlę nuo Troškūnų. Vyras, žmona ir du jų sūnūs tarnavo Kristaus Karaliaus Katedroje, čia jie nuveikė daug gerų darbų. Emilija Kazanauskaitė buvo netekėjusi. Ji visą savo gyvenimą skyrė Katedrai: siuvinėjo bažnytinius drabužius, išpuošė vyskupo K. Paltaroko sostą. Janina Inčiūrienė su savo šeima Ramygalos gatvėje pragyveno daugiau nei 40 metų. Ji tautodailininkė, puiki medžio drožėja. Panevėžietės namuose gūdžiais sovietiniais metais rasdavo šilumą kunigai.


Gyvenimas prie Belomoro

Ką tik išleista Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos nario Stasio Gentvilo knyga su daugybę dramatiškų asociacijų keliančia antrašte: „Prie Belamoro“. Tai gausiai iliustruotas, meniškai apipavidalintas firmos „Linotipas“ kompiuterinis maketas (“Dobilo” leidykla. 2004. Jonava. 219 p.)

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija