Atnaujintas 2005 birželio 3 d.
Nr.43
(1344)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kudirkos smuikas grįžo į muziejų

Birutė NENĖNIENĖ

Dėstytojas Gintautas
Andriulionis turėjo galimybę
restauruotu smuiku
pirmasis pagroti
„Tautišką giesmę“

Gegužės viduryje į Vilkaviškio krašto muziejų grįžo daktaro Vinco Kudirkos smuikas, kuriuo, kaip manoma, jis galėjo sukurti „Tautišką giesmę” – Lietuvos himną. Smuiko priklausomybę liudija jo viduje ranka padarytas įrašas. Ar tai V.Kudirkos rašysena, atsakys ištyrę ekspertai. Instrumentą restauravęs Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno restauravimo centro specialistas Janas Soltanovičius, atidaręs smuiką, padarė šio įrašo fotokopiją.


Tarnauja mokslui ir turizmui

1969 metais dauguma astronomų, tarp jų Vytautas Straižys, Gunaras Kakaras ir kiti, persikėlė iš Vilniaus į Kulionis (Čiulėnų s., Molėtų r.), kur ant Kaldinių kalno buvo pastatyti pirmieji astronomijos observatorijos objektai. Ramioje ir tylioje vietovėje įsikūrė mokslo įstaiga, kuri tiria Saulės sistemos kūnus: žvaigždes, galaktikas, ūkus, kosminius objektus, įvairius visatos ir kitus reiškinius.


Keičiasi provincijos aplinka

Panevėžio rajono savivaldybės
Investicijų ir užsienio
ryšių skyriaus vedėja
Raminta Butėnaitė

Šalies geriausios jaunosios valstybės tarnautojos konkursą neseniai laimėjusi ir šią vasarą į dviejų savaičių stažuotę JAV vyksianti Raminta BUTĖNAITĖ – Panevėžio rajono savivaldybės Investicijų ir užsienio ryšių skyriaus vedėja. Su aplinkosaugos ir urbanistikos magistre bendravo „XXI amžius“.

Prieš porą metų savivaldybėje įsteigto skyriaus pagrindinis tikslas – investicijoms iš įvairių šaltinių pritraukimas rajonui. Kas sugebėta nuveikti?

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija