Atnaujintas 2005 birželio 17 d.
Nr.47
(1348)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Jo širdyje sutarė Dievas ir žmogus

Prelatas Mykolas Krupavičius:
žmogus ir valstybininkas

„Mylėk Viešpatį Dievą už viską labiau, artimą – kaip pats save, o Tėvynę – už save labiau“. Toks buvo prelato Mykolo Krupavičiaus gyvenimo credo. Šie žodžiai ne kartą skambėjo praėjusį šeštadienį Balbieriškyje surengtoje mokslinėje konferencijoje „Jo širdyje sutarė Dievas ir Žmogus“. Tai vienas iš viso ciklo renginių, skirtų garsaus žmogaus ir valstybininko 120-osioms gimimo, 35-osioms mirties ir 91-osioms kunigystės metinėms paminėti. Balbieriškyje Vilkaviškio vyskupas R.Norvila pašventino prel. M.Krupavičiui skirtą koplytstulpį jo vardu pavadintoje alėjoje.


,,Tikiu, kad mirdamas nenumirsiu...“

Alvyra GRĖBLIŪNIENĖ

Ar jūs patikėsite, kokia gyva švento atminimo Jono Pauliaus II dvasia nuošaliame Seirijų miestelyje? Dar to nežinodama, iš karto priėmiau Lazdijų dekanato ,,Caritas“ vedėjos Aldonos Valiukevičienės pasiūlymą nuvykti į Genutės Rimšienės – Seirijų parapijos „Caritas“ reikalų vedėjos – surengtą parodą Šventajam Tėvui atminti. Mus pasitiko besišypsanti, gerumu spinduliuojanti moteris. Susipažinome. Šį darbą ji dirba nuo 1989 metų. Per tiek laiko būta visko. Iš pradžių karitiečių buvo per 20. Jos lankė vienišus senelius, prausė, gydė, net malkas kapojo. Karitietės organizavo maldininkų išvykas į Šiluvą, Tytuvėnus, Aušros Vartus; laidotuvių apeigas, giedojo, atgaivino religinių švenčių minėjimus, subūrė du moterų ansamblius, du dramos būrelius, parengė daug programų. Niekada nesigyrė savo pasiekimais, dirbo kantriai ir tyliai.


Prisimenant popiežių
Joną Paulių II

Juozas Aukštaitis

Mokytojo Zigmo Tamakausko,
dalyvaujant tikybos mokytojai
Irenai Grigienei, gyvoji pamoka,
nušvietusi Jono Pauliaus II
gyvenimo bei veiklos tarpsnius

Popiežiaus Jono Pauliaus II netektį skaudžiai išgyveno visa Lietuva. Tai vienaip ar kitaip stengėsi pažymėti ir mūsų šalies mokyklinio jaunimo dauguma, kurios dar nepalietė abejingumas, kurios dar nenulūžę dvasiniai sparnai. Kauno „Nemuno“ vidurinėje mokykloje tikybos mokytojas Egidijus Randis Petrašiūnų bažnyčioje organizavo mokiniams šv. Mišių susikaupimo valandėlę, „Saulės“ gimnazijoje, „Ąžuolo“, Stasio Lozoraičio, Vilijampolės, Juozo Urbšio ir kitose bendrojo lavinimo mokyklose per gedulo dienas garbingiausiose vietose buvo išstatytas Jono Pauliaus II portretas su šalia uždegtomis žvakėmis, buvo išjungti mokyklų skambučiai, vyravo rimtis ir susikaupimas. Kristaus Prisikėlimo bažnyčios šventovę, aukojant šv. Mišių auką už Popiežių, taip pat užpildė miesto mokyklų mokiniai.


Prisimena lageriuose žuvusius bendražygius

Koplytstulpis žuvusiems
Kolymoje atminti pastatytas
L.Ščiuckos tėviškės lauke

Pamaldos už žuvusiuosius gegužės 15-ąją vyko puošnioje, 1928 metais statytoje Sasnavos Švč. M. Marijos Vardo bažnyčioje. Šv. Mišias už kankinius aukojo šios bažnyčios klebonas kun. Arvydas Liepa.

Sasnavietis Leonardas Ščiucka nuo mažens patarnaudavo šv. Mišioms Sasnavos bažnyčioje. Kai jam buvo dvylika metų, už sovietinių agitacinių plakatų plėšymą jį sulaikė milicija. Tardydami vertė liudyti, kad šį „nusikaltimą“ darė klebono raginamas. Leonardas buvo ištvermingas - „kaltę“ prisiėmė tik sau.


Pagerbti Žemaitijos laisvės kovotojai

Birželio 10 dieną Telšiuose buvo iškilmingai atidengtas paminklas Žemaičių partizanų apygardai. Tai jau ketvirtas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro pastatytas paminklas vykdant valstybinę Atminimo ženklų, simbolių ir paminklų genocido aukoms ir asmenims, represuotiems už pasipriešinimą okupaciniams režimams, programą.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija