Atnaujintas 2005 gruodžio 7 d.
Nr.92
(1393)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kvietė keliauti po muzikos erdves

Rūta JONUŠKIENĖ

Po koncerto Sudeikių Švč. Mergelės
Marijos bažnyčioje pirmoje eilėje
(iš kairės į dešinę): Zita Lukošiūnienė,
Todas Cravenas, Laurie Penprazė,
Jūratė Landsbergytė su Sudeikių
bendruomenės nariais ir parapijos
klebonu kun. Povilu Kleziu

Lietuviško romanso popietė Utenos
kultūros centro galerijoje –
festivalio direktorė Zita Lukošiūnienė,
solistė Inga Ulevičiūtė,
akompanuoja Gražina Zalatorienė

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Kauno fakulteto simfoninio orkestro koncertu Utenos kultūros centro salėje pasibaigė du mėnesius trukęs devintasis Aukštaitijos vargonų muzikos festivalis. Jame skambėjusi muzika vedžiojo po dar nepažintas erdves, o klausytojai turėjo progos susipažinti su naujais atlikėjais iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir Vokietijos.

Pažintis su šiuolaikine amerikiečių muzika

Devintojo Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio koncertai, atvėrę daug netikėtų ir malonių išgyvenimų, šį rudenį surengti Utenoje, Sudeikiuose, Lentvaryje, Švenčionyse ir Karsakiškyje. Festivalį pradėjo svečiai iš Jungtinių Amerikos Valstijų – trimitininkas Todas Cravenas ir trombonininkė Laurie Penprazė, atvykę į Uteną drauge su vargonininke Jūrate Landsbergyte. Jų atliekama šiuolaikinė amerikiečių muzika bei J.Landsbergytės vargonais grojami lietuvių kompozitorių kūriniai skambėjo Utenos muzikos mokyklos salėje ir Sudeikių Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje. Po koncerto atlikėjai plaukdami plaustu grožėjosi Alaušo ežeru, „Alaušynėje“ ragavo Aukštaitijos kulinarinio paveldo patiekalų, bendravo su Sudeikių seniūnu Virgilijumi Gaižausku ir parapijos klebonu kun. Povilu Kleziu.

Tarp profesionalių atlikėjų – uteniškiai

Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje vargonavo Audra Telksnytė, giedojo Saulė Šėrytė. Muzikos ir giesmės stebuklo nutvieksta valanda nušvietė sielas vilties ir meilės spinduliais, nešančiais tikėjimo ir vilties stebuklą.

Du Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio renginiai tradiciškai buvo skirti Utenos miesto dienai. Didelio jaunimo susidomėjimo sulaukė Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčioje vykęs vargonininkės Žydrūnės Zemlevičiūtės ir Vilniaus J.Tallat-Kelpšos konservatorijos saksofonų kvarteto koncertas. Pasak Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio direktorės ir meno vadovės Zitos Lukošiūnienės, klausytojų gausa liudija, kad bažnyčios bendruomenė yra vieninga, domisi kultūros reiškiniais ir nuolat stato gyvąją dvasinę šventovę savo širdyse.

Utenos kultūros centro galerijoje pristatyta kraštietės Ingos Ulevičiūtės kompaktinė plokštelė, kurioje įrašyti lietuvių kompozitorių romansai. Iš Utenos kilusiai dainininkei akompanavo Gražina Zalatorienė.

Ir saksofonininkų koncertas, ir valanda su I.Ulevičiūte gausybėje Utenos gimtadieniui skirtų renginių buvo tarsi atsvara triukšmingiems popgrupių pasirodymams. Vienas iš festivalio tikslų – yra supažindinti visuomenę su rimtosios muzikos atlikėjais, kilusiais iš Utenos krašto, todėl malonu, kad ir Ž.Zemlevičiūtės, ir saksofonininkų kvartete grojusio Adomo Lukošiūno pasiklausyti susirinko gausus tikrą muziką vertinančios publikos būrys.

Kasmet vargonai skamba naujose erdvėse

Kasmet Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio koncertai suskamba vis naujose Lietuvos vietovėse, kur naujam gyvenimui prikeliami seni arba įsigyjami nauji vargonai. Trakų rajono Lentvario Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo bažnyčioje koncertą surengė uteniškiai atlikėjai. Vargonuojant festivalio direktorei ir meno vadovei Z.Lukošiūnienei, saksofonu grojo jos sūnus Adomas ir giedojo dukra Zelma, šiuo metu studijuojanti solinį dainavimą Muzikos ir teatro akademijoje.

Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje vargonavo iš Vokietijos atvykęs Vytenis Vasyliūnas. Šis žmogus yra pasaulyje garsus fizikas, profesorius bei mokslų daktaras, savo laisvalaikį skiriantis vargonų muzikai. Atostogų metu jis kasmet atvyksta į Lietuvą ir surengia keletą vargonų muzikos koncertų, kuriuose mintinai atlieka garsių pasaulio kompozitorių kūrinius.

Vargonininkė Gabija Narušytė ir solistas Nerijus Masevičius koncertavo Panevėžio rajono Karsakiškio Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčioje, kurioje dažnai vyksta įvairūs rimtosios muzikos vakarai.

Pats įspūdingiausias buvo Utenos kultūros centre vykęs festivalio uždarymo koncertas. Jame valsų karaliaus J.Štrauso kūrinius bei Dž.Geršvino „Rapsodiją bliuzo stiliumi“ atliko Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Kauno fakulteto simfoninis orkestras, kuriame grojo net 72 muzikantai bei pianistas Motiejus Bazaras (orkestro vadovas Jonas Janulevičius). Siurprizą ištikimiausiems festivalio gerbėjams parengė ir Z.Lukošiūnienė, kartu su dukra Zelma atlikusi populiarią dainą „Laikas sakyti sudie“.

Festivalio vadovė išgyvena dėl dvasinių vertybių

Po baigiamojo koncerto pakalbinta Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio direktorė ir meno vadovė Z.Lukošiūnienė buvo kiek nusivylusi Utenos publika. „Toks gausus orkestras Utenoje koncertavo pirmą kartą ir tikriausiai vėl atvyks negreit. Sutikau žmonių, kurie net iš Kauno atvažiavo į mūsų miestą pasiklausyti jaunų ir talentingų atlikėjų, tikro Lietuvos jaunimo elito. Koncertui reklamos netrūko. Pati išsiuntinėjau daugybę laiškų ir kvietimų, tačiau susirinko tik ištikimiausieji Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio koncertų klausytojai. Gaila, kad rezultatas neproporcingai mažas įdėtoms pastangoms. Kartais netgi galvoju, kad mūsų visuomenėje kažkas nebegerai – dvasines vertybes vis labiau užgožia materialusis pradas ir vienadieniai blizgučiai. Mėgstame pakalbėti, kad gyvenime daug blogio ir tamsos, tačiau patys nieko nesistengiame daryti, kad triumfuotų gėris ir šviesa. Juk nei mūsų pačių, nei mūsų vaikų svetimi į koncertus neatves. Tai galime padaryti tik mes patys“, – sakė Z.Lukošiūnienė.

Tačiau veikli moteris įsitikinusi, kad net tada, kai būna sunku, o sielą užplūsta abejonės, ar verta dirbti ir rengti festivalį, būtina eiti į priekį. Ji jau planuoja kitąmet vyksiančio jubiliejinio, dešimtojo, Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio koncertus ir tiki, kad vargonai kasmet skambės vis didesniam klausytojų ratui.

Utena

Audronės DRISKIUVIENĖS nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija