Atnaujintas 2005 birželio 3 d.
Nr.43
(1344)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

„Atstatoma“ Čečėnija

Petras KATINAS

Nuskurdusios ir apleistos Rusijos provincijos, ypač Pavolgio gubernijų gyventojai pasipiktinę, kad iš Rusijos federalinio biudžeto nuniokotai Čečėnijai skiriami milijardai rublių, o savosios gubernijos tegauna tiktai trupinius. Keli Maskvos laikraščiai paskelbė Penzos gyventojos Zinaidos Kliukinos laišką valdžiai: „Čečėnijai skiriami milijardai iš federalinio biudžeto. Jai paliekamos visos pajamos, gaunamos iš naftos, – daugiau kaip 200 milijonų dolerių per metus. Dar ir Europos Sąjunga skyrė kelias dešimtis milijonų. Tačiau aš nesuprantu, kodėl nieko neduodama žmonėms, kuriuos iš Čečėnijos išvijo Dudajevas ir Maschadovas? Aš jau šešti metai gyvenu Penzoje, nuomoju kambarį. Vilties gauti butą nėra jokios. Vien todėl, kad Penzoje gyvenamųjų namų jau seniai niekas nestato. Visame Pavolgyje esančios gubernijos neregėtai pamirštos ir apleistos. Gamyklos sugriautos, kaimo lūšnos susmegusios į žemę. Žmonės neturi darbo ir jokios vilties. Kodėl mus pamiršo ir niekas nepadeda?“

Štai kaip paaiškino padėtį žinomas rusų politikas ir verslininkas Artiomas Tarasovas:

„Čečėnija – tai labai skaudi žaizdą ne tik Rusijai, bet ir visam pasauliui. O ant žaizdos visada skubiai dedami įvairūs kompresai bei tvarsčiai ir vaistai. Kokia nors, pavyzdžiui, Uljanovsko, sritis irgi sunkiai serga. Tačiau jos kitų provincijos sričių ligos yra chroniškos, įsisenėjusios, todėl jų skausmas Maskvoje nejuntamas. Atvirai Čečėnijos žaizdai gydyti dosniai skiriami vaistai bei pinigai. Bet tam „gydymui“, geriausiu atveju, tenka tik 10-15 proc. skiriamų lėšų. Visi kiti pinigai atitenka vietiniam „vyriausiajam gydytojui“ ir jo medicinos personalui. Vargu ar duos kokį nors efektą tokie „vaistai“ kaip atleidimas nuo mokesčių ar pajamų iš naftos perdavimas tokiems „gydytojams“. Esu įsitikinęs, jog ne. Beje, Čečėnijai „gydyti“ naudojami ir kiti metodai. Pirmiausia – chirurginiai“.

Taigi A.Tarasovas, kalbėdamas apie didžiulius pinigus, kuriuos pasiglemžia vietinis vyriausiasis gydytojas ir jo personalas, pirmiausia turėjo galvoje marionetinio pernai čečėnų kovotojų susprogdinto „prezidento“ Achmado Kadyrovo sūnų Ramzajų Kadyrovą, kurio klanui ir atitenka didžioji dalis Čečėnijos atstatymui skiriamų pinigų. Aišku, Kadyrovas jaunesnysis jais dalijasi su okupacinės rusų armijos generolais ir pulkininkais. Rusijos žiniasklaidos duomenimis, kurių neneigia ir oficialūs valdžios pareigūnai, per pastaruosius ketverius metus tik iš federalinio biudžeto Čečėnijos „atstatymui“ buvo skirtas 64 milijardai rublių. Galima priminti, kad tų milijardų skirstytojai, pavadinti Čečėnijos atstatymo direkcija, įsikūrę Maskvoje ir nė už ką nenori persikelti į Grozną. Nesvarbu, kad pats Rusijos prezidentas V.Putinas ne kartą ragino tai padaryti.

Rusijos turto fondo vadovas Sergejus Stepašinas atvirai sukritikavo vadinamosios tikslinės Čečėnijos „atstatymo“ programos vykdymą. Pasak jo, nė vienas objektas, kuris buvo planuojamas pradėti eksploatuoti 2004 metais, net nebuvo pradėtas statyti. O tiems objektams buvo skirta penki milijardai rublių. Užtat rengiamasi iškilmingai atidengti didžiulį paminklą „narsiam Rusijos didvyriui“, pernai gegužės 9 dieną susprogdintam marionetiniam Čečėnijos „prezidentui“ A.Kadyrovui. Milžinišką A.Kadyrovo statulą sukūrė Kremliaus etatinis skulptorius Zurabas Ceretelis, dabar sparčiai, vos ne konvejeriu, kuriantis paminklus Stalinui ir biustus V.Putinui. Teigiama, kad A.Kadyrovo paminklui buvo skirta net trys milijonai dolerių. Beje, šis monstras stovės visiškai rusų okupantų sugriauto Grozno fone. Be tų trijų milijonų dolerių, skirtų A.Kadyrovo paminklui, nežinia, kiek kainuos to paminklo apsauga. Jį dieną naktį saugos iki dantų ginkluoti rusų kareiviai ir net keli šarvuočiai. Kitaip paminklas neišstovėtų nė vienos dienos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija