Atnaujintas 2005 birželio 17 d.
Nr.47
(1348)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Piligriminiai vaikų ir už vaikus
žygiai į Kryžių kalną

Inesė RATNIKAITĖ

Gegužės 27-28 dienomis
sunkų kryžių ant savo pečių
nešė moksleiviai iš Radviliškio

Kryžių kalnas, esantis netoli Šiaulių, visais metų laikais traukia maldininkus. Nešini dideliais kryžiais ar saujoj telpančiais kryželiais, žmonės ateina, atvažiuoja su savo skausmais, rūpesčiais, prašymais, padėkomis. Pavasario pabaiga, vasara, rudens pradžia – piligrimų metas. Tikrovė rodo, kad piligriminės kelionės į Kryžių kalną neretai yra susijusios su vaikais.

Gegužės 27-28 dienomis gana sunkų kryžių ant savo pečių pasikeisdami nešė moksleiviai iš Radviliškio. Sutvirtinimo sakramentą priėmę jaunieji radviliškiečiai Kryžių kalne prisiekė negerti ir nerūkyti iki pilnametystės. Nuostabu tai, jog dviejų dienų kelio pėsčiomis bei nakvynės Kairių mokyklos sporto salėje nepabūgo net 130 paauglių. Mokinius subūrė ir žygiui vadovavo Radviliškio klebonas kun. Gintaras Antanas Jonikas. Kartu ėjo tikybos mokytojai, katechetai, klasių auklėtojai.

Birželio pirmąją, Vaikų gynimo dieną, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis į piligriminį žygį vedė Šiauliuose veikiančios t. Benedikto Andruškos katalikiškos mokyklos pradinukus. Šių mažųjų kasmetiniai žygiai į Kryžių kalną jau yra virtę tradicija.

Su Vaikų gynimo diena susijęs ir birželio 5-osios dienos piligriminis žygis. Jis buvo organizuojamas kaip atgaila ir atsiprašymas Dievo už tai, kad milijonams pradėtų kūdikėlių patys tėvai neleidžia ateiti į pasaulį. Žygį organizavo Šiaulių miesto Šv. Elžbietos moterų katalikių sąjunga. Žygiui nuo Šiaulių Katedros iki Kryžių kalno vadovavo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Kelionės metu piligrimai giedojo, kalbėjo rožinį bei litanijas. Žygyje dalyvavo ir vaikai, su džiaugsmu padėję nešti kryžių.

Šv.Mišias birželio 5-ąją vysk. E.Bartulis Kryžių kalne aukojo už vaikų gyvybių išsaugojimą. „Šiandien Vaikų gynimo dienos proga trokštame permaldauti Dievą už tuos tėvus, kurie yra nutolę nuo Viešpaties valios vykdymo kelio. Jie ne kartą neleidžia ateiti į pasaulį kūdikiams, ne kartą nelaukia kūdikių, ateinančių į pasaulį, ir dėl to matome tiek daug skausmo“, – sakė ganytojas. Skaudžios partnerystės įstatymo bei gyvenimo savo malonumui problemos žudo bei žaloja Viešpaties į gyvenimą pakviestus vaikus. Vyskupas ragino ne teisti neteisingai besielgiančius tėvus, bet melstis už juos. Šeimos, ganytojo teigimu, skirtos tam, kad jose kūdikis galėtų jaustis saugus, laimingas ir džiaugtųsi nuostabiu Dievo sukurtu pasauliu. Daug džiaugsmo ir vilties teikia gausioje šeimoje patiriama laimė, kai vaikai vienas kitam padeda augti ir stiprėti tikėjime, meilėje, šventume. „Tuomet šeima iš tiesų tampa mažąja šventove. Reikia melsti tos malonės, kad Seimo nariai, Vyriausybė, Prezidentas susirūpintų tautos ateitimi ir vėl išleistų atitinkamus įstatymus, kad šeima būtų apginta, kad jaunimas negalėtų kaip kas nori gyventi, bet gyventi tiktai šeimoje ir jausti atsakomybę už vaikų parengimą, už jų religinį auklėjimą“, – sakė vyskupas ir kvietė iš kryžiaus semtis stiprybės kasdienybės aukai.

Kryžių kalnas kaip anksčiau, taip ir dabar priima visus atneštus kryžius kryželius, saugodamas į juos sudėtas maldas, skirtas Viešpačiui.

Radviliškis - Kryžių kalnas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija