Atnaujintas 2005 balandžio 1 d.
Nr.25
(1326)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Norėjo patirti Kristaus skausmą

Tūkstančiai žmonių susirinko pažiūrėti, kaip viename Filipinų šiaurės mieste kalami prie kryžiaus septyniolika nusidėjėlių. Visi jie labai norėjo patirti Jėzaus Kristaus skausmą. Šį kruviną spektaklį Kutudo ir Santa Lusijos kaimuose prie San Fernando miesto Pampango provincijoje stebėjo apie 20 tūkstančių žmonių.

Policijos vyresnysis inspektorius Lorensas Detranas sakė, kad šį Velykų ritualą saugojo apie 500 uniformuotų policininkų. Kadangi Filipinai yra vienintelė katalikiška šalis regione, todėl tenka saugotis teroristų išpuolių.

Priešpiet Santa Lusijoje prie kryžių buvo prikalti šeši žmonės, tarp jų - viena moteris, 30 metų Meri Džein Mamangon. Vėliau dar vienuolika nusidėjėlių nešė kryžius dulkėtu Kutudo keliu aukštyn į kalvos viršūnę. Paskui juos ėjo kelios dešimtys bemarškinių, basų žmonių, mušančių sau per nugaras bambuko lazdomis, pririštomis prie virvių, arba botagais, kurių virvelės prismaigstytos stiklo šukių. Tokią bausmę jie pasirinko už savo nuodėmes, taip pat aukodamiesi ar dėkodami Dievui. Tarp nukryžiuotų asmenų yra ir Rubenas Enachė, 44 metų dailininkas ir dailidė. Jis tokiame rituale dalyvauja kasmet pastaruosius 18 metų. Į delnus ir pėdas kiekvienam nusidėjėliui sukalta po penkias spirite dezinfekuotas vinis. Po to, kepinant saulei, kryžius su prikaltais žmonėmis pastatomas vertikaliai mažiausiai penkioms minutėms.

Katalikų Bažnyčia nepritaria tokiems kruviniems ritualams. Užsieniečių taip pat yra norinčių būti nukryžiuotais, bet tai uždrausta nuo 1997 metų.

Filipinuose, kur katalikų yra daugiau kaip 85 procentai, Didįjį penktadienį žmonės, kaip ir kitur, meldžiasi, leidžiasi į piligrimų keliones. Daugelis vietinių televizijos ir radijo stočių nedirba, kitos transliuoja religines laidas.

Pagal dpa-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija