Atnaujintas 2005 sausio 28 d.
Nr.8
(1309)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

„Alfa“ kursai atnaujino tikėjimo pagrindų žinias

Šiemet kaišiadoriškių dėmesį patraukė neįprasti skelbimai vietinėje spaudoje, prie Katedros, klebonijos ir kitur, kviečiantys į vienuolikos savaičių „Alfa“ kursus. Buvo kviečiami žmonės, kurie nori daugiau sužinoti apie krikščionybę, kurie krikščionimis tapo ir bažnyčią pradėjo lankyti palyginti neseniai arba kurie nori atnaujinti tikėjimo pagrindų žinias.

Pasak šių kursų vadovo, Kaišiadorių Kristaus Atsimainymo Katedros klebono kun. Rimvydo Jurkevičiaus, pasidžiaugusio , jog į pirmuosius susitikimus atėjo nemažai parapijiečių, kuriuos jis palaimino prasmingam darbui, džiugiam tarpusavio bendravimui bei dalijimuisi dvasios ir tikėjimo lobiais, „Alfa“ katalikų evangelizacijos projektas vykdomas 121 pasaulio šalyje, į jį įsitraukę per tris milijonus žmonių. Kursai trunka vienuolika savaičių ir yra skirti įvairioms žmonių grupėms. Šis projektas Lietuvoje startavo prieš pusantrų metų Kaune, o dabar jame dalyvauja Vilniaus, Vilkaviškio, Kretingos, Panevėžio, Marijampolės, Klaipėdos, Šilutės ir kitų šalies miestų tikintieji. Lietuviškų „Alfa“ kursų medžiagą parengė Katalikų evangelizacijos centras prie Kauno kunigų seminarijos.

Kaip rodo pasaulinė patirtis, šis kursas yra puikus būdas atnaujinti Bažnyčią iš vidaus ir pasiekti netikinčiuosius. Kenterberio arkivyskupas Rouvenas Viljamas, pasaulio anglikonų bendruomenės vadovas, dar anksčiau paskatino „Alfa“ kursų plitimą.

„Alfa“ organizatoriai teigia, kad per šiuos kursus su krikščionybe buvo supažindinta apie pusantro milijono žmonių. Tačiau kursų reklamos metodai kartais kritikuojami užsienio žiniasklaidoje, esą jie pernelyg priartėja prie komercinio pasaulio metodų. Kaišiadorių Kristaus Atsimainymo Katedros diakonas,Vilniaus bei Erfurto kunigų seminarijų absolventas, Kęstutis Dvareckas, dirbantis su šio kurso dalyviais, yra įsitikinęs, jog „Alfa“ kursų programa - tai šiuolaikiškas būdas iškovoti žmogų Jėzui.

„Vyksta dvasinė kova, kurią galima laimėti malda“,- sako būsimas kunigas, prisiminęs, kaip entuziastingai Kaišiadoryse jaunimo dienų metu vyko naktinė Švč. Sakramento adoracija. Diakonas mano, kad kai kurios grupės galbūt taps maldos grupelėmis, pabudins žmonių iniciatyvą rūpintis kitais.

Kursas sudarytas iš dešimt mokymo sesijų: Kas yra Jėzus? Kodėl Jis mirė? Kas tikras dėl savo tikėjimo? Kodėl ir kaip turėčiau skaityti Bibliją? Kaip melstis? Kaip Dievas mane veda? Kaip atsispirti blogiui? Ar Dievas šiandien gydo? Viena savaitė skirta Šventosios Dvasios darbams. Po mokymo mažose grupelėse dalijamasi išgirstomis tiesomis ir apibendrinama įgyta patirtis. Grupę sudaro apie dešimt žmonių ir vadovas. Projekto koordinatorė šioje parapijoje sesuo Viktorija dar nuo bet kokių vertinimų susilaiko, bet ji yra įsitikinusi, jog kursai pavyks.

Biblijos pamokos reklamuojamos kaip galimybė permąstyti gyvenimo prasmę. Jos paprastai pradedamos vakariene, po kurios - trumpos pamaldos, vadovo pasisakymas ir diskusijos grupėse.

Kursų metu aptariamos tokios temos, kaip „Ar krikščionybė nuobodi?“ ir kitos, mokoma melstis.

Tokia šilto tarpusavio bendravimo praktika šioje Kaišiadorių vyskupijos parapijoje turi gražias tradicijas. Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis įvairiomis progomis sukviečia miesto visuomenės, švietimo, kultūros, miesto valdžios, katalikiškų institucijų atstovus prasmingam pokalbiui, kaip drauge gyventi ir darbuotis skleidžiant daugiau krikščioniško gėrio ir tiesos. Energingo parapijos klebono kun. R.Jurkevičiaus rūpesčiu žmonės neišsiskirsto po namus pasibaigus atlaidams ar bažnytinėms šventėms. Vasarą po atviru dangumi, žiemą Katalikų sielovados centre vyksta vakaronės, koncertai, agapė bei bičiuliškas bendravimas. Šioje vyskupijoje tai pat sėkmingai startuoja ir kitas pagal Europos Sąjungos „Sokrates“ programą vykdomas suaugusiųjų žmonių švietimo projektas.

Elvyra ŽEIŽIENĖ

Kaišiadorys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija