Atnaujintas 2005 balandžio 1 d.
Nr.25
(1326)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Apsėstieji

Vilniaus merą Artūrą Zuoką jau reikia laikyti apsėstuoju. Ne kipšai, o statybų manija jį neabejotinai yra apsėdusi. Patirtis rodo, kad ne statinių reikalingumas jam labiausiai rūpi, o pats statybų procesas, statybų viralas. Iš perdėto mero atkaklumo, iniciatyvų gausos labai panašu, kad meras asmeninės naudos turi, kad nuo to viralo nemenkas nuoviras nusigriebia. Spjauna jis iš aukšto, be didelio poreikio neseniai pastatyto savivaldybės bokšto į miestą, jo architektūrą. Mero pavyzdžiu, statybų manija apsėstos, seka statybinės firmos, firmelės, privatūs asmenys, nes žino, kad meras neatsisakys juos globoti, leis plotus statyboms privatizuoti.

Vilniaus miesto Lazdynų mikrorajono gyventojai neseniai sužinojo, kad Erfurto gatvėje, prieš Šv. Jono Bosko bažnyčią, privati firmelė ruošiasi statyti vieną daugiaaukštį, kitą žemesnį gyvenamuosius namus. Šį mikrorajoną, ypač jo centrą, dėl gyventojų pertekliaus ir laisvos erdvės stygiaus jau ne Lazdynais, o skruzdėlynu vadina. O štai bus dar keli šimtai gyventojų, kelios dešimtys lengvųjų automobilių, kurie kiemuose nebetelpa, gatvėse laikomi.

Yra ir kitas dalykas, ne mažiau svarbus mikrorajono gyventojams. Lazdynų blokinis mikrorajonas rūškanas, jis išskirtinių architektūrinių akcentų neturi. Nauja Šv. Jono Bosko bažnyčia kaip tik yra išskirtinis akcentas, Lazdynų puošmena. Sovietmečiu aplink bažnyčias neleisdavo kirsti ar genėti aukštaūgių medžių, užstatydavo jas dengiančiais pastatais. Tas pats braižas, ta pati „strategija“?! Atsikvošėkite, ponai-draugai!

Kovo 22 dieną Lazdynų seniūnas pakvietė gyventojus susipažinti su numatomų statybų projektu. Seniūnijos salėje susirinkusiems gyventojams projektuotojas ir firmos savininkas nekalbėjo apie žalingą statinių poveikį aplinkai ir nepatogumus gyventojams. Statybų teisėtumą ir būtinybę statyti savininkas motyvavo tuo, kad sklypą pirko aukcione, sumokėjo 2,5 mln. litų. Suprantama, kad savininkas tą sumą nori atsiimti ir, žinoma, pelną dar turėti, tačiau kas ir už kiek palaimino sklypo pardavimą? Kodėl tuomet nepaklausė gyventojų bendruomenės nuomonės? Ką pasakė salė? – Salė vienbalsiai balsavo prieš numatomas statybas, pasižadėjo pilietiniu pasipriešinimu neleisti net jų pradėti.

Šv. Jono Bosko parapijos tikinčiųjų bendruomenė pradėjo rinkti protesto prieš numatomą statybą parašus. Užteks parašų, ar apsėstiesiems prireiks pilietinių egzorcizmų, nelaukdama turėtų atsakyti Vilniaus miesto savivaldybė.

Algimantas ZOLUBAS

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija