Atnaujintas 2005 balandžio 20 d.
Nr.30
(1331)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Dviejų lagerių kankinys

Labai dramatiškas lietuvių tautai buvo XX amžiaus antrasis penkiasdešimtmetis. Per tą pusę amžiaus daugeliui šalies gyventojų teko iškęsti net dvi okupacijas, – nacių ir bolševikų,- kurios be jokio pasigailėjimo sunaikino daugelį Lietuvos sūnų ir dukrų. Šiandien tautos naikinimo pėdsakų rasime ne tik Vokietijos, bet ir Rusijos įvairiuose kampeliuose. Todėl dar daug metų su sielvartu minėsime Rainius ir Červenę, Pravieniškes ir Pirčiupius, Štuthofą bei daugelį Sibiro vietovių. Tarp tų tūkstančių lietuvių kankinių, kurie išgyveno pragariškas kančias ir Vokietijos, ir Rusijos gulaguose, buvo Lietuvos kariuomenės atsargos karininkas Juozas Valenta.


Išdidus ir nemėgęs abejingų

Aleksandras Barakauskas
(1912 05 05 – 2005 03 25)

Likus vos savaitei iki atsisveikinimo su žmonijos numylėtuoju popiežiumi Jonu Pauliumi II, palangiškiai į paskutinę kelionę miesto kapinėse iškilmingai palydėjo ryškų šio krašto inteligentą, aktyvų savosios katalikų bendruomenės narį ir visuomenininką, drąsiai spaudoje savo mintis visais viešojo gyvenimo klausimais reiškusį mokytoją Aleksandrą Barakauską.


Praturtinęs lietuvių literatūrą

Stepas Zobarskas
(1911-1984)

1944 metais, rudenėjant, dalis mūsų inteligentų nuo grįžtančių bolševikų pasitraukė į Vakarus. Jie tikėjosi greitai sugrįžti. Bet atsitiko kitaip.

Tarp žinomiausių rašytojų, pasitraukusių į Vakarus, buvo vaikų, jaunimo ir suaugusių rašytojas svėdasiškis, katalikas Stepas Zobarskas.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Nepriklausomoje Lietuvoje jis vaikams, jaunimui ir suaugusiesiems buvo išleidęs keliolika knygų. 1934 ir 1939 metais tapo literatūrinių premijų laureatu. Redagavo populiarų žurnalą „Žiburėlis“.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija