Atnaujintas 2005 birželio 3 d.
Nr.43
(1344)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Sekminių pagalbos akcija

Vokietijos katalikų solidarumas su Rytų ir Vidurio Europos katalikais

Šiemet organizacijos „Renovabis“ Sekminių akcijos šūkis – „Aš jums duosiu ateitį ir viltį: solidarumas su jaunimu Pietų ir Rytų Europoje“. Kiekvienais metais per Sekmines bažnyčiose vokiečių katalikų aukojami pinigai Vokietijos katalikų solidarumo judėjimui su Rytų ir Vidurio Europos žmonėmis „Renovabis“. Kaip pasakojo organizacijos direktorius redemptoristas kun. Diteris Demutas, surinkti pinigai skiriami projektams 27 valstybėse finansuoti. Lietuva priklauso prie labiau išsivysčiusių šalių, tačiau parama vis dar labai reikalinga.

Per vienuolika organizacijos gyvavimo metų skirta daugiau nei 340 mln. eurų dvylikai tūkstančių projektų įgyvendinti. 2004 metais „Renovabis“ finansavo 1137 projektus, iš jų – 57 projektai buvo vykdomi Lietuvoje, taip pat skirtos keturios stipendijos būsimiems kunigams. „Renovabis“ remia socialinius, bažnytinius, mokymo ir žiniasklaidos projektus. Organizacijos devizas – „Pagalba savipagalbai“. Remiami tie projektai, kuriuos vietinės organizacijos nori įgyvendinti, bet galbūt neturi pakankamai lėšų. „Renovabis“ finansavo „Caritas“ projektą, skirtą darbui su Pravieniškių kaliniais. Kybartuose įkurtas jaunimo centras, Kaune esantį Šeimos centrą taip pat remia „Renovabis“. Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos projektų koordinatorius M.Buchanoekle, paklaustas apie paramą Lietuvai, sakė, kad „tai nėra pagalba ar parama, o investicija į ateitį“. „Geriau investuoti į žmones, o ne į akmenis“, – kalbėjo jis.

Kasmet į „Renovabio“ organizuojamas Sekminių akcijas kviečiami muzikantai iš šalių, su kuriomis bendradarbiaujama. Šiemet Rostoke, Šverine, Neubrandenburge buvo pristatyta lietuvių kultūra - keturias dienas vokiečius linksmino lietuvių tautinių instrumentų ansamblis „Tūto“. 2001 metais susibūrusio ansamblio nariai (V.Miknevičiūtė, R.Vilčiauskienė, J.Senkutė, M.Jankauskas, G.Vilčiauskas) yra profesionalūs muzikantai ir dainininkai. Senąjį lietuvių folklorą, šiuolaikinių kompozitorių kūrinius, bažnytinę religinę muziką jie atlieka skudučiais, sekminių rageliais, senovinėmis kanklėmis, vamzdeliu, birbyne, aukštosiomis ir bosinėmis kanklėmis bei įvairiais mušamaisiais instrumentais. Kaip sakė ansamblio vadovas G.Vilčiauskas, per susitikimus su vietinėmis bendruomenėmis pasakojama ir apie lietuvių tautinius kostiumus, instrumentus. „Taip atskleidi dalelę Lietuvos“, - savo įspūdžiais dalijosi solistas M.Jankauskas.

Organizaciją „Renovabis“ Vokiečių katalikų centrinio komiteto iniciatyva 1993 metais įsteigė Vokietijos vyskupų konferencija. „Renovabis“ pavadinimas paimtas iš 104 psalmės: „Tu atnaujini žemės veidą”. Iš Freizingo organizacijos administracija koordinuoja Vidurio ir Rytų Europos šalims teikiamus paramos projektus bei partnerystės programas. Šiemet organizacija daug dėmesio skiria jaunimo problemoms ir perspektyvoms. Praėjusių metų rugpjūtį vykusio aštuntojo tarptautinio „Renovabis“ kongreso tema buvo: „Tarp rezignacijos ir vilties: jaunimas Pietų ir Rytų Europoje“.

Irma ASTRAUSKAITĖ

Rostokas, Vokietija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija