Atnaujintas 2005 spalio 19 d.
Nr.78
(1379)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Irakas: žingsnis į demokratiją ar į nežinią?

Petras KATINAS

Balsuoja Irako prezidentas
Džalialis Talabanis

Praėjusį šeštadienį savižudžių teroristų terorizuojamame Irake įvyko pagrįstai vadinamas istoriniu visuotinis referendumas dėl būsimosios Irako valstybės konstitucijos projekto. Tam besipriešinantys vietiniai musulmonai sunitai, turėję visą valdžią diktatoriaus Sadamo Huseino laikais, iš anksto skelbė, jog referendumas dėl konstitucijos projekto pasmerktas žlugti, nes, pagal galiojančius įstatymus, sunitams pakanka trijose Irako provincijose iš aštuoniolikos surinkti du trečdalius balsų, prieštaraujančių Konstitucijos projektui, ir tokiu atveju Konstitucija būtų atmesta.


Nauja tragedija Kaukaze

Tuo metu, kai Rusijos Federacijos taryboje užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas darė programinį pranešimą apie Rusijos politiką NVS šalių atžvilgiu, iš Kabardos Balkarijos Šiaurės Kaukaze ėmė plaukti grėsmingi pranešimai apie prasidėjusį „banditų“ formuočių puolimą šios respublikos sostinėje Nalčike. Beje, Rusijos URM vadovas akcentavo, kas ir taip visiems žinoma: kad pagrindiniai Rusijos politikos NVS šalyse veiksniai bus trys elementai – nafta, dujos ir elektros energija.


Ar islamistai kalti?

Azerbaidžano prezidentas Ilmaras Alijevas jaunesnysis bei jo ministrai, ypač Nacionalinio saugumo ministerijos vadovai, ėmė vos ne kasdien skelbti, kad Azerbaidžane labai suaktyvėjo islamistai radikalai, kurie esą kelia pavojų tvarkai ir stabilumui. Teigiama, kad Iranas, kuris dabar vadinamas Irano Islamo Respublika, skiria didžiulius pinigus radikaliai Azerbaidžano šiitų grupuotei. Tie pinigai neva skiriami islamo revoliucijos idėjoms propaguoti mečetėse ir dvasinėse mokyklose. Neseniai Azerbaidžano saugumo pajėgos apsupo Novchano gyvenvietę, kurioje areštavo per 30 asmenų, jau apkaltintų vahabizmu. Jie areštuoti vienoje iš gyvenvietės mečečių. Azerbaidžano valstybinio komiteto darbui su religinėmis organizacijomis pirmininkas Rafikas Alijevas pranešė, jog pastaruoju metu daugelyje mečečių vietiniai ir iš svetur, daugiausia Irano, atvykę mulos vykdo antivyriausybinę ir antivalstybinę politiką bei propagandą.


„Pertvarkos architekto“ nuomonė

Rusijos valdžios atstovai ir žiniasklaida nepaliauja šlovinti „didžiosios sovietų liaudies pergalės didžiajame tėvynės kare, išgelbėjusios pasaulį“. Taip pat nepaliaujamai niekinamas buvusių Antrojo pasaulinio karo SSRS sąjungininkų indėlis į tą pergalę prieš nacistinę Vokietiją. Tokiems šlovintojams atkirtį davė vadinamasis „pertvarkos architektas“, pats buvęs karo dalyvis, sunkiai sužeistas tame kare akademikas Aleksandras Jakovlevas.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija