Atnaujintas 2005 birželio 3 d.
Nr.43
(1344)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Peržengę 40 metų, dar laiko save jaunais

Bronius VERTELKA

Nijolė ir Stanislovas Dikšos,
jų vaikai Justina ir Virgilijus
bei Valė Gedminienė

Senas vaidinimo kaimo scenoje tradicijas turi Rozalimas. Čia buvo pastatytas pirmasis klojimo teatro spektaklis. Dabar miestelyje rengiami mėgėjiškų teatrų festivaliai.

Sutuoktiniai Stanislovas ir Nijolė Dikšos - vienintelė pora, dalyvaujanti Rozalimo kultūros namų dramos būrelio veikloje. Stanislovas yra sukūręs vaidmenis šešiuose spektakliuose. Pirmasis jų - siuvėjas Juzė Keturakio pjesėje „Amerika pirtyje“. Vaidinti scenoje jį pakvietė saviveiklos entuziastė Gražina Levanienė. Ji pirmoji pastebėjo, jog Stanislovas turi aktorinių gabumų. Ne kartą vyriškiui teko apsivilkti ir Kalėdų Senelio drabužius.

Į dramos būrelio repeticijas dabar Stanislovas eina kartu su žmona. Nijolė Stasio Žemaičio pjesėje „Mirta Činčiberaitė arba penkiolika tūkstančių litų“ vaidina dukterį. Šiame spektaklyje Stanislovas vaidina Mirtą Činčiberaitę. Persirengęs jis puikiai sugeba įsijausti į šį vaidmenį. Anksčiau Nijolė yra vaidinusi to paties autoriaus komedijoje „Jaunikis iš Kauno“, kur sukūrė motinos vaidmenį.

Nijolė pasakojo, jog, pirmą kartą vaidindama, per daug įsijautė ir buvo nenatūrali. Ilgainiui įgavo drąsos ir pasitikėjimo. Žiūrovai ją jau priima kaip perspektyvią aktorę. Rozalimietė geru žodžiu atsiliepė apie dabartinę dramos būrelio vadovę. Spektaklių režisierė Danutė Juškienė yra studijavusi psichologiją, todėl ji nesuklysta saviveikliniams aktoriams parinkdama vaidmenis. Drabužių vaidinimams scenos mėgėjai atsineša iš namų ar įsigyja iš padėvėtų drabužių prekeivių.

Dikšos neatitrūksta nuo Rozalimo bendruomenės gyvenimo. Vakaronėje jie pasireiškia kaip puikūs šokėjai. Nijolė ir Stanislovas noriai gilinasi į šokio meną. Pernai per karnavalą meniškos prigimties sutuoktiniams už jų sukurtą kaukę atiteko pirmoji vieta.

Nors Nijolė nepriklauso jokiai politinei partijai, tačiau jai ne pirmus metus yra patikimos Rozalimo rinkimų komisijos pirmininkės pareigos. Supratinga moteris su jomis tinkamai susidoroja.

Augindama vaikus, ji pramoko pinti iš vytelių. Dabar Nijolė dirba Rozalimo senelių globos namų buhaltere. Ji yra baigusi buhalteriją anuometėje Žemės ūkio akademijoje. Tačiau rozalimietė nėra užtikrinta dėl savo darbo ateityje. Sklinda šnekos, jog senelių globos namus ketinama uždaryti, nes pastatas neatitinka šiuolaikinių reikalavimų. Netekusi darbo, ji mano neprapulsianti, nes sugeba dirbti kompiuteriu. Nebaisus jai ir juodžiausias darbas. Dikšos gyvena ūkiškai, laiko gyvulių, užsiaugina bulvių ir daržovių, kiek jų reikia šeimai. Rozalimo kleboną Nijolė aprūpina pieno produktais. Taip pasielgti nutarė pasitarusi su savo namiškiais. Už suteiktas paslaugas iš klebono Dikšos neima užmokesčio.

Į bažnytinį gyvenimą Nijolę patraukė patirti asmeniniai sukrėtimai - tėvo mirtis ir brolio netektis. Moteris sako esanti idealistė ir charakteriu daugiau panaši į tėvą. Kartą ji iš negyvenamos sodybos sodo parsinešė obuolių. Tėvas dukrai juos liepė nunešti atgal. Tai buvo toks pirmas ir paskutinis atvejis N. Dikšienės gyvenime. Rozalimietė mano, jog žmogus turi visur vadovautis meile. „Bažnyčia - tai mano gyvenimo prasmė ir tikslas. Mintimis kasdien bendrauju su Dievu ir savo širdyje nešioju Bažnyčią“, - sakė ji. Nijolei nepatinka, kad jaunimui vos ne prievarta brukamas amoralumas ir lytinis pasileidimas.

Dikšos augina tris vaikus - du sūnus ir dukrą. Tėvai juos auklėja asmeniniu pavyzdžiu, moko juos sąžiningumo ir būti dvasingus, saugo nuo klystkelių. Vaikams tikras pavyzdys - tėvas. Namuose tėvai su savo vaikais stengiasi elgtis vienodai. Jeigu tėvas jiems daro nuolaidų, tai ir motina taip elgiasi.

Dikšų vyriausiajai dukrai - jau septyniolika metų. Justina mėgsta būti viena, jos nedžiugina triukšmingi suėjimai ar šokiai. Dešimtokė linkusi į literatūrą. Gavusi brandos atestatą, Justina ketina studijuoti lietuvių kalbą Šiaulių universitete.

Sūnus Valentas – septintokas. Jis mėgsta pasėdėti prie kompiuterio, žaisti kompiuterinius žaidimus. Jauniausias Dikšų vaikas - Virgilijus. Antrokas yra gabesnis mokslui nei jo brolis. Abu berniukai nevengia bažnyčios, kai reikia, joje patarnauja. Nesibaido ūkio darbų, vasarą tėvams padeda paruošti šieno atsargas žiemai, ravi daržus.

Netrukus bus 19 metų, kai Nijolė ir Stanislovas kartu. Susipažino jie ekskursijos į tuometį Leningradą metu. Abu jau yra peržengę 40 metų slenkstį, tačiau jaučiasi dar jauni. Anuometinį Joniškėlio žemės ūkio technikumą baigęs Stanislovas dirba Pakruojo priešgaisrinės apsaugos tarnyboje vairuotojų skyrininku. Tenka jam prisidėti ir gaisrus gesinant, ir atsitikus kitoms nelaimėms. Kiekvienas iškvietimas į nelaimės vietą skirtingas.

Kada Nijolė ir Stanislovas darbe, namuose tvarkosi Valė Gedminienė, Nijolės mama. Ji yra geroji šių namų dvasia. 74 metų moteris gyrė savo žentą - su juo gerai sutarianti.

Rozalimas, Pakruojo rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija