Atnaujintas 2005 birželio 17 d.
Nr.47
(1348)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Ar įveiksime moralinę pelkę?

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius

Prieš septyniolika metų birželio mėnesį važiavau į Sibiro tremtį. Galėjau ir nevažiuoti. Tuometinė LTSR prokuratūra pasiūlė parašyti kuklų prašymą – pažadą ateityje neužsiimti vadinamąja antisovietine veikla – ir pažadėjo laisvę. Buvau įsitikinęs, kad tai darydamas išduosiu tiesą, Tėvynę ir Bažnyčią, todėl prisiėmiau tremtinio dalią. Toje tremtyje pasitikau Lietuvos Atgimimą. Anuomet, žvelgiant į Lietuvą iš Sibiro, ji atrodė nuostabiai graži ir brangi. Su tolima, bet širdžiai artima Tėvyne būčiau galėjęs sugretinti tik motiną.


Reikia protestuoti prieš blogį valstybėje

Europos Parlamento narys
Vytautas Landsbergis
Tomo Černiševo
(ELTA) nuotrauka

Buvęs Tėvynės sąjungos pirmininkas europarlamentaras Vytautas Landsbergis interviu Eltai nuogąstauja dėl Lietuvos visuomenės neatsparumo populistų vilionėms.

 

Kaip vertinate politinę padėtį Lietuvoje, įsiplieskus skandalams aplink V. Uspaskichą ir A. Zuoką? Kas vyksta?

Gilus nuosmukis, ir jau yra to nuosmukio rezultatų. Žmonės, tą nuosmukį įkūnijantys, turi stiprias politines pozicijas, o valstybė beveik nepajėgi su tuo susitvarkyti.


Pasaulis dar mažai žino
apie Lietuvos istoriją

Rasa JUKNEVIČIENĖ,

Seimo narė

Prieš 65-erius metus, 1940-ųjų birželio 15-ąją, Sovietų Sąjunga okupavo Lietuvos Respubliką. Okupavo, išvakarėse paskelbusi ultimatumą, jog kitą dieną įves savo kariuomenę. Tai buvo Sovietų Sąjungos kartu su Vokietija pradėto karo tęsinys. Dar iki sovietų kariuomenės įvedimo į Lietuvą, Latviją, Estiją, Hitleris jau buvo okupavęs Lenkiją, sovietai jau buvo užpuolę Suomiją, buvo spėjęs įvykti ir bendras abiejų agresorių karinis paradas Breste, dabar, beje, uoliai nutylimas…


Reikia aiškios Seimo pozicijos dėl okupacijos

Būtų klaida, jeigu aš kalbėčiau tik apie Gedulo ir vilties dieną, kuri kalendoriuje šiandien žymima. Istorinis, moralinis, pilietinis reikšmės akcentas kur kas platesnis. Aš, netrukdydamas jūsų, telegrafiškai juos paminėsiu.

Praėjusiame XX amžiuje Lietuva patyrė penkias okupacijas: imperinės Rusijos, kaizerinės Vokietijos, Sovietų Sąjungos, nacistinės Vokietijos ir pasikartojusią sovietų. Tai – du trečdaliai. Pasak jau tragiškai žuvusio profesoriaus Vytauto Kubiliaus, tai buvo didžiausias tautos moralinis išbandymas nevilties lauke.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija