Atnaujintas 2005 balandžio 1 d.
Nr.25
(1326)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Velykų Tridienis

Didžiojo penktadienio
procesijai iš Vilniaus Arkikatedros
į Trijų kryžių kalną vadovavo
kardinolas Audrys Juozas Bačkis
Tomo Černiševo (ELTA) nuotrauka

Didžiojo penktadienio procesijoje
iš Kauno Arkikatedros Bazilikos
į Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos)
bažnyčią prie kryžiaus buvo
prikalamos lentelės su įvairių
nuodėmių pavadinimais
Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Didžiojo penktadienio procesijai
Kauno gatvėmis vadovavo
arkivyskupas Sigitas Tamkevičius
Aliaus Koroliovo (ELTA) nuotrauka

Didįjį ketvirtadienį - eucharistijos ir kunigystės įsteigimo dieną - dvasininkai atnaujino kunigystės įžadus ir pašventino aliejus, kuriuos visus metus naudos teikdami sakramentus. Didįjį ketvirtadienį Velykų Tridienis prasidėjo vyskupijų katedrose ryte švęstomis Krizmos šv. Mišiomis. Taip jos vadinamos dėl to, kad tik šių šv. Mišių metu pašventinti trijų rūšių aliejai per visus ateinančius metus naudojami Krikšto, Ligonių patepimo, Sutvirtinimo sakramentams. Šios pamaldos vyksta tik vyskupijos Katedroje, o jas drauge su savo ganytoju švęsti atvyksta visi vyskupijos kunigai, nes Didįjį ketvirtadienį, minint Eucharistijos įsteigimą, švenčiama ir Kunigų diena.

Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje Krizmos šv. Mišiose pamokslą sakęs Vilniaus arkivyskupas kardinolas Audrys Juozas Bačkis dalijosi Šventojo Tėvo mintimis. Pasak kardinolo, popiežius Paulius II laišką kunigams parašė gulėdamas ligoninėje, kur gydydamasis leido laiką „kaip ligonis tarp ligonių, savo kančias vienydamas su Kristaus kančia“. „Per kiekvienas šv. Mišias prisimename ir atnaujiname pirmutinį jausmą, Jėzaus išreikštą laužant duoną - padėką, - popiežiaus žodžius citavo kardinolas, pabrėždamas, jog kunigo gyvenimas prasmingas tik tada, kai jis atsiduoda bendruomenei ir tarnauja visiems, kuriems jo reikia. „Būtent to Jėzus tikėjosi iš savo mokinių. Būtent to iš kunigų tikisi ir Dievo tauta“, - pažymėjo kardinolas.

Ketvirtadienio rytą Kauno Arkikatedroje Bazilikoje drauge su arkivyskupu Sigitu Tamkevičiumi pamaldose dalyvavo beveik šimtas vyskupijos kunigų. Pamoksle arkivyskupas tikintiesiems priminė šių pamaldų prasmę ir cituodamas popiežiaus Jono Pauliaus II laišką kunigams pabrėžė, kad šiais metais Šventasis Tėvas kalba apie kunigams būtiną šventumą, kad kunigų gyvenimas atitiktų tai, ką jie atlieka prie altoriaus: „Mes, kunigai, esame šio švenčiausiojo slėpinio celebrantai ir sergėtojai. Šis mūsų ryšys su Eucharistija taip pat reikalauja iš mūsų „švento“ gyvenimo. Šiuo šventumu turėtų spindėti visas mūsų gyvenimo būdas ir pirmiausia šv. Mišių šventimo būdas“, – citavo arkivyskupas Popiežiaus laišką kunigams. Arkiv. S.Tamkevičius padėkojo visiems broliams kunigams už jų ištikimą tarnystę ir pasidžiaugė, kad šiandien turime daug uolių kunigų, kurie pasišventusiai tarnauja tikintiesiems jiems patikėtuose darbo baruose. „Tik gaila, - pastebėjo ganytojas, - kad žiniasklaida retai pamini pasiaukojančią kunigų tarnystę, o dažniau mėgaujasi vieno kito kunigo nuopuoliu. Apgailestaujame dėl tų mūsų brolių, kurie savo lengvapėdišku elgesiu papiktina žmones ir sužeidžia Bažnyčią. Tačiau šių neištikimybes persveria gerieji kunigai, kurie tarnauja ne dėl žmonių ir ne dėl žiniasklaidos pagyrimų, bet dėl to, kad kunigiška tarnystė yra neatskiriama jų gyvenimo dalis“. Homilijos pabaigoje ganytojas kvietė žmones melstis už kunigus ne tik šią valandą, bet ir nuolat juos visokeriopai remti: „Jeigu per nelaimę sutiktumėte kunigą, kuris būtų užmiršęs savo pašaukimo aukštumą, malda ir atgaila padėkite jam prisikelti“, - sakė arkivyskupas. Po iškilmių Arkikatedroje visi Kauno arkivyskupijos kunigai susirinko į kuriją broliškai agapei, po to – sugrįžo į savo parapijas, kur jau vakare šventojo Velykų Tridienio pamaldas pradėjo drauge su savo bendruomenėmis Paskutinės vakarienės – Eucharistijos, arba šv. Mišių įsteigimo pamaldomis.

Didįjį penktadienį, vienintelę dieną per metus, kuomet neaukojamos šv. Mišios, sostinės tikintieji ėjo Kryžiaus kelią iš Vilniaus Arkikatedros į Trijų kryžių kalną. Procesijai vadovavo kardinolas A. J. Bačkis.

Kauno mieste mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus kančia apmąstyta einant Kryžiaus kelio procesija miesto gatvėmis. Eisena iš Arkikatedros Bazilikos į Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčią vyko po Kryžiaus pagerbimo pamaldų. Kryžiaus kelio procesijai vadovavo arkivyskupas S.Tamkevičius, o Kauno parapijų kunigai perskaitė keturiolikos stočių apmąstymus, kuriuos šiais metais parašė seserys karmelitės iš Paštuvos vienuolyno, po to, skaitant trumpus maldavimus aktualiais šiandienio gyvenimo aspektais, prie kryžiaus buvo prikalamos lentelės su įvairių nuodėmių pavadinimais.

XXI, ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija