Atnaujintas 2005 rugsėjo 23 d.
Nr.71
(1372)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją

Šiame numeryje:

Ištvermingai
vykdote savo misiją

Šiluvoje išmelstos
malonės palietė
kiekvieną
Lietuvos žmogų

Atlaiduose –
jaunieji šauliai

Dievui paskirtas
gyvenimas

Poezija

Mirė žymus lietuvių
kompozitorius
Jeronimas Kačinskas

Pašventintas Mūšios parkas garsins Lietuvos partizanų žygdarbius

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Šv. Mišias aukoja (iš kairės):
kun. Gintautas Jankauskas,
kun. Petras Purlys, kan. Bronius
Antanaitis, arkiv. Sigitas
Tamkevičius
ir mons. Alfonsas Svarinskas

Visi, kuriuos praėjusį sekmadienį teko kalbinti Mūšios Didžiosios Kovos apygardos partizanų parke (Ukmergės r.) dalyvavusius šv. Mišių aukoje už Lietuvos partizanus, šventinant parką ir paminklus, sutartinai tvirtino, kad tai vienas įspūdingiausių, turiningiausių renginių pagerbiant kovotojus už laisvę, nepriklausomybę. Žinome, kiek daug energijos parengiant reikalauja, kad ir nedidukas renginėlis, disputas ar iškyla partizanui, kovotojui, ryšininkui pagerbti.


Jėzuitai įrodė, kad mokykla gali išugdyti asmenybę

Kardinolas Audrys Juozas
Bačkis kalba konferencijoje,
skirtoje Jėzuitų gimnazijos
atkūrimo dešimtmečiui

Katalikai tėvai turi tokias pat teises į valstybinį savo vaikų mokslo finansavimą, kaip ir kiti mokesčių mokėtojai, tačiau tai iki šiol tenka įrodinėti politikams ir valdininkams. Taip Vilniaus jėzuitų gimnazijos 435-ųjų įkūrimo ir 10-ųjų atkūrimo metinių minėjime teigė Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

Rugsėjo 9-ąją šiai progai skirtoje tarptautinėje mokslinėje konferencijoje jėzuitų auklėjimo principais besiremiantys jaunimo ugdytojai diskutavo, ar į vartotojiškosios visuomenės poreikius atsiliepti verčiama mokykla šiandien gali išugdyti visapusišką - dvasingą, intelektualią, gebančią prisiimti vertybinius įsipareigojimus asmenybę, kuri būtų pasirengusi tarnauti kitiems.


Estijos katalikai turi savo vyskupą

Mindaugas BUIKA

Naujasis Estijos katalikų
vyskupas Filipas Žanas
Šarlis Žurdanas
sveikina tikinčiuosius,
atvykusius į jo konsekraciją

Naujasis ganytojas priklauso „Opus Dei“

Viena mažiausių Europoje Estijos katalikų bendruomenė pagaliau vėl turi savo ganytoją: šešių tūkstančių tikinčiųjų – tiek šioje posovietinėje šalyje yra katalikų – apaštaliniu administratoriumi tapo 45 metų prancūzas vyskupas Filipas Žurdanas, taip pat priklausantis „Opus Dei“ asmeninei prelatūrai. Vyskupą F.Žurdaną Estijos katalikų ganytoju kovo 23 dieną paskyrė popiežius Jonas Paulius II – tai buvo vienas paskutiniųjų balandžio pradžioje mirusio Šventojo Tėvo pastoracinių paskyrimų.


Ukrainos katalikybės centru tampa šalies sostinė

Viena Kijevo bažnyčių

Sprendimą patvirtino sinodas

Kaip pranešė tarptautinės katalikų žiniasklaidos agentūros, be ypatingo sukrėtimo, tiesa, esant lauktam Maskvos stačiatikių patriarchato protestui, Ukrainos Rytų Katalikų Bažnyčios dvasinis centras rugpjūčio antroje pusėje iš Lvovo miesto buvo perkeltas į šalies sostinę Kijevą. Ukrainiečių katalikų dvasinis vadovas kardinolas Liubomiras Husaras nurodė, kad jo rezidencijos ir Bažnyčios administracinių tarnybų perkėlimas į Kijevą nėra koks nors agresijos aktas prieš Ukrainos tikinčiųjų daugumą sudarančius stačiatikius, bet natūralus poelgis, atspindintis Rytų Katalikų Bažnyčios poreikius.


Televizijos ir politikos sąsajos

Petras KATINAS

Komercinės televizijos triukšmingai reklamavo savo naujojo sezono pradžią visokių „princų“ ir „princesių“ pasirodymais, fejerverkais ir, žinoma, nuogybių demonstravimais. Tas demonstravimas jau tapo kasdieninių įvairiausių televizijos programų būtina dalis. Ir reklama, jau greitai užimsianti pusę televizijos laiko. Nesinori net kalbėti apie visokiausius realybės šou, kurių dalyviai ištisas savaites nieko daugiau neveikia, kaip drybso lovose ir padugnių žargonu kalba vis apie tą patį – vadinamąjį antrą galą. Šios laidos neturi net menkiausių sąsajų su elementariausiu padorumu. O vos ne televizijos genijumi paskelbtas LNK televizijos gigantas A.Valinskas savo humoro laidoje „Dviračio žynios“ ėmėsi brutaliai šaipytis iš Katalikų Bažnyčios. Ir graudu bei gaila žiūrėti, kai ne kokios nors nežinia iš kur ištrauktos TV „žvaigždės“, o kažkada buvę gana talentingi aktoriai ciniškai tyčiojasi iš kunigų ir tikėjimo. Matyt, šių laidų sumanytojas jas laiko labai svarbiomis, nes vienoje jų net pats apsirengė kunigo sutana.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija