Atnaujintas 2005 gruodžio 28 d.
Nr.98
(1399)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Jėzaus vaizdavimas kine

Sorbonos universiteto magistrė
Joelle Chaloin-Galiauskas
Autoriaus nuotrauka

Kazimieras Dobkevičius

Kino filmai religinėmis temomis kuriami nuo pat kino atsiradimo pradžios. Didžioji jų dalis neišvengia pavojaus būti tik spektakliu, neigiančiu visą transcendentiškumą. Tad kaip atpažinti tikrai „įkvepiantį“, įtaigų filmą? Lietuvoje Paryžiaus Sorbonos universiteto (Prancūzija) kinematografinės ir audivizualinės studijos magistrė, lektorė Joelle Chaloin-Galiauskas Gyvenimo ir Tikėjimo institutui parengė seminarą – aštuonių valandų trukmės programą su plačia vaizdine medžiaga apie Jėzaus vaizdavimą kino mene. Lapkričio pabaigoje toks seminaras vyko Kaune. Jo dalyviai gavo išsamius atsakymus į klausimus: kaip atskirti filmo temą ir jos realizavimo būdą, keliantį estetinių ir teologinių problemų, kurioms mes retai esame pasirengę, kad galėtume vertinti filmą kaip laisvi ir atsakingi žiūrovai? Jėzaus vaizdavimo formų kine studijos dalyviams leidžia patiems nustatyti būtiną kritikos distanciją, kad vaizdai galėtų perkeisti mūsų žvilgsnį ir kad mes atsivertume jų nešamam slėpiniui.

Lektorė iš Prancūzijos nuosekliai pateikdama gausią vaizdinę medžiagą atskleidė kino raidos, vaizduojančios Jėzaus paveikslą, chronologiją. Pirmas kino filmas apie Kristų buvo sukurtas Prancūzijoje 1897 metais. Jo autorius – Luisas Lumjeras, vienas kino pradininkų. Filmas vadinosi „Kristaus gyvenimas ir kančia“. (Beje, pirmasis garsinis filmas buvo sukurtas tik 1930 metais.) 1898 metais JAV pasirodė filmas „Kančia“ (“The Passion Play of Oberammergau“, autoriai H.C.Vincentas ir R.Hollamanas), 1899 metais Prancūzijoje sukurtas filmas „Kristus, einantis vandeniu“. Italijoje 1900 metais žiūrovai išvydo Luidžio Topi kino juostą „Jėzaus kančia“. 1902-1907 metais Prancūzijoje kasmet autoriai Ferdinandas Zecca, Pathe išleidžia po vieną filmo „Kančia“ seriją. JAV 1912 metais režisierius Sidnėjus Olkotas sukuria kino filmą apie Kristų „Nuo ėdžių iki kryžiaus“. 1924 metais ir Vokietijoje pasirodo kino filmas „I.N.R.I.“, kurio autorius – Robertas Wiene.

Labai populiarus buvo JAV režisieriaus Demilio filmas apie Jėzų Kristų „Karalių karalius“. O Fredas Niblo pastatė kino pasaką, pasakojančią apie Kristaus laikus, „Ben Huras“.

Kinematografe atsiradus garsui, kino filmai iškart įgavo magišką poveikį. Labiausiai po pasaulį paplito kino filmas, sukurtas 1979 metais, „Jėzus“ (pagal Luką). Šio filmo autoriai – Peter Sykes ir Džonas Kiršas (JAV). Tai dokumentinis Evangelijos pagal Luką ekranizavimas. Labai daug emocijų ir diskusijų pernai JAV sukėlė režisieriaus Melo Gibsono sukurtas kino filmas „Kristaus kančia“.

Seminaro dalyviai, apžvelgę istorinę filmų apie Jėzų panoramą nuo kino pradžios iki šių dienų, toliau nagrinėjo Evangelijos adaptacijos kinematografijai problematiką. Analizavo didžiųjų italų klasikų – Pazolinio, Roselinio – kino filmus. Buvo pradėta įdomi žiūrovo vaidmens kino filmo interpretacijoje nuo režisieriaus Grifito iki M.Gibsono nagrinėjimo medžiaga. Šis seminaras praturtino žiniomis ir patyrusius menotyrininkus, kino kritikus ar net pačius kino filmų kūrėjus religine tematika.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija