Atnaujintas 2005 gruodžio 7 d.
Nr.92
(1393)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Be permainų

Petras KATINAS

Nursultanas Nazarbajevas (kairėje)
ir jo šeimos nariai išeina
iš balsavimo apylinkės.
Nuotraukoje- žmona Sara
(antra iš kairės),
dukra Dariga (antra iš dešinės)

Kazachstane įvyko prezidento rinkimai. Neatsitiko jokių netikėtumų, kaip kai kas tikėjosi, jog ir čia gali pasikartoti Ukrainos, Gruzijos ir Kirgizijos scenarijus. Rinkimus užtikrintai laimėjo dabartinis prezidentas, faktiškai pasiskelbęs valdovu iki gyvos galvos, Narsultanas Nazarbajevas. Už jo kandidatūrą, negalutiniais duomenimis, balsavo apie 90 proc. rinkėjų. Kai kurie komentatoriai ironizuoja, kad šie rezultatai rodo, jog Kazachstanas nuo sovietinių laikų padarė pažangą „demokratijos“ link. Juk balsavo už tik 90 proc. o ne 99,9 proc., kaip būdavo sovietmečiu.

Žinoma, Kazachstanas, tiksliau, jo valdantysis Nazarbajevų klanas, skirtingai nuo kitų posovietinių NVS respublikų, kuriose prezidentais irgi yra buvę pirmieji SSKP sekretoriai, šiek tiek skiriasi nuo kitų. Turtingas gamtinių išteklių Kazachstanas, gaudamas didžiules įplaukas už naftą, dujas ir kitas strategines žaliavas, dalį pinigų skiria ir paprastų žmonių gerovei kelti. Nors ir nežymiai, bet, palyginti su kitomis NVS šalimis, netgi su pačia Rusija, vadovaujantysis „elitas“ ne viską pasiima sau.

Likus kelioms dienoms iki rinkimų, prezidentas N.Nazarbajevas, kalbėdamas vyriausybės posėdyje, pareiškė, jog per artimiausius metus Kazachstanas pateks į labiausiai išsivysčiusių pasaulio šalių penkiasdešimtuką. Šią jo kalbą išplatino visa Kazachstano žiniasklaida, ir ji buvo įvertinta kaip pagrindinis rinkiminis manifestas. Pasak N.Nazarbajevo, Kazachstano galimybės tapti išsivysčiusia valstybe yra tik laiko klausimas. Jis pabrėžė, jog atėjo metas dėti visas pastangas, kad Kazachstanas tiektų pasauliui ir kitą savo produkciją – mašinas, stakles, modernius technologinius įrengimus. Todėl prezidentas ragino užsienio investuotojus nesibaiminti ir aktyviai investuoti į Kazachstano apdirbamąją pramonę.

„Mes priėmėme į eksportą orientuotą savo tolesnio vystymosi modelį. Vadinasi, būtinai privalu išeiti ne tik į regioninę, bet ir plačią viso pasaulio rinką bei sutelkti visą dėmesį į ne vien tik žaliavų eksportą“, – pareiškė N.Nazarbajevas. Jis taip pat užtikrino, jog netrukus Kazachstanas taps Pasaulio prekybos organizacijos visateise nare.

Tiesa, pastaruoju metu pastebima trintis N.Nazarbajevo aplinkoje. Vis dažniau savo pretenzijas reiškia ne opozicijos lyderiai Avylbekas Kožachmetovas ir Sergejus Duvanovas, o prezidento vyresnioji dukra partijos „Asar“ lyderė Dariga Nazarbajeva. Ji net neslepia savo pretenzijų tapti ministre pirmininke.

N.Nazarbajevas (g. 1940 m.) yra tipiškas partinis funkcionierius. Pradėjęs nuo Karagandos srities sekretoriaus 1977 metais, jau 1979-aisiais tapo Kazachstano KP centro komiteto sekretoriumi. 1984 metais – Kazachstano ministru pirmininku, o atėjus M.Gorbačiovui, buvo paskirtas pirmuoju Kazachstano KP sekretoriumi.

Beje, ESBO ir kitų tarptautinių organizacijų stebėtojai teigia nepastebėję jokių grubių rinkimų procedūros pažeidimų. Todėl daromos išvados, jog dauguma Kazachstano piliečių esama politinė ir ekonominė padėtis tenkina ir jie nenori rizikuoti. Tuo labiau kad ir pagrindinis opozicijos kandidatas buvęs Kazachstano parlamento pirmininkas – irgi išeivis iš partinės nomenklatūros. Taip pat pripažįstami N.Nazarbajevo nuopelnai, jog jis sugeba palaikyti gerus santykius ne tik su Maskva, bet ir su Vašingtonu bei Pekinu.

EPA-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija