Atnaujintas 2005 spalio 5 d.
Nr.74
(1375)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

„Al Qaeda“ Balkanuose?

„Džihado kariai“ rengiami Europoje

Jungtinių Valstijų televizijos CNS kanalas pademonstravo dokumentinį filmą, kuriame rodomas visas teroristų „džihado karių“ (šventojo karo) parengimo ir mokymo ciklas. Įdomiausia tai, kad tie „džihado kariai“ rengiami ne kur nors arabų šalių dykumose ar Afganistano kalnuose, o Europoje - tuose pačiuose dar neseniai buvusiuose neramiuose Balkanuose. Šis dokumentinis filmas sukėlė tikrą skandalą Europoje. Mat CNS dokumentiniame filme parodytas „Al Qaedos“ teroristų rengimo lageris, esantis Europos šalyje – Bosnijoje ir Hercegovinoje, kurią jau anksčiau kai kurie politikos ir žvalgybos ekspertai vertino kaip vieną iš islamo teroristų prieglaudos šalių.

Kaip teigia vienas terorizmo ekspertų I.Kolmanas, lageris, kurį nufilmavo nežinomi amerikiečių televizijos operatoriai, yra sunkiai prieinamoje vidurinės Bosnijos kalnuotoje vietovėje, esančioje Musulmonų kroatų federacijos, įeinančios į Bosnijos ir Hercegovinos sudėtį, teritorijoje. Teigiama, kad teroristų lagerių ir bazių organizatorius yra Bosnijos pilietybę turintis „Al Qaedos“ vadeivos Osamos bin Ladeno pavaduotojas Aimanas al Zavachiris. Jam buvo suteikta Bosnijos ir Hercegovinos pilietybė už jo indėlį į Bosnijos karą su Serbija. CNS filme rodoma, kaip jauni bosniai mokomi šaudyti iš lengvųjų ginklų, minuoti ir sprogdinti įvairius objektus. Taip pat mokomi įkaitų grobimo miestuose taktikos. Per treniruotes būsimieji teroristai be paliovos šaukia „Alach akbar!“

Pasak eksperto I.Kolmano, panašių lagerių Bosnijoje yra ne vienas ir juose dirba instruktoriai iš arabų šalių, kurie „nusėdo“ Bosnijoje po 1992-1995 metų karo Balkanuose. Be to, kaip teigia I.Kolmanas, Bosnijos ir Hercegovinos valdžia gana palankiai žiūri į tokią „Al Qaedos“ veiklą, atsidėkodama už arabų islamistų paramą Bosnijos musulmonams kariaujant su Serbija. Po šio karo, I.Kolmano nuomone, Bosija ir Hercegovina, ypač musulmoniškoji jos dalis, tapo europietiškojo „džihado“ („šventojo karo“) pagrindine baze. Be to, musulmoniškoje Bosnijos ir Hercegovinos dalyje, be jokių suvaržymų, laisvai veikia net kelios dešimtys atstovybių įvairių labdaros organizacijų ir fondų, kuriuos „Al Qaeda“ įkūrė įvairiose Europos šalyse. Pavyzdžiui, toks yra „Merchamet“ fondas, kurį JAV administracija įtraukė į organizacijų, remiančių tarptautinį terorizmą, sąrašus. JAV spaudžiama Bosnijos ir Hercegovinos vyriausybė irgi uždraudė šio „labdaros“ fondo veiklą, tačiau jis bemat užsiregistravo kitu vardu - „Vazir“ ir toliau tęsia savo veiklą Bosnijoje. Bosnijos ir Hercegovinos saugumo ministerijos atstovai atsisakė komentuoti CNS televizijos filme pateiktus faktus, pareikšdami, kad jie šio filmo nematė, todėl ir komentuoti negali.

Dar vienas „Al Qaedos“ veiklos Balkanuose įrodymas – tai jau seniai Ispanijos paieškomo islamo teroristo marokiečio Abdelmadžido Bušaro areštas Belgrade. Šis teroristas Ispanijoje kaltinamas tuo, kad prisidėjo rengiant 2004 metų pavasarį įvykdytus teroristinius išpuolius Madride. Serbijos saugumo pareigūnų teigimu, A.Bušaras atvyko į Serbiją iš Bosnijos ir Hercegovinos.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija