Atnaujintas 2005 kovo 2 d.
Nr.17
(1318)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Paminėjo Prezidentą

Kaune pagerbtas vienas ryškiausių XX amžiaus Lietuvos valstybininkų Aleksandras Stulginskis

Prezidentas Valdas Adamkus
padėjo gėlių prie savo pirmtako
Aleksandro Stulginskio paminklo
prezidentūros kiemelyje Kaune
Ričardo Šaknio nuotrauka

Istorinė Kauno prezidentūra turi tapti visos tautos memorialiniu-pilietiniu centru, o ne dar vienu valdžios bastionu, pareiškė prezidentas Valdas Adamkus Kauno prezidentūroje minint vieno iškiliausių valstybininkų, Steigiamojo Seimo pirmininko, prezidento Aleksandro Stulginskio 120-ąsias gimimo metines.


Mano mokytoja

Petronėlė Orintaitė
apie 1931 m.

Mokytoja! Tai šventas ir kerintis žodis, nes jame užkoduota meilė ir žinios, o kiekviena iš šių sąvokų ir terminų dar turi dešimtis kartų gyvybės ir šviesos stebuklingų šaltinių. Tuo magišku žodžiu galime apdovanoti ir motinas, ir rašytojus. Taigi kalbėsiu jums apie žymią lietuvių rašytoją, talentingą pedagogę Petronėlę Orintaitę. Vasario 18-ąją sukako 100 metų nuo jos gimimo. Beje, vasario 18-oji – mano jau mirusios mamos, taip pat pedagogės, vardadienis. O sakome, kad nesą iš pirmo žvilgsnio nematomų dvasinių ryšių. Viešpats, iš anksto numatęs, supynė mūsų likimus. Pirmąkart P.Orintaitės noveles ir eilėraščius dar vaikystėje aptikau mamos prenumeruotoje „Naujojoje vaidilutėje“. Ir jos nuotrauką iš to meto pamenu.


Pasiaukojęs gimtajai kalbai ir kraštui

Petras KATINAS

Jonas Jablonskis savo
vaikaičių apsuptyje.
1925-1926 metų nuotrauka

Vasario 23 dieną paminėjome lietuvių kalbos tėvo, didelio tautos patrioto ir nenuilstančio mūsų kalbos puoselėtojo Jono Jablonskio mirties 75-ąsias metines, o gruodį minėsime ir šio kalbininko gimimo 145-ąsias metines.

Jonas Jablonskis (slapyvardis Rygiškių Jonas) gimė 1860 m. gruodžio 30 d. Kubilių kaime, dabartiniame Šakių rajone. Pradžios mokslus ėjo Šakių Naumiestyje, o 1872-1880 metais „ėjo klases“, kaip tuomet sakydavo, Marijampolės gimnazijoje. Su šiuo jo mokymusi Marijampolės gimnazijoje yra išlikę įdomių faktų. Mat Keturvalakių klebonas prelatas Šipaila, būsimojo kalbininko dėdė, pasižadėjo remti giminaitį, bet su sąlyga, jog kiekvienais metais Jonas pereis į aukštesnę klasę. Bet atsitik šitaip, kad Jonas jau pirmoje klasėje dėl rusų kalbos nemokėjimo paliekamas antriems metams.


Vienas ryškiausių valstybininkų

Lietuvos krikščionių demokratų partijos veikėjui A.Stulginskiui – 120

Aleksandras Stulginskis –
Lietuvos prezidentas

Aleksandras Stulginskis yra vienas ryškiausių XX amžiaus Lietuvos valstybininkų: Lietuvos tarybos narys, Vasario 16–osios Akto signataras, Steigiamojo Seimo pirmininkas, valstybės prezidentas, LKDP pirmininkas. Anot prelato M. Krupavičiaus, A.Stulginskiui vadovaujant nutiestas kelias į Lietuvos ateitį, duota jos gyvenimui linkmė; tos tvarkos pagrindas – demokratija, lietuvybė, socialinis teisingumas ir demokratiška tolerancija.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija