Atnaujintas 2005 birželio 3 d.
Nr.43
(1344)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Atsiliepti Šventosios Dvasios kvietimui

Prieš septynerius metus susibūrė grupelė žmonių, norinčių giedoti senovines lietuviškas giesmes. Šiaulių vyskupas juos palaimino ir paragino kūrybiškam skrydžiui. Jie priėmė Šventosios Dvasios iššūkį ir nuo to laiko „metais, tikėjimu bręsta kartu su savo atliekamais kūriniais...” – teigė Eglė Linkevičienė, pasakodama apie Šv. Cecilijos religinės sakralinės muzikos ansamblio pradžią. Balandžio 29-oji šiam Rolandos Kalakauskienės vadovaujamam kolektyvui buvo nepaprasta diena. „Šiandien esame čia, kad priimtume dovaną, kurią mums visiems dovanoja Šv. Cecilijos krikščioniškos muzikos ansamblis”, – sakė vakaro vedėja. Iškart po vakaro šv. Mišių Šiaulių Katedroje, jų pristatoma pirmoji kompaktinė plokštelė „Oi gražus gražus tolimasis dangus” buvo skirta daugumai: ir senolių atminčiai atgaivinti, ašarą nubraukti, ir jaunimo akims atverti.

Muzikos, giesmių žodžių, maldų, poezijos posmų pripildytas vakaras buvo skirtas ir džiaugsmui, ir padėkai. Giesmė „Širdie Jėzaus švenčiausioji, širdie malonių pilnoji” skirta Šiaulių vyskupui Eugenijui Bartuliui. Ganytojas buvo ne tik šio kolektyvo kūrimosi ištakose, laimino, skatino šiai veiklai. Vysk. E.Bartulis taip pat ir šios kompaktinės plokštelės sumanytojas ir rėmėjas. „Dėkojame, vyskupe, už maldas, gerą žodį, ryžtingumą priimant sprendimus; ir Apvaizdai už tai, kad jus tiesiog turime”, ansamblio dalyvių vardu dėkojo E.Linkevičienė.

„Kanoj Galilėjos” giesmę, kaip vienybės ženklą ir tikėjimą santuokos amžinumu, ansambliečiai dovanojo savo draugams – Kanos bendruomenės šeimoms.

Dėkota Šventajai Dvasiai; žemai lenktasi seneliams ir močiutėms, išsaugojusiems giesmių lobius ir pasidalijusiems jais su visais; artimiesiems – už kantrybę, už laiką, kurio jie nepraleido šeimose; taip pat visiems, savo darbu ir rūpesčiu prisidėjusiems prie kompaktinės plokštelės pasirodymo.

Kai jau buvo sugiedotos visos dešimt kompaktinės plokštelės giesmės, supintas giesmių vainikas dangui, vainikuojantį žodį tarė vysk. E.Bartulis: „Iš tiesų jie prikėlė senovę, senovines giesmes ir padovanojo šių laikų žmogui, kad galėtume šlovinti Viešpatį kartu. Tai nuostabu, tai jaudina, stiprina ir gaivina. Ar gali būt kas gražesnio, kaip giesmės žodžiai, kuriuos jie gieda: „Padaryk, širdie mieloji, kad tėvynė mūs brangioji puoštūs dora ir tikyba, sutikimu ir blaivybe“. Kas gali būt gražesnio už šį maldavimą, kuris plaukia iš mylinčių, tikinčių, karštai Dievą šlovinančių Šv. Cecilijos ansamblio širdžių? Telaimina juos Dievas, tesuteikia daugiau kūrybinės ugnelės, kad kuo daugiau galėtų padovanoti mums įrašų”. Ganytojas kvietė giedoti kartu, šlovinti Viešpatį ir dėkoti Jam už Jo visas geradarystes ir už šį puikų ansamblį.

Inesė RATNIKAITĖ

Šiauliai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija