Atnaujintas 2005 lapkričio 23 d.
Nr.88
(1389)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kariuomenės pradžia

Pirmieji Lietuvos karininkai (iš kairė):
Vladas Nagius-Nagevičius, Antanas
Juozapavičius ir Jurgis Kubilius

Prieš 87 metus, lapkričio 23-iąją, besikuriančiai Lietuvos kariuomenei buvo paskelbtas pirmas įsakymas. Ši data yra atgimstančios Lietuvos kariuomenės įkūrimo data.

Kurti Lietuvos kariuomenę suskato rusų kariuomenėje tarnavę lietuviai karininkai. 1917 m. birželio 6-10 d. Petrapilyje įvyko pirmasis rusų kariuomenėje tarnaujančių lietuvių karių suvažiavimas. Buvo įsteigta Lietuvos karių sąjunga. Prasidėjo lietuvių kariuomenės dalių steigimas. Išėjo kariams skirtas laikraštis „Lietuvos žodis“. 1918 m. sausio 29 d. Petrapilyje įvyko antrasis lietuvių karių suvažiavimas, pasidavęs bolševikų įtakai ir sugriovęs Lietuvos karių sąjungą bei lietuvių kariuomenės dalių steigimą. Įsigalėję Rusijoje bolševikai susikūrusius lietuvių batalionus demobilizavo.


Lietuvos kariuomenė – laisvės ir nepriklausomybės laidas

Lietuvių tauta, gyvendama daugiau negu 100 metų caro Rusijos okupacijoje, siekė laisvės ir nepriklausomybės. Savo valstybę atkurti skatino mūsų šviesuoliai. Po nepavykusio 1863 metų sukilimo, 1864 metais buvo uždrausta lietuviškoji spauda lotyniškomis raidėmis. Kad išsaugotų tautą nuo išnykimo, Lietuvos šviesuoliai lietuviškųjų raštų leidybą perkėlė į užsienį. Dauguma leidinių buvo spausdinami Mažojoje Lietuvoje – Tilžėje. Iš ten lietuviški raštai slapta buvo gabenami į Lietuvą ir platinami tarp vietos gyventojų.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija