Atnaujintas 2005 birželio 17 d.
Nr.47
(1348)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Prisimenant popiežių Joną Paulių II

Juozas Aukštaitis

Mokytojo Zigmo Tamakausko,
dalyvaujant tikybos mokytojai
Irenai Grigienei, gyvoji pamoka,
nušvietusi Jono Pauliaus II
gyvenimo bei veiklos tarpsnius

Popiežiaus Jono Pauliaus II netektį skaudžiai išgyveno visa Lietuva. Tai vienaip ar kitaip stengėsi pažymėti ir mūsų šalies mokyklinio jaunimo dauguma, kurios dar nepalietė abejingumas, kurios dar nenulūžę dvasiniai sparnai. Kauno „Nemuno“ vidurinėje mokykloje tikybos mokytojas Egidijus Randis Petrašiūnų bažnyčioje organizavo mokiniams šv. Mišių susikaupimo valandėlę, „Saulės“ gimnazijoje, „Ąžuolo“, Stasio Lozoraičio, Vilijampolės, Juozo Urbšio ir kitose bendrojo lavinimo mokyklose per gedulo dienas garbingiausiose vietose buvo išstatytas Jono Pauliaus II portretas su šalia uždegtomis žvakėmis, buvo išjungti mokyklų skambučiai, vyravo rimtis ir susikaupimas. Kristaus Prisikėlimo bažnyčios šventovę, aukojant šv. Mišių auką už Popiežių, taip pat užpildė miesto mokyklų mokiniai.

Malonu pažymėti, kad kai kuriose mokyklose per gedulo dienas vyko gyvi tematiniai pokalbiai apie Jono Pauliaus II asmenybę, jo ryšį su Lietuva. Miesto savivaldybės Švietimo tarybos narys istorijos mokytojas metodininkas Zigmas Tamakauskas jau minėtose mokymo įstaigose, dalyvaujant mokytojams, gedulo dienomis vedė gyvąsias pamokas, kuriose buvo demonstruojamos vaizdajuostės apie Popiežiaus istorinę viešnagę Lietuvoje 1993 metų rugsėjį, apie jo gyvenimą, skirtą Dievo Bažnyčiai. Pamokų metu buvo pabrėžtas ir Jono Pauliaus II vaidmuo sutraukant sovietinio imperializmo pančius, pavergtoms tautoms stiprinant tikėjimą ir prisikėlimo iš nelaisvės viltį. Buvo prisiminti ir Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje susitikimo metu su Lietuvos mokslo darbuotojais Katalikų Bažnyčios vadovo ištarti žodžiai: „Nebijokite. Nebijokite atverti savo širdies Kristui...“

Popiežius dažnai su meile kartodavo Lietuvos vardą, Kryžių kalną, Aušros Vartų Gailestingumo Motiną, Šiluvą, Lietuvos atsidavimą Dievo Motinos Marijos globai, jos ištikimybę Tikėjimui. Jo mylinti širdis laimino Lietuvą, mūsų jaunimą, linkėdama jam ištikimybės Kristui bei daug iškentėjusiai savo Tėvynei.

Gegužės 18 dieną Jonui Pauliui II būtų sukakę 85-eri metai. Ta proga mokytojas Z.Tamakauskas Kauno „Nemuno“ vidurinės mokyklos moksleiviams, pritariant direktorei Birutei Paulauskienei, surengė labai prasmingą kelionę „Popiežiaus Jono Pauliaus II keliais“. Šiluvoje mokiniai atidžiai klausėsi jau 96-erius metus einančio, bet visada širdimi jauno, išlaikiusio gerą atmintį buvusio Lietuvos partizanų kapeliono, vėliau Sibiro lagerių kankinio monsinjoro Eduardo Simaškos vaizdingo pasakojimo apie XVII a. amžiaus pradžioje čia įvykusį Švč. Mergelės Marijos apsireiškimą ir su juo susijusius tuometinius įvykius. Monsinjoras taip pat pasidalijo savo prisiminimais apie čia 1993 metų rugsėjį viešėjusį Popiežių, jo gražų sutikimą Šiluvoje, Marijos statulos vainikavimą dalyvaujant šviesaus atminimo Lietuvos kardinolui Vincentui Sladkevičiui, jo tartą šiltą žodį čia susirinkusiems žmonėms. Baigdamas savo gyvą pasakojimą, mons. E.Simaška mokiniams ir juos lydėjusiems mokytojams padovanojo paveikslėlių. Monsinjoro žodį lyg pratęsė ekskursijos vadovas Z.Tamakauskas Šiluvos koplyčioje, pastatytoje toje vietoje, kur apsireiškė Dievo Motina Marija. Koplyčią pagal tuometinio Šiluvos klebono kun. M.Jurgaičio užsakymą suprojektavo garsus lietuvių skulptorius ir architektas Antanas Vivulskis, Vilniaus Trijų kryžių ir Krokuvoje esančio paminklo Žalgirio mūšio pergalei pažymėti bei kitų daugybės statinių projektų autorius. Koplyčios pamatus pašventino prelatas J.Mačiulis-Maironis. Mokytojas papasakojo apie čia esančių paveikslų bei freskų turinį: koplyčios pamatų pašventinimas, Švč. Mergelės Marijos apsireiškimas, Švč. Mergelės Marijos stebuklingo paveikslo vainikavimas, skrynios su Katalikų Bažnyčios liturginiais daiktais atradimas, šv. Kazimiero ant balto žirgo pasirodymas Lietuvos kariuomenei... Visi pamaldžiai palietė ranka akmenį, ant kurio stovėjusi Dievo Motina Marija ir kurį savo atvykimu bei pabučiavimu pagerbė Jonas Paulius II. Ir šiais laikais Marijos užtarimo stebuklingąsias galias esame pajutę ne vienas, kurie kreipėmės pagalbos į jos Nekaltąją Širdį. Švč. Mergelei Marijai turime visada būti dėkingi ir už tą didžiulį stebuklą – Lietuvos laisvę bei prisiminti rugsėjo 8-ąją – Padėkos dieną.

Kelionę baigėme Kryžių kalne, kur popiežius Paulius II viešnagės metu Lietuvoje susirinkusiems žmonėms aukojo čia pastatytoje koplyčioje šv. Mišias. Mokytojas Z.Tamakauskas mokiniams priminė Kryžių kalne Jono Pauliaus II tuomet pasakytų žodžių turinį, parodė Popiežiaus dovanotą didžiulį įspūdingą kryžių, papasakojo šios vietovės istoriją, pabrėždamas, kad su Kristaus Kryžiumi einanti Lietuva nugalėjo kryžių naikintojus, nugalėjo tamsą. Visi susikaupę pasimeldė Jono Pauliaus II pritarimu pastatytame pranciškonų vienuolyne prie Amžinosios ugnies – Švč. Sakramento. Kelionės metu mokytojui Z. Tamakauskui gražiai talkino platų akiratį turinčios biologijos mokytoja Aldona Venslauskienė ir anglų kalbos mokytoja Dalia Dambrauskaitė.

Jonas Paulius II – tai Dievo duota dovana pasaulio Katalikų Bažnyčiai. Jam pagarbos vainiką savo širdyse nupynė visos Žemės geros valios žmonės. Gera, kad į šį vainiką yra įpinta ir mūsų jaunimo širdies dalelė.

Kaunas

Algio MIKOLĖNO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija