Atnaujintas 2005 birželio 3 d.
Nr.43
(1344)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Tarnauja mokslui ir turizmui

1969 metais dauguma astronomų, tarp jų Vytautas Straižys, Gunaras Kakaras ir kiti, persikėlė iš Vilniaus į Kulionis (Čiulėnų s., Molėtų r.), kur ant Kaldinių kalno buvo pastatyti pirmieji astronomijos observatorijos objektai. Ramioje ir tylioje vietovėje įsikūrė mokslo įstaiga, kuri tiria Saulės sistemos kūnus: žvaigždes, galaktikas, ūkus, kosminius objektus, įvairius visatos ir kitus reiškinius.

Šįmet Molėtų astronomijos observatorija pažymėjo 35 metų veiklos jubiliejų. Lietuvoje pirmoji tokia mokslo įstaiga buvo įkurta daugiau kaip prieš 350 metų (1753 m.) Vilniuje. 1929-1940 metais astronomijos observatorija veikė Kaune. Vėliau šalies astronomai turėjo dangaus kūnų stebėjimo bazę Maidanake (Uzbekijoje) ir kitur.

Kulionyse darbo sąlygos astronomams tinkamos – Kaldinių kalva pakilusi 193 m virš jūros lygio, čia atmosfera mažai užteršta dūmais, kitomis pramonės atliekomis, kurios pakyla į padangę, būna nemažai giedrų naktų, kai mokslininkai gali dirbti su teleskopais, stebėti Saulės sistemos kūnus, juose ir tarp jų vykstančius reiškinius, daryti atradimus, mokslo išvadas.

Observatoriją supa nuostabus gamtovaizdis. Pusiasalį sudaro šalia tyvuliuojantys Želvų ir Trinktinio ežerai bei daugybė mažų ežerėlių aplinkui juos. Čia stūkso senas Kulionių piliakalnis, apipintas legendomis. Prie jo įsikūręs Lietuvos etnokosmologijos muziejus, kitapus – Molėtų krašto muziejaus etnografinė sodyba su dangaus šviesulių stebykla ir Perkūno šventove.

Molėtų astronomijos observatorijos darbuotojai turi sukaupę vertingos mokslinės medžiagos apie garsius šalies astronomus Paulių Slavėną, Antaną Jušką ir kitus mokslininkus. Organizuojami seminarai, paskaitos ir kiti renginiai, kurių metu per teleskopus stebimos Saulės dėmės ir kiti reiškiniai. Leidžiamas kasmetinis astronominis kalendorius „Lietuvos dangus“.

Molėtų astronomijos observatoriją gausiai lanko ekskursijos iš Lietuvos ir iš užsienio, turistai. Lankytojai populiariai supažindinami su astronomijos raida, šios srities mokslo laimėjimais, Saulės sistemos ir tolimosios visatos įdomybėmis, įvairiais galaktikos reiškiniais, kitomis naujienomis, kurios pastebimos žvaigždynuose, žvaigždžių spiečiuose. Ekskursijų dalyviai, įkopę į bokštą, apžiūri didžiausią Šiaurės Europoje teleskopą. Jo skersmuo – 165 cm.

Erdviame observatorijos kieme eksponuojama daug akmenų, kurie siejami su Visata. Jie surinkti iš įvairių Lietuvos vietų. Nemažai dubenuotųjų akmenų rasta Utenos, Molėtų ir kitų rajonų kaimuose. Atvežta ir didelių riedulių. Atliekant šiuos darbus, daug pasidarbavo mokslininkas astronomas Vytautas Straižys ir kiti. Čia puikiai gali leisti laiką žiemos sporto mėgėjai. Šalia observatorijos įrengta slidžių trasa, kuri veda į Želvų ežerą. Observatorijoje veikia viešbutis, kuriame turistai ar sportininkai gali pernakvoti, išsiperti pirtyje.

Algirdas MEILUS

Molėtų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija